Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Galen ny film med innovativ finansieringsmodell

Mad Heidi finansieras av fans som får del av vinsten om filmen blir en framgång.

Skrivet av / 2022-08-01 - 15:13
Galen ny film med innovativ finansieringsmodell

Den 8 december har den schweiziska skräckkomedin Mad Heidi digital världspremiär.

Producenterna kallar filmen för det första exemplet på Swissploitation, vilket är en referens till de populära men extremt våldsamma amerikanska exploitation-och blaxploitation-filmerna från 70-talet.

Och det råder ingen tvekan om att Mad Heidi ska ses som en hyllning till B-filmernas blodigaste genre.

Filmens handling är förlagd till en dystopisk framtid där Schweiz har utvecklats till en fascistisk diktatur som styrs med en ond och hård hand av en osttyrann, medan oskyldiga Hedi försöker leva ett fritt och oskyldigt liv i de schweiziska Alperna, skyddad av sin farfar.

MADHEIDI Promo AliceLucy Teaser
Huvudrollen som Mad Heidi spelas av unga Alice Lucy. (Foto: Swissploitation Films LLC)

Det dröjer dock inte länge innan Heidis frihetslängtan för henne i konflikt med diktatorns soldaters, och den glada oskyldiga flickan utvecklas till en rövsparkande frihetskämpe som kastar sig in i kampen för att befria Schweiz från ostdiktaturen.

Bakom filmen står bland annat finländaren Tero Kaukomaa, som vissa kanske känner som producent bakom en annan kultfilmsklassiker, nämligen Iron Sky (2012) och Iron Sky: The Coming Race (2019).

Han är en av huvudkrafterna bakom Mad Heidis unika finansieringsmodell, där filmskaparna har lyckats samla in 2 miljoner dollar för produktionen av filmen.

Förutom att detta har gjorts med hjälp av filmens egen webbplats – alltså utanför vanliga crowdfunding-plattformar, men med hjälp av blockchain-teknik för att garantera bidragsgivarnas pengar – får alla investerare en direkt andel i vinsten när filmen har haft premiär.

MadHeidi poster
(Foto: Swissploitation Films LLC)

Detta kommer att ske den 24 november, då Mad Heidi kommer att kunna ses på utvalda biografer i Frankrike, Schweiz och Tyskland. Därefter har filmen digital premiär på madheidi.com den 8 december.

 

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Det blir inte snabbare än så här!

Senaste societetsnytt från London anno 1815

Slår alla rekord!

Redo för en ny omgång?

Popdrottningen kommer hem till dig!

Nu blir det nordisk seriefest!

Comeback kid?

Kanslern har talat!

Premiär idag!

Spänner musklerna!

Disney+ kommer till Apple Vision Pro

Nordisk fylla på amerikanskt vis!

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen