Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

EQT: Elektrisk minivan från Mercedes

Nästa år kommer det som kan vara den perfekta familjebilen från Mercedes-Benz: den helt elektriska minivanen EQT.

Snart får vi se ett helt nytt tillskott till Mercedes elektriska familj. EQT är en minivan – eller MPV om du så vill. Den lägger sig under vanen EQV i storlek och bör därför ha bättre körkomfort samtidigt som den är tillräckligt rymlig för en familj med tre-fyra barn. EQT blir också billigare än EQV.

En minivan är egentligen den perfekta familjebilen. Den har mer plats än i en vanlig kombi eller SUV och bättre köregenskaper än en stor van. Problemet här hemma är att minivanarna brukar kosta för mycket för genomsnittliga småbarnsfamiljer, så man ser inte så många av dem på vägarna. Det finns ett par hederliga undantag, som Ford S-Max, VW Sharan och Renault Grand Scenic.

Concept EQT Concept EQT

Mercedes EQT är en stor familjebil. Foto: Mercedes-Benz

Mercedes EQT Concept

Det här kan det bli ändring på tack vare kommande Mercedes EQT. Mercedes säger så här om konceptbilen, som snart sätts i produktion:

”Med Concept EQT och kommande T-Klass tar Mercedes-Benz framgångsreceptet från V-Klass till ett kompakt format. Målgruppen är aktiva människor i alla åldrar som vill ha plats för allt det som en aktiv livsstil kräver. Men som ändå vill ha Mercedes-känsla i sin upplevelse. Både interiör och exteriör präglas av designlösningar som sticker ut och signalerar premium-känsla.
Hela formspråket känns igen från övriga Mercedes-EQ modeller. Grillen med sitt stjärnmönster och led-strips längs hela bilens bredd både bak och fram.
Concept EQT är sjusitsig med breda skjutdörrar på båda sidor. Sätena kan arrangeras på olika sätt men i basutförande är det en tresits-soffa i rad två och två separata säten längst bak. De bakre sätena kan fällas ihop eller helt tas ur.”

Annons

Mercedes EQT kan alltså ha fem eller sju säten, så bagageutrymmet blir stort – även om antalet liter ännu inte har specificerats. På bilderna ser man åtminstone att man får plats med en longboard-skateboard på den tredje sätesraden.

Concept EQTConcept EQT

En longboard får plats på tvären. Foto: Mercedes-Benz

MBUX infotainment

Infotainment-systemet blir Mercedes eget MBUX som har en ganska välfungerande röststyrning på svenska, vilket vi märkte senast i den lyxiga S-Klass.

Skärmen har ”hög upplösning”, men storleken i tum nämns inte. Här kommer man åt navigering och olika körlägen, och får också en översikt över laddstationer, elektrisk räckvidd och optimerad rutt baserat på återstående räckvidd, väder och trafikbild.

Premiere des Concept EQT – Vorbote einer neuen Hochwertigkeit im Small-Van-SegmentPremiere of the Concept EQT – forerunner of a new premium quality in the small van segment

Skärmen i mittkonsolen är infotainment-systemets central. Foto: Mercedes-Benz

Annons

Ljud från Burmester?

Både EQC, EQA och lyx-sedanen EQS finns med ljudsystem från Burmester, och även om en småbarnsfamilj kan ha annorlunda behov så hoppas vi att EQT också kan utrustas med ett sådant system. Den stora kupén är optimal för en bra placering av högtalarna, och vad gör väl bilsemestern bättre än bra musik med snyggt ljud?

Det bör påpekas att interiörbilderna av konceptbilen inte visar de distinkta Burmester-diskanterna, så vi får vänta på mer info från Mercedes.

Premiere des Concept EQT – Vorbote einer neuen Hochwertigkeit im Small-Van-SegmentPremiere of the Concept EQT – forerunner of a new premium quality in the small van segment

Det är uppenbarligen ingen Burmester-diskant som sitter långt ner på A-stolpen. Men vi hoppas att man kan välja mellan olika stereoalternativ. Foto: Mercedes-Benz

Räckvidd?

Räckvidden säger Mercedes ingenting om, men på en av bilderna på EQT syns det att den förväntade återstående räckvidden 265 km. Det behöver dock inte betyda någonting. Det är helt orealistiskt att tro att den åtminstone inte kan matcha den större EQV, som är specad till 357 km (WLTP) med 90 kWh netto-batterikapacitet.

Läs allt som Mercedes själv säger om EQT här (på engelska).

Annons
Mercedes-Concept-EQT-33-989x659 Mercedes-Concept-EQT-35-989x659 Mercedes-Concept-EQT-29-989x659 Mercedes-Concept-EQT-37-989x659 Mercedes-Concept-EQT-10-989x742 Mercedes-Concept-EQT-38-989x1484 Mercedes-Concept-EQT-47-989x590 Mercedes-Concept-EQT-21-989x556 Mercedes-Concept-EQT-23-989x659 Mercedes-Concept-EQT-50-989x639 Mercedes-Concept-EQT-57-989x556 Mercedes-Concept-EQT-22-989x598 Mercedes-Concept-EQT-20-1-989x556 Mercedes-Concept-EQT-5-989x742 Mercedes-Concept-EQT-26-989x600
<
>
Mercedes EQT Concept

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.