annonse
annonse
annonse

Prometheus 3D

Blu-ray-recension

Det var många år sedan ryktena börja florera om att Ridley Scott skulle återanknyta till början av sin filmkarriär och blåsa liv i en ny filmserie och ett helt koncept som grundlades av hans fantastiska genombrott 1979: Alien.

Alien var en otroligt stark och banbrytande film. Förväntningarna på hans comeback mer än trettio år senare har varit kolossala. Prometheus tillfredsställer måhända inte alla helt och hållet, men har ändå givit genren ett nytt liv tack vare en uppvisning av teknisk fullkomlighet.

När Ripley klonades, återuppstod och återvände till jorden i Alien Resurrection 1997 var det väl ingen som trodde att det fanns någon väg framåt som kunde bli intressant. Aliens vs Predator är bra exempel på det. Prometheus blev i stället en film som utspelas före de andra – en ”prequel” – närmare bestämt 2093. Den här gången handlar det om jakten på de som ligger bakom allt mänskligt liv, med skeppet Prometheus (vars namn är hämtat från den grekiske guden som enligt mytologin gav elden åt människorna och skyddade dem mot gudarna).

Vi möter de två arkeologerna Elizabeth Shaw (Noomi Rapace) och Charlie Holloway (Logan Marshall-Green) som hittar en ledtråd till människans förflutna på jorden i form av en stjärnkarta som finns i många urgamla urtidskulturer. En gammal och synnerligen excentrisk miljardär vid namn Peter Weyland (Guy Pearce) skickar ut de två forskarna i rymden för att leta efter liv och för att förstå människans ursprung. Med sig ombord har de en besättning på drygt femton personer, inklusive androiden David (Michael Fassbender) och skeppets kapten Meredith Vickers (Charlize Theron) som är kolossalt skeptisk mot all kontakt med utomjordiskt liv. När skeppet efter två år i hypersömn anländer till planeten LV-223 och sätter igång med sin utforskning av ett tempelliknande berg gör de en skrämmande upptäckt. Allt blir en kamp för överlevnad och mänsklighetens existens.

Ridley Scott fyller 75 år nu i november och har en strålande filmkarriär, även om den varit en smula ojämn de senaste åren. Men med Prometheus hittar han tillbaka till det universum han själv skapade och som han tangerar på ett utmärkt sätt utan att kopiera sig själv. Stämningen från Alien lever vidare med utgångspunkt i H.R. Gigers fantastiska formgivning, och resultatet är en sann fröjd för både ögat och örat och visar ännu en gång vägen för framtidens sciencefiction. Scott är utan tvekan en mästare när det gäller ”mise-en-scène” men har fortfarande en del att lära när det gäller historieberättande. Handlingen är full av genvägar och har ett par logiska missar som kunde ha undgåtts genom att gå igenom manus en extra gång. En del av hålen kan säkert täppas till av de förväntade uppföljarna som filmen bäddar för.

Skådespelarna är verkligen bra och det är bara att än en gång ta av sig hatten för Noomi Rapace och Michael Fasbender, båda gör en strålande insats. En liten besvikelse är det dock att karaktärerna inte byggs upp bättre. Förhoppningsvis kan det också bättras på om det kommer fler kapitel i den här rymdsagan.

Rent tekniskt är Prometheus helt briljant och den innehåller också gott om referenser till de tidigare Alien-filmerna, plus andra filmer som Kubricks mästerverk 2001: En rymdodyssé (1968) och Scotts egen Bladerunner (1982). Prometheus står dock stadigt på egna ben och banar väg för en spännande fortsättning som förhoppningsvis har samma fantastiska estetik fast ett något stramare manus. Hur som helst är detta en imponerande film som verkligen ger mersmak. Fem stjärnor.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Prometheus på Blu-ray är rena uppenbarelsen. 7.1-ljudet i DTS-HD är helt suveränt och det går inte att klaga på den fantastiska bilden. Bildkvaliteten är nästan ett kapitel för sig, Scott har lyckats med en ny referens för 3D. Vi har ALDRIG sett maken till fantastisk 3D-bild. Inte så att det konstant hoppar ut saker ur skärmen, sådant finns det inte mycket av, men 3D-effekten skapar ett nästan overkligt djup och extra perspektiv igenom hela filmen. Du kan nästan se runt stenformationerna på den ogästvänliga planeten, och skärpan är av en helt annan värld. Filmen är full av otroligt mörka scener, men inte ens de minsta detaljerna försvinner. Bara det är en uppenbarelse!

Den här utgåvan (4-skivors Collector’s Edition) har sammanlagt sju timmar med mycket bra extramaterial som verkligen belyser filmen från olika sidor, plus hela filmen i BD 3D, BD och DVD.

Rekommenderas å det starkaste!

Filmografi (i urval), Ridley Scott

Prometheus (2012)

Robin Hood (2010)

Body of Lies (2008)

American Gangster (2007)

Kingdom of Heaven (2005)

Black Hawk Down (2001)

Hannibal (2001)

Gladiator (2000)

G.I. Jane (1997)

White Squall (1996)

1492: Conquest of Paradise (1992)

Thelma & Louise (1991)

Black Rain (1989)

Blade Runner (1982)

Alien (1979)

Betyg

  • Release: 3 oktober 2012
  • Regi: Ridley Scott
  • Med: Logan Marshall-Green, Michael Fassbender, Charlize Theron, Patrick Wilson, Noomi Rapace, Guy Pearce
  • Genre: Sci-Fi
  • Land: USA
  • År: 2012
  • Längd: 2:03

Film

Extra

Ljud

Bild

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Formation: Trådlösa highend-högtalare från B&W Bowers & Wilkins överraskar med en komplett serie trådlösa högtalare – är detta en ny Sonos-dödare?
Duell
Smartklockor Huawei vs. Samsung
Smartklockeduell: Kina vs. Korea

Både Huawei och Samsung har släppt nya smartklockor med fokus på fitness och träning. Den som vinner är dessutom smartast.

grupptest
5 partyhögtalare
Maximal bas för maximal fest

Här är de mest högljudda trådlösa högtalarna som sätter fart på hemmafestens dansgolv.

Samsung Galaxy Fold skjuts upp på obestämd tid Du skulle ha kunnat beställa den på fredag, men i sista sekunden ställer Samsung in lanseringen.
Bästa kameramobilen får en lillebror Huawei P30 Lite har trippelkamera och kostar 4 000 kr.
grupptest
7 vägghögtalare
Ljud, ljud på väggen där

Varför ska du behöva leva med medelmåttigt ljud bara för att du inte vill ha stora, pråliga högtalare i vardagsrummet?

Acer jagar Apple New York: Efter framgången med att nå spelarna har Acer siktet inställt på de kreativa användarna.
test
Leica Q2
Världens bästa kompaktkamera

Om bara det bästa är bra nog så kan det vara en Leica Q2.

Samsungs super-selfie kamera Nya A-serien går från budget till lyx med heltäckande skärm och vändbar trippelkamera
test
Sony Xperia 10 Plus
Långsmalt långskott

Trots 21:9-skärm har Xperia 10 Plus för många kompromisser för att övertyga.

Öppet kontorslandskap? Här är hörlurarna som utlovar evig lycka Logitech lanserar två modeller för dig som avskyr allt oväsen på kontoret.
77-tums trolleri från B&O [Uppdaterad] Kan man gömma undan en TV som är nästan två meter på diagonalen? Bang & Olufsen gör ett övertygande försök.
Samsung Galaxy Fold går att beställa om två veckor Sverige är ett av de första länderna i världen.
annonse
test
Motorola moto G7 Plus
Kungen av mellanklassen

Motorola moto G7 Plus talar till förnuftet. Flaggskeppsmodellerna på marknaden är naturligtvis bättre, men de är tre gånger dyrare också.

IKEAs smarta högtalare är här I sommar kommer högtalarna Symfonisk, som är ett resultat av ett samarbete med Sonos.
Spegelreflex? Gissa igen. Panasonic Lumix G90 är något utöver det vanliga.
test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
En riktig storslägga

Kan någon säga till grannarna att sluta skrika? Jag försöker lyssna på musik här!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM
Fulländad, ljusstark zoom

Du har aldrig sett på maken. Inte vi heller. Canons massiva 28-70mm är helt enkelt grym.

grupptest
Tre gaming-hörlurar
Familjefejd

Logitech mot Logitech. Behöver du den dyraste modellen för att vinna – eller är det i själva verket den billigaste som är bäst?

Ser du vad detta är? Det är en McIntosh, men ingen förstärkare.
Laptop-känsla med iPad Pro Fodral med bakgrundsbelyst tangentbord till nya iPad Pro-modeller.
test
Huawei P30 Pro
Bästa mobilkameran någonsin!

Huawei P30 Pro är den bästa kameramobilen på marknaden och befäster Huaweis plats på kameratronen, där de har suttit säkert sedan förra året.

test
Rega Aura MC
Analog uppenbarelse

Rega Aura MC är phono-steget som gör guld av svart vinyl.

test
Argon Audio Forte A4
Bättre än sin klass

Argons billiga minihögtalare leker David och Goliat med testarens stereo.

Tesla bygger fabrik i Norge Främst för elmotorer till nya bilmodeller, men biltillverkning går inte att utesluta.
Kamera med skrivare Canon Zoemini skriver ut dina foton direkt.
Support Prenumeration

Vårt kundcenter hjälper dig om du har frågor eller behöver hjälp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss på telefon

Måndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×
Få Ljud & Bilds nyhetsbrev×