Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Kan Laxön bli den nya Lilyhammer?

Skaparna av succéserien Lilyhammer släpper nu en ny Netflix-serie.

Av / 2023-04-03 - 16:55
Kan Laxön bli den nya Lilyhammer?

Den allra första originalserien från Netflix var faktiskt inte Orange is the New Black, utan en norsk samproduktion med NRK: Lilyhammer.

Historien om den arketypiska maffiabossen Giovanni Henriksen (Lille Steven), som på grund av vittnesskydd förflyttas (på egen begäran!) från New York till lilla, kalla Lillehammer var en mycket rolig serie som lyckades sätta fingret på knäppa, karakteristiska drag i den välorganiserade och överreglerade skandinaviska välfärdsstaten.

Seriens skapare var Anne Bjørnstad och Eilif Skodvin, som också låg bakom den framgångsrika HBO-serien Beforeigners.

Nu återvänder duon till Netflix, med den kommande dramaserien Lakseøya (arbetstitel), Laxön.

I Lakseøya kommer vi att lära känna två familjer i ett litet kustsamhälle i Trøndelag, som är bittra konkurrenter i den globala laxindustrin. Serien blir ett högaktuellt drama och skildrar fisknäringen med både humor och allvar.

Lakseoya_1-1 Lakseoya_1-2
<
>
Anne Bjørnstad och Eilif Skodvin, "Lakseøya" (Foto: Netflix)

Seriens skapare, Anne Bjørnstad och Eilif Skodvin, säger i pressmeddelandet:

Fiskodlingen har de senaste decennierna förändrat både den norska kusten och världens matkultur. Det är hög tid för ett tv-drama om aktörerna i branschen och att en internationell strömningstjänst som Netflix vågar satsa på en historia med så tydlig lokal förankring är suveränt. Det är ett nöje att vara tillbaka på Netflix, över 10 år efter ”Lilyhammer”, och vi kan inte vänta med att komma igång med inspelningen. Marit M. Aune är en av Norges främsta regissörer både på scen och tv. Vi har tidigare samarbetat med henne i flera scenframträdanden och är stolta över att hon vill göra denna TV-serie med oss.

Seriens regissör (Marit M. Aune) har tidigare legat bakom serier som Kampen för tillvaron och Made in Oslo.

Manusförfattare är Bjørnstad och Skodvin, medan Rubicon producerar serien. Vid denna tidpunkt är inga skådespelare klara för serien, och ett premiärdatum är inte heller klart.

På tal om Lilyhammer, Netflix övervägde i vintras att ta bort den från streamingtjänsten, men massiv press från Little Steven, och en social media-aktion fick strömningsjätten att tänka om. Nu talas det om en möjlig revitalisering av den unika serien.

Tor Aavatsmark
(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spionuppföljare

To Infinity and Beyond!

RIP Wheeler?

Dags för mer fransk romantik

No more Netflix...!

Ny trailer från kostymdramats värld

Trailern är här!

Komedilegenden återvänder till sina rötter!

Väntan är över!

Premiär i höst!

Sci-fi-klassiker klar för streaming!

Premiärdatumet är klart!

Rulla till toppen