Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Netflix lanserar Spatial Audio surroundljud för mer än 700 filmer och serier

Men du måste ha ett Premium-abonnemang för att dra nytta av det förbättrade ljudet.

Av / 2023-02-02 - 12:01
Netflix lanserar Spatial Audio surroundljud för mer än 700 filmer och serier

Netflix meddelade på onsdagen att de gör ett brett utbud av sina filmer och serier tillgängliga i ljudformatet Spatial Audio.

Tekniken debuterade på Netflix förra året med säsong fyra av Stranger Things, men nu utökas den till mer än 700 av de nyaste och mest sedda titlarna, inklusive The Watcher, Wednesday och Glass Onion: A Knives Out Mystery. Det kommer dock endast att vara tillgängligt för Premium-abonnenter.

Denna magiska ljudupplevelse förbättrar tittarupplevelsen för alla med premiumabonnemang och vi är glada att kunna lägga till den här möjligheten på listan av andra funktioner som redan stöds, som till exempel 4K, HDR, Dolby Atmos och Netflix Calibrated Mode, skriver Rishu Arora, Director of Product Management på Netflix i ett blogginlägg.

Läs också Stranger Things får rumsligt ljud Den fjärde säsongen av Stranger Things kommer strax att låta ännu bättre.
För att se hela listan över titlar med rumsligt ljud, kan man söka genom att skriva ”rumsligt ljud” i sökfältet på Netflix. (Foto: Audun Hage)

Netflix Spatial Audio: Surroundljud med vanliga stereohögtalare

Netflix erbjuder redan många filmer och serier i 4K HDR-kvalitet och med ljudformat som Dolby Surround 5.1 och Dolby Atmos. Som ni vet kräver dessa ljudformat kompatibel ljudutrustning med flera högtalare för att komma till sin rätt.

Netflix Spatial Audio bör leverera en mer uppslukande ljudupplevelse, även när man bara använder din TV:s eller PC:s inbyggda högtalare eller motsvarande hörlurar och öronsnäckor.

Lösningen Netflix använder är baserad på Sennheisers Ambeo-teknik, som gör surroundljud av stereoljudspår. Apple har också en teknik som de kallar Spatial Audio, men där använder de surroundljud (t.ex. Dolby Atmos) för att skapa ett ”rörligt ljudlandskap”.

Netflix visar skillnaden mellan stereo och ”rumsligt ljud” i videon nedan. Lyssna själv och säg vad du tycker!

 

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

MILF-trailer!

Redo för en ny omgång?

Ett gott skratt förlänger livet!

Kungen ryter igen!

De kriminellas härjningar fortsätter i Kingstown

Harry Potter-ljudböckerna får Dolby Atmos

Se den nya trailern från Förintelsen-helvetet

Hysterisk ny trailer!

Fortfarande hel-MAX?

Så här fungerar Foley och ADR till filmljud

God knows who did it...

Prisbelönt kärleksdrama

Ljud & Bild
Rulla till toppen