Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Prometheus 3D

Blu-ray-recension

Det var många år sedan ryktena börja florera om att Ridley Scott skulle återanknyta till början av sin filmkarriär och blåsa liv i en ny filmserie och ett helt koncept som grundlades av hans fantastiska genombrott 1979: Alien.

Publicerad 2012-11-01 - 00:00
Prometheus 3D
Lorentz Celo

Alien var en otroligt stark och banbrytande film. Förväntningarna på hans comeback mer än trettio år senare har varit kolossala. Prometheus tillfredsställer måhända inte alla helt och hållet, men har ändå givit genren ett nytt liv tack vare en uppvisning av teknisk fullkomlighet.

När Ripley klonades, återuppstod och återvände till jorden i Alien Resurrection 1997 var det väl ingen som trodde att det fanns någon väg framåt som kunde bli intressant. Aliens vs Predator är bra exempel på det. Prometheus blev i stället en film som utspelas före de andra – en ”prequel” – närmare bestämt 2093. Den här gången handlar det om jakten på de som ligger bakom allt mänskligt liv, med skeppet Prometheus (vars namn är hämtat från den grekiske guden som enligt mytologin gav elden åt människorna och skyddade dem mot gudarna).

Vi möter de två arkeologerna Elizabeth Shaw (Noomi Rapace) och Charlie Holloway (Logan Marshall-Green) som hittar en ledtråd till människans förflutna på jorden i form av en stjärnkarta som finns i många urgamla urtidskulturer. En gammal och synnerligen excentrisk miljardär vid namn Peter Weyland (Guy Pearce) skickar ut de två forskarna i rymden för att leta efter liv och för att förstå människans ursprung. Med sig ombord har de en besättning på drygt femton personer, inklusive androiden David (Michael Fassbender) och skeppets kapten Meredith Vickers (Charlize Theron) som är kolossalt skeptisk mot all kontakt med utomjordiskt liv. När skeppet efter två år i hypersömn anländer till planeten LV-223 och sätter igång med sin utforskning av ett tempelliknande berg gör de en skrämmande upptäckt. Allt blir en kamp för överlevnad och mänsklighetens existens.

Ridley Scott fyller 75 år nu i november och har en strålande filmkarriär, även om den varit en smula ojämn de senaste åren. Men med Prometheus hittar han tillbaka till det universum han själv skapade och som han tangerar på ett utmärkt sätt utan att kopiera sig själv. Stämningen från Alien lever vidare med utgångspunkt i H.R. Gigers fantastiska formgivning, och resultatet är en sann fröjd för både ögat och örat och visar ännu en gång vägen för framtidens sciencefiction. Scott är utan tvekan en mästare när det gäller ”mise-en-scène” men har fortfarande en del att lära när det gäller historieberättande. Handlingen är full av genvägar och har ett par logiska missar som kunde ha undgåtts genom att gå igenom manus en extra gång. En del av hålen kan säkert täppas till av de förväntade uppföljarna som filmen bäddar för.

Skådespelarna är verkligen bra och det är bara att än en gång ta av sig hatten för Noomi Rapace och Michael Fasbender, båda gör en strålande insats. En liten besvikelse är det dock att karaktärerna inte byggs upp bättre. Förhoppningsvis kan det också bättras på om det kommer fler kapitel i den här rymdsagan.

Rent tekniskt är Prometheus helt briljant och den innehåller också gott om referenser till de tidigare Alien-filmerna, plus andra filmer som Kubricks mästerverk 2001: En rymdodyssé (1968) och Scotts egen Bladerunner (1982). Prometheus står dock stadigt på egna ben och banar väg för en spännande fortsättning som förhoppningsvis har samma fantastiska estetik fast ett något stramare manus. Hur som helst är detta en imponerande film som verkligen ger mersmak. Fem stjärnor.

Prometheus på Blu-ray är rena uppenbarelsen. 7.1-ljudet i DTS-HD är helt suveränt och det går inte att klaga på den fantastiska bilden. Bildkvaliteten är nästan ett kapitel för sig, Scott har lyckats med en ny referens för 3D. Vi har ALDRIG sett maken till fantastisk 3D-bild. Inte så att det konstant hoppar ut saker ur skärmen, sådant finns det inte mycket av, men 3D-effekten skapar ett nästan overkligt djup och extra perspektiv igenom hela filmen. Du kan nästan se runt stenformationerna på den ogästvänliga planeten, och skärpan är av en helt annan värld. Filmen är full av otroligt mörka scener, men inte ens de minsta detaljerna försvinner. Bara det är en uppenbarelse!

Den här utgåvan (4-skivors Collector’s Edition) har sammanlagt sju timmar med mycket bra extramaterial som verkligen belyser filmen från olika sidor, plus hela filmen i BD 3D, BD och DVD.

Rekommenderas å det starkaste!

Filmografi (i urval), Ridley Scott

Prometheus (2012)

Robin Hood (2010)

Body of Lies (2008)

American Gangster (2007)

Kingdom of Heaven (2005)

Black Hawk Down (2001)

Hannibal (2001)

Gladiator (2000)

G.I. Jane (1997)

White Squall (1996)

1492: Conquest of Paradise (1992)

Thelma & Louise (1991)

Black Rain (1989)

Blade Runner (1982)

Alien (1979)

Karakter
Prometheus 3D

Fakta:

  • Release: 3 oktober 2012
  • Regi: Ridley Scott
  • Med: Logan Marshall-Green, Michael Fassbender, Charlize Theron, Patrick Wilson, Noomi Rapace, Guy Pearce
  • Genre: Sci-Fi
  • Land: USA
  • År: 2012
  • Längd: 2:03

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild
Rulla till toppen