Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Ryktet stämde: Tesla Model Y levereras med bakhjulsdrift

Kort efter ryktena kom det officiella pressmeddelandet: billigare Tesla Model Y med bakhjulsdrift kommer i december.

Av / 2022-08-28 - 17:14
Ryktet stämde: Tesla Model Y levereras med bakhjulsdrift

För mindre än två veckor sedan dök rykten upp om en billigare Tesla Model Y, med bakhjulsdrift. Det bekräftas nu av Tesla som berättar att priset hamnar på något rimligare 699 000 kronor. Det är förmodligen ingen slump för då hamnar den precis under gränsen för klimatbonusen som infördes i juli. Till skillnad från de dyrare modellerna.

Läs också Tesla Model Y: Fet bas och massor av plats Detta är Teslan för dig som tycker att Model 3 är för liten och de andra för dyra. Model Y är allt en normal familj behöver – och mer än så.

Kortare räckvidd

Kompromisserna du får leva med är att den har 430 km (WLTP) räckvidd mot 533 km för Long Range. Accelerationen till 100 km/h minskar också något, från 5 till 6,9 sekunder.

Däremot är den fortfarande premiumutrustad, med både Autopilot, uppvärmda fram- och baksäten och ratt, och får Premium-ljud som inkluderar 13 högtalare, en subwoofer och två förstärkare. Detta står i kontrast till Model 3 Standard Range, som varken har premiumljud eller uppvärmd ratt.

Den maximala laddningen är 170 kW, jämfört med 250 kW för Long Range och Performance. Naturligtvis får du full funktionalitet med Teslas mobilapp och tillgång till Supercharger-laddningsnätverket.

Läs också En av de allra grymmaste familjebilarna När du behöver plats för hela familjen, men vill ha något som verkligen biter ifrån sig, är Model Y Performance bland det häftigaste som finns.

Den bakhjulsdrivna Tesla Model Y är ett klipp

Den nya modellen är redan från början är 80 000 kronor billigare än Long Range och 120 000 kronor billigare än Model Y Performance. Räknar man sedan med att de sistnämnda sedan i somras inte är berättigade till klimatbonusen på 70 000 kronor så blir skillnaden 150 000 respektive 190 000 kronor!

Så om du inte behöver lång räckvidd och toksnabb acceleration är nya Model Y RWD (Rear Wheel Drive) faktiskt det vettiga valet.

Nya Model Y kan beställas redan nu på tesla.com, med leverans i december 2022-februari 2023.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

”Ingen” vill ha Tesla Full Self Driving

Första titten på Audi Q6 e-tron

Tesla Cybertruck är i Sverige

Beijing Auto Show 2024: Nya elbilar på löpande band

Billigare Tesla kan komma redan i år

Nyast med en ansiktslyftning: Tesla Model 3 Performance

Toyota Mirai: En riktig mardröm

Ny Mini-modell på väg

Topless och vackert från Maserati

Snart går Mercedes EQS ännu längre

Alfa Romeos första elbil

Tesla Model Y med 600 km räckvidd

Rulla till toppen