TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR
Nyhet

Ryktet stämde: Tesla Model Y levereras med bakhjulsdrift

Kort efter ryktena kom det officiella pressmeddelandet: billigare Tesla Model Y med bakhjulsdrift kommer i december.

forfatter
Publicerad 2022-08-28 - 17:14

För mindre än två veckor sedan dök rykten upp om en billigare Tesla Model Y, med bakhjulsdrift. Det bekräftas nu av Tesla som berättar att priset hamnar på något rimligare 699 000 kronor. Det är förmodligen ingen slump för då hamnar den precis under gränsen för klimatbonusen som infördes i juli. Till skillnad från de dyrare modellerna.

Läs också Tesla Model Y: Fet bas och massor av plats Detta är Teslan för dig som tycker att Model 3 är för liten och de andra för dyra. Model Y är allt en normal familj behöver – och mer än så.
Tesla Model Y SPREAD

Kortare räckvidd

Kompromisserna du får leva med är att den har 430 km (WLTP) räckvidd mot 533 km för Long Range. Accelerationen till 100 km/h minskar också något, från 5 till 6,9 sekunder.

Däremot är den fortfarande premiumutrustad, med både Autopilot, uppvärmda fram- och baksäten och ratt, och får Premium-ljud som inkluderar 13 högtalare, en subwoofer och två förstärkare. Detta står i kontrast till Model 3 Standard Range, som varken har premiumljud eller uppvärmd ratt.

Den maximala laddningen är 170 kW, jämfört med 250 kW för Long Range och Performance. Naturligtvis får du full funktionalitet med Teslas mobilapp och tillgång till Supercharger-laddningsnätverket.

Läs också En av de allra grymmaste familjebilarna När du behöver plats för hela familjen, men vill ha något som verkligen biter ifrån sig, är Model Y Performance bland det häftigaste som finns.
Tesla Model Y Performance front edited

Den bakhjulsdrivna Tesla Model Y är ett klipp

Den nya modellen är redan från början är 80 000 kronor billigare än Long Range och 120 000 kronor billigare än Model Y Performance. Räknar man sedan med att de sistnämnda sedan i somras inte är berättigade till klimatbonusen på 70 000 kronor så blir skillnaden 150 000 respektive 190 000 kronor!

Så om du inte behöver lång räckvidd och toksnabb acceleration är nya Model Y RWD (Rear Wheel Drive) faktiskt det vettiga valet.

Nya Model Y kan beställas redan nu på tesla.com, med leverans i december 2022-februari 2023.

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Xpeng P9: På väg till Sverige Gott om plats, bra komfort och "byggd som en konsertsal".
Teslas 4680-batterier: tämligen ordinära På batteridagen lovade Elon Musk nya batterier med helt ny teknik och banbrytande kapacitet. Nu är batterierna här... och de är helt vanliga.
Ferrari med 715 hk och 1420 watt Burmester-anläggning Massiva krafter både under huven och i kupén.
Automatisk laddning hos flera leverantörer Snart kommer du att kunna ladda din BMW bara genom att ansluta kabeln.
Jeep blir elektrisk Jeep är inte tidigt ute med elbilar, men fyra stadsjeepar kommer snart att finnas tillgängliga.
Spara bränsle med Google Maps Framöver kan du hitta den mest bränsleeffektiva rutten med Google Maps.
Följ Ljud & Bild