Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Netflix och Dolby ökar strömningskvaliteten

Strömningsjätten har utvecklat en ny, mer effektiv komprimeringsmetod för HDR-video.

Skrivet av / 2023-12-08 - 14:00
Netflix och Dolby ökar strömningskvaliteten

Netflix har nyligen infört en ny kodning kallad HDR-DO för sina videoströmmar, vilket enligt företaget kommer att ge en markant förbättring av bildkvaliteten på olika enheter.

Netflix var tidigt ute med streaming med hög bildkvalitet och har sedan 2016 kunnat erbjuda en bred katalog av originalfilmer och -serier i 4K HDR-format (High Dynamic Range). Det är dock fortfarande en bit kvar till bildkvaliteten hos t.ex. UHD Blu-ray. En annan utmaning är den stora mängd data (bitrate) som krävs för att strömma 4K-video i HDR-kvalitet.

Nu påstår sig Netflix ha knäckt koden: Genom omfattande utvärdering av HDR-videomaterial har en ny metod utvecklats för att mäta och anpassa kvaliteten på HDR-strömmar. Metoden kallas VMAF (Video Multimethod Assessment Fusion) och har utvecklats i samarbete med Dolby Laboratories.

VMAF är en videokvalitetsmätning som kombinerar mänsklig synmodellering med maskininlärning: Kort sagt, en automatiserad metod för att förutsäga den upplevda kvaliteten på en videoinspelning. Netflix har använt en liknande metod för SDR-innehåll, och nu är HDR-versionen klar. Utvecklingsprocessen har inkluderat subjektiva tester på kalibrerade OLED-skärmar hemma hos deltagarna i studien.

Som ett resultat av den nya mätmetoden kan Netflix nu leverera bättre och mer effektivt komprimerade videoströmmar: Hela katalogen är nu uppgraderad med den nya kodningen. Den nya metoden påstås ge stora förbättringar i både dataanvändning och bildkvalitet på olika enheter.

Läs också Från spektakulär till ordinär I sin sista säsong om den dysfunktionella familjen Windsor har Peter Morgan gått från en spektakulär serie till något ganska alldagligt.

Hela Netflix-katalogen är nu ”dynamiskt optimerad”

Netflix skriver i ett blogginlägg att de började övergå till ”HDR-DO”-kodning för befintliga titlar från andra kvartalet 2022. I juni 2023 hade hela katalogen med HDR-innehåll optimerats.

Istället för att använda fasta, förutbestämda bitrates används nu en ” variabel pitch-modell”, där bitraten kontinuerligt och dynamiskt anpassas till det innehåll som visas. En film i 4K-kvalitet kan ha en relativt låg bitrate, men tillåts stiga kraftigt när bildinnehållet kräver det – till exempel i en utmanande scen med mycket HDR-information.

Detta ska enligt uppgift ha resulterat i betydande förbättringar av bildkvalitet, starthastighet, stabilitet och bufferthastighet jämfört med den gamla metoden. Samtidigt tar den bara upp i genomsnitt 58 % av lagringsutrymmet. Netflix hävdar att den optimerade kodningen resulterar i ”skarpare texturer och högre detaljrikedom, med färre bitar” Den minskade dataanvändningen kommer också att vara en särskild fördel på mobila enheter och surfplattor.

Läs också Nu får Netflix bättre ljud Netflix lovar ljud ”i studiokvalitet” efter ny uppdatering.

Kräver Premium-abonnemang

För att titta på Netflix i HDR-kvalitet behöver du ett Premium-abonnemang (179 kr/mån). Enligt Netflix ska tittarna redan märka av förbättringarna på sin 4K-TV, samt mobiler och surfplattor som stöder HDR.

HDR-VMAF kommer enligt uppgift att släppas som öppen källkod, så det är troligt att andra aktörer också kan implementera tekniken i framtiden.

Enligt Netflix kommer den dynamiska optimeringen att gälla för både Dolby Vision- och HDR10-videoströmmar. Så oavsett om du har en TV som stöder Dolby Vision eller inte (Samsung!), bör du kunna märka av förbättringarna.

Läs också Samsung och Signify ska förbättra TV-upplevelsen CES 2024 närmar sig - kommer vi att få se Hue-belysning på fler Samsung-modeller nästa år?
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Veronika - se den nya trailern!

Ronja Rövardotter i tv-serieformat

Ny nordisk kriminalserie på SkyShowtime

Det blir inte snabbare än så här!

Senaste societetsnytt från London anno 1815

Slår alla rekord!

Redo för en ny omgång?

Popdrottningen kommer hem till dig!

Nu blir det nordisk seriefest!

Comeback kid?

Kanslern har talat!

Premiär idag!

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen