Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Game of Thrones: 10 år av mord, incest, lögner, drakar, sex och äventyr

I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.

Av / 2021-04-17 - 00:01
Game of Thrones: 10 år av mord, incest, lögner, drakar, sex och äventyr

Smått otroliga tio år har gått sedan den överraskande stora megasuccén Game of Thrones sände sitt första avsnitt på HBO.

Serien, som blev den största serieframgången genom tiderna, ändrade serieformatet för alltid och var starten på en ny era för TV-serier, med mycket större budgetar, större stjärnor och kändisar även bakom kameran.

Läs också Game of Thrones – nu kan du se hur det gick! "Come and see." And I saw. And behold, a white horse...

I en fiktiv del av världen som kallas Westeros finns sju (!) riken som alltid har legat i bitter och blodig konflikt med varandra. När serien börjar råder ett slags vapenstillestånd och kung Robert har samlat ihop flera av rikena och försökt skapa allianser med andra. Men vintern är på väg …

Game of Thrones bygger på George R. R. Martins bästsäljande roman som formligen dryper av modern fantasy – en genre som vi egentligen inte har så mycket till övers för, men serien har tonat ned fantasybiten och koncentrerar sig i stället på personerna och alla intriger. Här är det rena rama Dynastin möter Sagan om Ringen!

Sean Bean, ”Game of Thrones” (Foto: HBO)

I ledande roller såg vi Emilia Clarke, Sean Bean, Nikolaj Coster-Waldau, Lena Headey, Iain Glen, Kit Harrington, Sophie Turner, Maisie Williams, Jack Gleeson, Peter Dinklage, Jason Momoa, Natalie Dormer, Kristofer Hivju och Charles Dance.

Många nykomlingar blev stjärnskådisar efter serien.

I samband med 10-årsjubileet har HBO släppt en specialversion av trailern till den kontroversiella avslutande säsongen:

 

HBO lanserar nu The Iron Anniversary, ett månadslångt firande av Game of Thrones som markerar 10-årsjubileet för seriens premiär och som ska skämma bort fansen med specialinnehåll och återseenden av minnesvärda stunder.

Jubileet ger också publiken en möjlighet att se fram emot nästa iteration av franchisen, House of the Dragon, var produktion är planerad att starta i år.

Läs också Trailer till (Game of Thrones) "10.000 ships"! Kommande ”House of the Dragon” är inte den enda Game of Thrones-prequeln som HBO håller på med!
Game of Thrones, sesong 8_25 Game of Thrones, sesong 8_22 Game of Thrones, sesong 8_20 Game of Thrones, sesong 8_19 Game of Thrones, sesong 8_11 Game of Thrones, sesong 8_16 Game of Thrones, sesong 8_1 Arya Stark Game of Thrones season 8 finale Game of Thrones, sesong 7_11 Game of Thrones, sesong 6_990 Game of Thrones, sesong 6_4 Game of Thrones, sesong 6_2 Game of Thrones, sesong 6_7 Game of Thrones, sesong 6_8 Game of Thrones, sesong 6_1 (6) Emilia Clarke_Game of Thrones game-of-thrones_trone Cersei, Game of Thrones, sesong 5, 10 Game-of-Thrones---sesong-5-(9) Game-of-Thrones---sesong-5-(16) Game-of-Thrones---sesong-5-(2) Rosabell Laurenti Sellers, Game of Thrones Game-Of-Thrones-Season-5-02 Emilie Clarke Game of Thrones
<
>
Game of Thrones (Foto: HBO)

17:e april, samma dag som 10-årsjubileet för premiären av det allra första avsnittet av Game of Thrones i USA, kommer en Game of Thrones Reunion ledd av programledaren och komikern Conan O’Brien på HBO Nordic.

Skådespelarna blickar tillbaka på åren de har tillbringat i Westeros och Essos. Återföreningen i två delar filmades under inspelningen av säsong 8 i serien.

Läs också Game of Thrones - komplett! 2 december släpps Game of Thrones, den kompletta serien, på Blu-ray.

Läs våra recensioner av samtliga GoT-säsonger här:

Game of thrones, säsong 1

Blu-ray-recension

Amerikanarna fortsätter att producera förträfflig TV-underhållning. Här får vi följa med till mörkaste medeltiden och råkar ut för mängder av sex, våld och intriger.

Läs mer

Game of Thrones, säsong 2

Blu-ray-recension

Efter att unge Joffree tagit makten i slutet av första säsongen råder fullt krig, alla slåss mot alla om järntronen. Ledaren för huset Stark (Sean Bean) blev mördad men hans äldste son leder kampen mot familjen Lannister.

Läs mer

Game of Thrones, säsong 3

Blu-ray recension

Maktkampen och intrigerna fortsätter för fullt i Westeros, men i den tredje säsongen av fantasy-serien får karaktärerna tid att utvecklas och historien tid att gå på djupet.

Läs mer

Game of Thrones, säsong 4

Blu-ray-recension

Efter slakten på ”The Red Wedding” i tredje säsongen är det mycket som är ouppklarat när den fjärde säsongen av Game of Thrones börjar. Och den lever upp till de stora förväntningarna.

Läs mer

Game of Thrones, säsong 5

Blu-ray-recension

Kampen och intrigerna om makten och den förlovade Järntronen i Westeros fortsätter. Efter en ganska så svag början så tar sig serien och når sedvanliga höjder!

Läs mer

Game of Thrones, säsong 6

HBO

En ovanligt fartfylld säsong bjuder på nya överraskningar, oväntade vändningar och karaktärer som kan växa sig starka.

Läs mer

Game of Thrones, säsong 7

Början på slutet

Näst sista säsongen av fantasyserien är en uppvisning i dramatik, där handlingen knyts ihop.

Läs mer

Game of Thrones, säsong 8

Game over! Alltjämt en helt komplett TV-serie

Visuellt storslagen avslutning av tidernas största TV-serie, men med en viss känsla av hastverk och lite haltande sammanhang.

Läs mer
Tor Aavatsmark
(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dags för mer fransk romantik

No more Netflix...!

Ny trailer från kostymdramats värld

Trailern är här!

Komedilegenden återvänder till sina rötter!

Väntan är över!

Premiär i höst!

Sci-fi-klassiker klar för streaming!

Premiärdatumet är klart!

MILF-trailer!

Redo för en ny omgång?

Ett gott skratt förlänger livet!

Rulla till toppen