Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Tesla rasar i andrahandsvärde

Inget annat bilmärke tappar så mycket i andrahandsvärde i USA som Tesla.

Av / 2024-03-18 - 16:12
Tesla rasar i andrahandsvärde

Tesla-ägare upptäcker nu att deras bilar tappar värde snabbare än något annat märke, enligt en nyligen genomförd studie av iSeeCars. I USA har elbilstillverkaren gått om Maserati och Alfa Romeo, de två märken som annars är kända för att tappa i värde snabbast.

Studien, som analyserade 1,8 miljoner begagnade bilar sålda mellan februari 2023 och 2024, visar att Tesla är det varumärke som har tappat mest i värde under ett år. I genomsnitt har priset sjunkit från 51 323 dollar till 36 515 dollar för en begagnad Tesla, över alla modeller. Det motsvarar en nedgång på nästan 29 %, mer än tre gånger så mycket som Maserati och dubbelt så mycket som Alfa Romeo.

Karl Brauer, expertanalytiker på iSeeCars, pekar på Teslas aggressiva prissänkningar som en nyckelfaktor:

-Elon Musks önskan att upprätthålla försäljningen av nya Teslas genom prissänkningar har haft en mycket destruktiv inverkan på märkets befintliga värden.

Läs också En av de allra grymmaste familjebilarna När du behöver plats för hela familjen, men vill ha något som verkligen biter ifrån sig, är Model Y Performance bland det häftigaste som finns.

Tesla har länge varit känt för att sänka priserna aggressivt för att hantera utmaningar som problem med leveranskedjan, ekonomiska utmaningar som stigande räntor och ökad konkurrens. Även om företaget har marginaler att klara av dessa sänkningar får ägarna stå för notan i form av accelererande värdeförlust.

Det är inte bara Tesla som upplever en kraftig minskning av andrahandsvärdet. Studien visar att elbilar generellt sett tappar i värde mycket snabbare än bilar med förbränningsmotorer. Medan den genomsnittliga bilen tappade 3,6 procent i värde under ett år, tappade elbilar i genomsnitt 31,8 procent!

Tesla Model S Plaid front angle
Tesla Model S Plaid är en av de elbilar som har fallit mest i värde. Foto: Geir Gråbein Nordby

Andra elbilar faller mer än Tesla

Om man enbart tittar på elbilar finns det andra som tappar mer än Tesla. Chevy Bolt och Nissan Leaf ligger tätt bakom i toppen (30,4% och 29,1% förlust), följt av Kia Niro EV (27,1%) och Hyundai Kona Electric (24,7%): Sedan kommer Tesla Model X på 5:e plats, följt av Model 3 och Model S på 6:e och 7:e plats.

Men där de andra också tillverkar många bilar med förbränningsmotorer, är värdeminskningen i procent för de två varumärkena i genomsnitt mindre. Tesla tillverkar uteslutande elbilar och deras bilpark faller därför kraftigt i värde över hela linjen.

Model X tappade 24,6% i värde, Model 3 tappade 24,1% och Model S 20,5%. I monetära termer ser det ännu fulare ut, eftersom Model X och Model S kostar långt över genomsnittet, särskilt i Plaid-utgåvorna – som har sett det största prisfallet.

Läs också Den mest galna SUV vi någonsin har testat Med Tesla Model X Plaid – världens snabbaste SUV – kan du ta med hela familjen och massor av bagage när du blir av med körkortet ...

 

Tesla Model X Plaid logo
Tesla Model X Plaid känns igen på den rutiga symbolen på baksidan. Foto: Geir Gråbein Nordby

Billigare ny = billigare begagnad

Utvecklingen på elbilsmarknaden, med allt bättre och billigare modeller, pekas ut som en viktig orsak till den kraftiga värdeminskningen på begagnade bilar. Men för Tesla-ägare som köpte på toppen är det en klen tröst. Prisfallet har varit betydande och framtidsutsikterna för restvärdena är osäkra på en marknad som präglas av hård konkurrens och teknisk utveckling.

Källa: Insideevs.com

Läs också Världens snabbaste gatubil är rent ut sagt skrämmande Mytomspunna Model S Plaid uppmuntrar till att bryta mot lagen. Och inte bara på grund av hastigheten.
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

5 reaktioner på ”Tesla rasar i andrahandsvärde”

 1. Vad är det här för märklig artikel.
  Att andra bilar skulle tappa under 4% på ett år, va 4%?!? Vilken bil tappar bara 4% på ett år? Men Tesla tappar 30%
  Jo säkert, så om du idag köper en Tesla Model 3 LR så är den värd 30% mindre efter ett år? Aldrig!
  Lobbyismen i sitt esse med denna skitartikel.

  1. Varför förnekar du fakta
   självklart är det synd om dig att din bil förlorat så mycket i värde, men det hjälper inte att sätt huvudet i sanden.

 2. Hei! Artikkelen refererer til en amerikansk tredjeparts rapport fra iSeeCars, og gjenspeiler det amerikanske markedet. Artikkelfortatter eier selv en nyere Tesla, og har ingen personlig agenda eller interesse i å se verdien på denne bilen falle.

 3. När efterfrågan minskar så blir värdeminskning stor, speciellt då många inser att elbilen inte kommer frälsa världen, som många vill påskina. Elbilen har sina problem och batterier bidrar inte till någon miljövänlighet så allt vi gör är att ösa ur ena änden av poolen och häller ut i andra änden. De som har råd får en finare miljö men de som ska gräva fram mineralerna och förädla dem dör i förtid.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Alfa Romeos första elbil

Tesla Model Y med 600 km räckvidd

Fullständigt vansinne

Xpeng avtäcker el-SUV för folket

Här finns tillräckligt med utrymme

Snart kommer du att kunna snabbladda hos Ford

Så mycket bättre är nya Porsche Taycan

ID. Buzz - äntligen med fyrhjulsdrift

Familjebil med allt man behöver

Framtidens elbil enligt BMW

Ljud från Bang & Olufsen och OLED-strålkastare

Begagnade Tesla-bilar sjunker i värde

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen