Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Vila i frid, Nissan Micra

Ersättaren till Nissan Micra byggs på en helt ny, elektrisk plattform. Dessutom meddelar Nissan att de gjort enorma investeringar.

Skrivet av / 2022-01-30 - 07:17
Vila i frid, Nissan Micra

Renault-Nissan-Mitsubishi-alliansen kommer att investera 230 miljarder kronor under de kommande fem åren. 35 nya elbilar ska byggas fram till 2030, fördelade på fem olika plattformar. En av dem är efterträdaren till småbilen Nissan Micra.

Nissan Micra electric silhouette
Silhuetten av den elektriska efterträdaren till Nissan Micra. Foto: Nissan

Ny småbil ersätter Nissan Micra

Nissan Micra har varit i produktion sedan 1982 och ersättaren blir den nya instegsmodellen för Nissan i Europa. Den byggs på en helt ny plattform och är designad av Nissan men byggs på Renault ElectriCity-fabriken i Frankrike.

Enligt Nissan får den nya modellen ”en läcker Nissan-design, och det bästa inom elbilsteknik från Renault”.

Bilen tillkännagavs i torsdags som en del av Alliance 2030 – en gemensam färdplan mot framtiden för Renault, Nissan och Mitsubishi. Denna pekar så klart mot elektrifiering av hela bilparken och uppkopplade bilar för en smartare och säkrare vardag.

Läs också Inte lika förnuftig längre Nissan Leaf förtjänar en del av äran för elbilsrevolutionen. Det är dags att tacka av den för lång och trogen tjänst.

Viktigt segment

Vi på Ljud & Bild utgår från att små elbilar kommer att ha stor betydelse för framkomligheten i framtiden. Inte minst vad gäller bildelning och potentiellt självkörande fordon. Vem orkar köra runt i en tätbefolkad stad med smala gator i en stor och dyr Audi e-tron eller Tesla Model X, när man kan glida runt överallt i en liten Nissan Micra-liknande småbil? Och med lång räckvidd kommer det att vara extra attraktivt för bildelningstjänster att fylla bilparken med modeller som är mindre – och billigare – än både Honda e och Mini Cooper SE.

 

Videoklipp med den elektriska efterträdaren till Nissan Micra.

Läs också Snart laddar de 40 mil på 5 minuter Nya batterier blir billigare och bättre och löser alla problem med räckvidd. Och de kommer innan du vet ordet av.

Solid state-batterier

Nissan hävdar också att de är på väg att lansera riktiga solid state-batterier före 2028. Det är batterier där elektrolyten (skiljeväggen mellan den positiva katoden och den negativa anoden) är fast i stället för flytande eller geléaktig. Det kan låta enkelt, men detta är något som man försökt åstadkomma ända sedan 1950-talet. Ändå har ingen egentlig ersättare till dagens batterier satts i ordentlig produktion.

Ett solid state-batteri har fördelen av högre kapacitet och lägre vikt, och potentiellt även lägre pris, än dagens litiumjonbatterier. Nissan säger sig kunna sänka laddningstiden till en tredjedel och priset ner till 75 dollar per kWh före 2028. I dag ligger bilbatterier på runt 120 dollar per kWh.

Men det här är som sagt 2028, så man kan med säkerhet säga att den nya Micra-efterträdaren inte har den nya batteritekniken.

 

Nissan Micra electric successor
Nissan Micras elektriska efterträdare. Bild: Skärmdump från officiell video

Tillgänglighet

Vi vet inte när den nya eldrivna småbilen ser dagens ljus och har inte heller fått redan på något namn eller några tekniska detaljer ännu. Bara att den knappast kommer att heta Micra eller Micra E, och att vi kan förvänta oss en räckvidd på cirka 400 km.

nissan.se

 

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har sett Xiaomis elbil

Apple Car blev äppelskrutt

NIO vill jämna ut elnätet

Ikonisk småbil blir billig

Här är kombimodellen

Tesla Cybertruck rostar

Folkmassa går lös på förarlös bil

Första elskotern snart här

Elektriska sparkcyklar för råa gamers

Porsche Taycan får mer kraft och räckvidd

Den här har många väntat på

Får fyrhjulsdrift och lägre pris

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen