Search
Generic filters

Mustang Mach-E: Anger återstående körsträcka med hög precision

Tack vare molnet.

Med en batteriräckvidd på uppemot 600 km är det förhoppningsvis inte så ofta som förare i Ford Mustang Mach-E kommer att behöva oroa sig för inte komma fram. Men så plötsligt är man där, när lampan lyser rött och man måste hitta en plats att ladda!

Alla elfordon beräknar återstående körsträcka i batteriet, men det är svårt att göra exakt. Särskilt med blandad körning.

Ford Mustang Mach-E
Ford Mustang Mach-E använder artificiell intelligens och molnet för att beräkna återstående körsträcka. Foto: Ford

Intelligent Range använder molnet

I sin helt elektriska SUV Mustang Mach-E löser Ford problemet genom molnbaserad Intelligent Range-teknik. Den använder sig av artificiell intelligens för att kontinuerligt beräkna återstående körsträcka.

Läs också 26 premium-ljudsystem på fyra hjul Det är krångligt att byta ut stereon i en ny bil. Så köp en bil som redan har ett uppgraderat ljud.

Fordonets batterisystem rapporterar hur mycket ström som finns kvar i batteriet, medan en modul i drivlinan övervakar hur mycket energi som förbrukas. Temperaturen i luften kan också påverka räckvidden. Därför använder ”Intelligent Range” de senaste väderprognoserna för att löpande uppdatera den återstående körsträckan.

Andra uppkopplade Mach-E till undsättning

Data från andra uppkopplade Mach-E-bilar, om ägaren har valt att dela med sig av information, kan också bidra till att göra räckviddsberäkningarna ännu mer exakta. Mustang Mach-E kan hämta genomsnittliga förbrukningsdata beroende på olika hastigheter, terräng och väderförhållanden för att bättre uppskatta den exakta räckvidden – även på vägsträckor som bilen aldrig har kört på förut.

Om den uppskattade körsträckan påverkas under bilfärden får föraren ett meddelande på instrumentpanelen om den nya räckvidden och vilka faktorer som orsakat förändringen.

Ford Mustang Mach-E
Mustang Mach-E stöder upp till 150 kW-snabbladdning. Foto: Ford

Assistans om strömmen tar slut

Skulle bilen ändå få slut på ström så ser Fords assistans-program för elbilar till att man får hjälp och transporteras till närmaste laddningsplats. Detta kan antingen vara ett FordPass-laddningsnätverk, en certifierad Ford-återförsäljare med laddmöjlighet eller närmaste offentliga laddningsplats.

Intelligent Range-systemet uppgraderas kontinuerligt genom OTA-systemuppdateringar (Over The Air).

Till exempel tar en uppdatering hänsyn till trafiken i realtid, om det är bilköer, terrängen, höjdskillnaderna och dessutom temperaturen på destinationen.

– Förändringar i förarens körstil och omgivning påverkar ofta bilens räckvidd. Detta är det främsta skälet till att elbilar ofta upplever betydande justeringar av räckvidden. Ford utnyttjar fördelen med molnbaserad lagring för att göra dessa prognoser ännu mer exakta och eliminerar rädslan för att strömmen tar slut och onödiga laddningsstopp, säger Mark Poll, ”electric vehicle charging user experience manager” hos Ford Motor Company.

18 elektriska modeller

Ford Mustang Mach-E är en av sammanlagt 18 nya elektriska bilmodeller (inklusive hybrider) som ska släppas i Europa före slutet av 2021.

Mer info: ford.se

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.
  Halo styr hela din B&O-anläggning.
  Med optiska brytare i stället för mekaniska ska Roccat Vulcan Pro-tangentborden vara så mycket som 40 gånger snabbare än konkurrenterna.
  Blir Canons billigaste pro-videokamera.
  Påstås förbättra ljudet rejält med ny MAT-teknik.
  Det enda som är snabbare än Ludicrous är Plaid ...
  Men Volkswagen säger fortfarande ingenting om möjligheten att få bättre ljud!
  Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan vara den perfekta kombinationen av specifikationer och pris.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Mercedes EQC med Burmester Surround Sound System

  Riktpris: 30000 kr Ljudet av tystnad

  BMW i8

  Riktpris: kr Miljöbil i bensinslukarkostym

  Audi e-tron med Bang & Olufsen Premium Sound System

  Riktpris: 14500 kr Konsertsal på fyra hjul

  Vanmoof S3 & X3

  Riktpris: kr Vanmoof är elcykelns svar på Tesla
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.