Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 07Delta

Nyhet

A Haunting in Venice släpps på Disney+

Nu kan du snaart streama Baraghs trede Poirot-film, Mord i Venedig.

Skrivet av / 2023-11-18 - 08:20
A Haunting in Venice släpps på Disney+

Den gamla inbitna Shakespeare-tolkaren, den brittiske gentlemannaregissören (och skådespelaren) Kenneth Branagh, har de senaste åren hittat en annan engelskspråkig författare som fungerar som hans film-musa.

Deckardrottningen Agatha Christie (1890–1976) skrev inte färre än 38 romaner om den snusförnuftige, genomkorrekte, belgiske mästerdetektiven Hercule Poirot – för evigt odödliggjord av arketypen David Suchet i otaliga säsonger av TV-serien.

Michelle Yeoh, ”A Haunting in Venice” (Foto: Walt Disney)

Branaghs första Poirot-film kom 2017 och baserades på en av Christies mest berömda romaner, Mordet på Orientexpressen. Branagh kombinerade modern filmteknik och berättarkonst med en smått föråldrad kriminalhistoria i ett mycket svagt paket.

Läs också Mordet på Orientexpressen Kenneth Branagh serverar en Agatha Christie-klassiker, inpackad i ett visuellt fyrverkeri – tyvärr kan inte samma sak sägas om handlingen.

Några år senare kom den något mer moderniserade Döden på Nilen. Ett visuellt fyrverkeri med en imponerande skådespelarensemble och en fortfarande viril och spännande kriminalhistoria.

Smått corona-försenad gick Branaghs tredje Poirot-film, Mord i Venedig (A Haunting in Venice), upp på biograferna i somras. Nu kan du snart streama den på Disney+.

 

Manuset (författat av Michael Green) är baserat på Christies roman Mord på Allhelgonadagen (Halloween Party, 1969), och filmen flyttar handlingen från den lilla brittiska staden Woodleigh Common till det betydligt mer mytomspunna Venedig.

Filmen utspelas strax efter andra världskriget, där en semestrande, pensionerad Poirot (Kenneth Branagh) i ”staden på vattnet” träffar sin amerikanska vän, deckarförfattaren Ariadne Oliver (Tina Fey). Den förmögna, lite ytliga och sprudlande författarinnan övertalar honom att följa med henne på en övernaturlig seans, för att avslöja en påstådd bedragare.

A Haunting in Venice (Foto: Walt Disney)

Det handlar om ett överklassbarns tragiska död och hennes desperata mors (Kelly Reilly, Yellowstone) intensiva önskan att få kontakt med sin avlidna dotter.

Seansen äger rum i ett dystert herrgårdshus vid kanalen som har en mörk historia av skumheter och spöke – och kvällen kulminerar i ett bestialiskt mord.

A HAUNTING IN VENICE A HAUNTING IN VENICE A HAUNTING IN VENICE A HAUNTING IN VENICE A HAUNTING IN VENICE A HAUNTING IN VENICE A HAUNTING IN VENICE A HAUNTING IN VENICE
<
>
A Haunting in Venice (Foto: Walt Disney)

 

<
>

Mord i Venedig kan nästan betraktas som ett kammarspel, som huvudsakligen utspelar sig inom de fyra klaustrofobiska väggarna i det skrämmande kanalpalatset, med en brokig skara mordmisstänkta som Poirot vägrar att släppa förrän mördaren har avslöjats. Här finns det många som har något att dölja …

Än en gång måste Poirot gå metodiskt, systematiskt och logiskt tillväga för att avslöja mördaren

Kenneth Branagh, ”A Haunting in Venice” (Foto: Walt Disney)

Branagh står själv för regin och är producent.

I huvudrollerna ser vi Kyle Allen, Camille Cottin, Jamie Dornan (Fifty Shades of Grey), Jude Hill, Ali Khan, Emma Laird (Mayor of Kingstown), Riccardo Scamarcio og Michelle Yeoh (Everything Everywhere All at Once).

Läs också Mordet på Orientexpressen Kenneth Branagh serverar en Agatha Christie-klassiker, inpackad i ett visuellt fyrverkeri – tyvärr kan inte samma sak sägas om handlingen.

Filmen har premiär på Disney+ redan nästa vecka, den 22 november.

 

A HAUNTING IN VENICE A HAUNTING IN VENICE A HAUNTING IN VENICE
<
>
A Haunting in Venice (Foto: Walt Disney)

 

 

Tor Aavatsmark
(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Trailer - House of the Dragon, säsong 2

Williams svåra tid!

Ny nordisk serie på SkyShowtime

Lassgård till Disney+

Game over?

Percy Jackson-trailer

Mr & Mrs Smith kommer tillbaka!

Mord i Venedig går snart att streama

Bättre än Yellowstone?

Spidey!

Trailer för Reacher

Förnyad!

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen