Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Mustang Mach-E: Anger återstående körsträcka med hög precision

Tack vare molnet.

Med en batteriräckvidd på uppemot 600 km är det förhoppningsvis inte så ofta som förare i Ford Mustang Mach-E kommer att behöva oroa sig för inte komma fram. Men så plötsligt är man där, när lampan lyser rött och man måste hitta en plats att ladda!

Alla elfordon beräknar återstående körsträcka i batteriet, men det är svårt att göra exakt. Särskilt med blandad körning.

Ford Mustang Mach-E

Ford Mustang Mach-E använder artificiell intelligens och molnet för att beräkna återstående körsträcka. Foto: Ford

Intelligent Range använder molnet

I sin helt elektriska SUV Mustang Mach-E löser Ford problemet genom molnbaserad Intelligent Range-teknik. Den använder sig av artificiell intelligens för att kontinuerligt beräkna återstående körsträcka.

26 premium-ljudsystem på fyra hjul Det är krångligt att byta ut stereon i en ny bil. Så köp en bil som redan har ett uppgraderat ljud.

Fordonets batterisystem rapporterar hur mycket ström som finns kvar i batteriet, medan en modul i drivlinan övervakar hur mycket energi som förbrukas. Temperaturen i luften kan också påverka räckvidden. Därför använder ”Intelligent Range” de senaste väderprognoserna för att löpande uppdatera den återstående körsträckan.

Annons

Andra uppkopplade Mach-E till undsättning

Data från andra uppkopplade Mach-E-bilar, om ägaren har valt att dela med sig av information, kan också bidra till att göra räckviddsberäkningarna ännu mer exakta. Mustang Mach-E kan hämta genomsnittliga förbrukningsdata beroende på olika hastigheter, terräng och väderförhållanden för att bättre uppskatta den exakta räckvidden – även på vägsträckor som bilen aldrig har kört på förut.

Om den uppskattade körsträckan påverkas under bilfärden får föraren ett meddelande på instrumentpanelen om den nya räckvidden och vilka faktorer som orsakat förändringen.

Ford Mustang Mach-E

Mustang Mach-E stöder upp till 150 kW-snabbladdning. Foto: Ford

Assistans om strömmen tar slut

Skulle bilen ändå få slut på ström så ser Fords assistans-program för elbilar till att man får hjälp och transporteras till närmaste laddningsplats. Detta kan antingen vara ett FordPass-laddningsnätverk, en certifierad Ford-återförsäljare med laddmöjlighet eller närmaste offentliga laddningsplats.

Intelligent Range-systemet uppgraderas kontinuerligt genom OTA-systemuppdateringar (Over The Air).

Annons

Till exempel tar en uppdatering hänsyn till trafiken i realtid, om det är bilköer, terrängen, höjdskillnaderna och dessutom temperaturen på destinationen.

– Förändringar i förarens körstil och omgivning påverkar ofta bilens räckvidd. Detta är det främsta skälet till att elbilar ofta upplever betydande justeringar av räckvidden. Ford utnyttjar fördelen med molnbaserad lagring för att göra dessa prognoser ännu mer exakta och eliminerar rädslan för att strömmen tar slut och onödiga laddningsstopp, säger Mark Poll, ”electric vehicle charging user experience manager” hos Ford Motor Company.

18 elektriska modeller

Ford Mustang Mach-E är en av sammanlagt 18 nya elektriska bilmodeller (inklusive hybrider) som ska släppas i Europa före slutet av 2021.

Mer info: ford.se

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.