Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Napoleon – nu tillgänglig på VOD

Äntligen kan du se en av förra årets verkliga storfilmer i ditt eget vardagsrum.

Av / 2024-01-09 - 17:49
Napoleon – nu tillgänglig på VOD

Med taglinen: ”He Came from Nothing. He Conquered Everything” inleder Sony/Columbia och Apple TV+ lanseringen av ännu en historisk storfilm från den legendariske regissören Sir Ridley Scott (Alien, Prometheus, Blade Runner, Gladiator): NAPOLEON.

Vid premiären (den 24 november) blev vi absolut inte besvikna, men lite frustrerade över hur mycket Scott hade velat klämma in i två och en halv timme av Napoleon Bonapartes liv.

Tänk på att filmen är en samproduktion med Apple TV+, och kommer att släppas senare i år som en miniserie på totalt fyra timmar.

Läs också Mannen som ville återupprätta Frankrike Sir Ridley Scott har blivit närmast synonymt med episka historiedramer. Napoleon imponerar, men har sina brister.

Men innan dess kan du redan se den episka filmen hemma i ditt eget vardagsrum – som VOD.

Video-on-demand-lanseringen sker i samarbete med Sony Pictures i över 100 länder, innan filmen släpps för streaming på Apple TV+.

Joaquin Phoenix, ”Napoleon” (Foto: Apple TV+)

Filmen följer det franska militärgeniets resa till maktens tinnar (som kulminerade i att han krönte sig själv (!) till kejsare 1804), via hans instabila relation med sin fru, kejsarinnan Josephine.

Märkligt nog förbisågs Napoleon helt på måndagskvällen när Hollywood Foreign Press Association delade ut sina Golden Globes.

Läs också Se alla vinnarna! Förra årets storfilmer tog hem många priser i natt.

Under tidsepoken som kallas för Napoleonkrigen (1803–1815) utkämpade den lätt storhetsvansinnige generalen 61 militära slag, över hela Europa och till och med utanför kontinentens gränser.

Napoleon (Foto: Apple TV+)

När vintern övergick till vår och blodsdimman lättade låg fler än 3 miljoner soldater döda på marken. Och Europa blev aldrig sig likt igen.

I kaoset som rådde på gatorna efter den huvudlösa franska revolutionen (1789), som lämnade ett vakuum efter sig när kungafamiljen och större delen av adeln giljotinerades, såg den unge korsikanske officeren Bonaparte (Joaquin Phoenix) ett gyllene tillfälle.

Genom smarta allianser, intriger, hänsynslösa maktspel och till och med regelrätta kupper tog han makten i Frankrike, vilket kulminerade i att han krönte sig själv (!) till kejsare 1804.

Napoleon_6 Napoleon_5 Napoleon Napoleon Napoleon Napoleon Napoleon Napoleon_2 Napoleon Napoleon_9 Napoleon Napoleon Napoleon_1-scaled
<
>
Napoleon (Foto: Sony/Columbia / Apple TV+)

 

Scott porträtterar den korte mannen (han var bara 1,62 lång) som en komplex människa. Ett militärstrategiskt geni, en pragmatisk alliansmakare och en cynisk makthavare, men också en ensam människa som var helt beroende av bekräftelse från de två starka kvinnorna i hans liv: hans mor, Letizia Ramolino, och hans rebelliska hustru, Joséphine (en lysande Vanessa Kirby, The CrownMission: Impossible).

Det var många militära sammandrabbningar och fälttåg i Napoleons liv, flera av dem finns med i Scotts biografiska drama, men ett av dem sticker ut på ett spektakulärt sätt.

Scotts återskapande av slaget vid Austerlitz (1805) är en av filmhistoriens mest visuellt fulländade stridsscener!

Napoleon (Foto: Apple TV+)

Vi ser, känner och lever oss in i det helvetiska kaos som råder på slagfältet, och när vi (ur ett fågelperspektiv) ser kanonkulorna dundra genom isen, förvridna människokroppar och sönderhackade hästar, drabbas vi av en euforisk blandning av avsky, chock och adrenalinkick.

Men Scott har verkligen inte förlagt hela filmen till slagfältet, mycket tid ägnas åt att komma under skinnet på den komplicerade generalen och inte minst hans nästan sjukliga beroende, präglat av kärlek och hat, av sin första fru, kejsarinnan Josephine.

Vanessa Kirby, ”Napoleon” (Foto: Apple TV+)

En film du måste se!

Manuset är skrivet av David Scarpa, som också skrev Scotts All The Money in the World (2018).

Läs också Mer krigsdrama från Spielberg Steven Spielberg vilar sannerligen inte på lagrarna. Mot slutet av månaden släpps ännu ett episkt krigsdrama från mästerregissören.
Napoleon (Foto: Apple TV+)
Tor Aavatsmark
(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

MILF-trailer!

Redo för en ny omgång?

Ett gott skratt förlänger livet!

Kungen ryter igen!

De kriminellas härjningar fortsätter i Kingstown

Harry Potter-ljudböckerna får Dolby Atmos

Se den nya trailern från Förintelsen-helvetet

Hysterisk ny trailer!

Fortfarande hel-MAX?

Så här fungerar Foley och ADR till filmljud

God knows who did it...

Prisbelönt kärleksdrama

Ljud & Bild
Rulla till toppen