Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Me Tarzan, you Jane!

En av filmhistoriens största karaktärer, Tarzan, gör comeback på vita duken. Med vår egen Alexander Skarsgård och Margot Robbie i huvudrollerna.

Av / 2014-02-13 - 09:35
Me Tarzan, you Jane!

Historien om ”apmannen” Tarzan, som växte upp bland de stora aporna i den afrikanska djungeln, är författad av Edgar Rice Burroughs och har filmatiserats otaliga gånger. Enligt webbplatsen imdb.com är räkningen uppe i ungefär 95 filmer! Mest känd är förmodligen fortfarande rumänen Johnny Weissmüller, som spelade Tarzan i 12 filmer mellan 1932 och 1948.

Johnny-Weissmuller-Tarzan
Johnny Weismuller (1904-1984) som Tarzan och Maureen O’Sullivan (1911-1998) som Jane Parker, i filmen ”Tarzan the Ape Man” (1932).

tarzan-finds-a-son-original
En klassisk Tarzan-film, ”Tarzan Finds a Son!”, från 1939.

Weissmuller porträtterade den klassiska macho-Tarzan, som närmast klubbade ner kvinnorna innan han släpade hem dem till sin spartanska trähydda.

1999 fick vi se en annan Tarzan i en tecknad version från Disney, fast med samma könsstereotyper. Trots musik av Phil Collins blev den här actionfyllda filmen med snygg animering Disneys sjätte mest lönsamma film, med en omsättning på närmare 3 miljarder kronor.

Tarzan-Disney

Väldigt många skådespelare har iklätt sig djurskinn och svingat i lianer, bland annat Michael T. Weiss, Christopher Lambert, David Carpenter och Gordon Scott (i ”Tarzan’s Greatest Adventure” från 1959 där självaste Sean Connery hade en roll).

Nu är det alltså dags för David Yates (som bland annat har regisserat fyra Harry Potter-filmer) att ta plats i regissörsstolen och berätta om apmannan på vita duken – den här gången med vår egen Alexander Skarsgård (”True Blood”) i huvudrollen. Som hans ”babe” Jane ska australiskan Margot Robbie (som vi såg senast i ”The Wolf of Wall Street”) ta på sig tigerbikinin. Robbie är inte främmande för att ta av sig kläderna på film, så det går säkert bra.

alexander-skarsgard-tarzan
Alexander Skarsgård som Tarzan.

Rollistan toppas av Christoph Waltz (”Inglourious Basterds”) och Samuel L Jackson.

Stuart Beattie och Craig Brewer ska skriva manus. De har flera av ”Pirates of the Caribbean”-filmerna och ”G.I. Joe” på sin CV, så de är inga nybörjare i blockbuster-genren.

Varken releasedatum eller handling är kända i dagsläget.

19th Annual Critics' Choice Movie Awards - Arrivals
Margot Robbie som Jane.

Tor Aavatsmark
(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

MILF-trailer!

Redo för en ny omgång?

Ett gott skratt förlänger livet!

Kungen ryter igen!

De kriminellas härjningar fortsätter i Kingstown

Harry Potter-ljudböckerna får Dolby Atmos

Se den nya trailern från Förintelsen-helvetet

Hysterisk ny trailer!

Fortfarande hel-MAX?

Så här fungerar Foley och ADR till filmljud

God knows who did it...

Prisbelönt kärleksdrama

Ljud & Bild
Rulla till toppen