Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Mercedes EQE SUV får Dolby Atmos och Apple Spatial Audio

Mercedes har inlett samarbete med Apple och Universal Music för att leverera den ultimata ljudupplevelsen i bilen.

Av / 2022-10-18 - 11:58
Mercedes EQE SUV får Dolby Atmos och Apple Spatial Audio

Mercedes-Benz är kända för att satsa på hög ljudkvalitet i sina bilar, som kan utrustas med uppgraderade ”3D” och ”4D” surroundljudsystem från Burmester. Nu har den tyska biltillverkaren ingått ett officiellt partnerskap med Apple för att utnyttja ljudpotentialen i sina avancerade högtalarsystem.

Som ett resultat av partnerskapet kommer det nu att vara möjligt att spela musik direkt från Apple Music i utvalda Mercedes-modeller, inklusive den helt nya EQE SUV. Detta inkluderar musik i det så kallade Spatial Audio-formatet, med Dolby Atmos-surroundljud. Det är faktiskt första gången detta kommer att vara möjligt i bilsammanhang, hävdar Mercedes-Benz.

Samarbetar om bättre billjud

Förutom Apple Music har Mercedes också samarbetat med världens största musikbolag, Universal Music Group, för att erbjuda musik som är extra lämplig för uppspelning i bilen.

Vad detta samarbete kommer att bära för musikalisk frukt är för tidigt att säga – men det nämns att Universal och Apple har fått varsin helt ny Mercedes (!) för att hjälpa dem i utvärderingsprocessen av ny musik. Bland annat kommer en separat godkännandeprocess kallad ”approved in a Mercedes-Benz” att etableras.

Läs också 612 hästkrafter och 1 550 watt! En vrålande V8 eller välljudande musik? Med AMG-versionen av Mercedes GLE kan du välja fritt mellan gaspedalen och volymkontrollen.

Det uttalade målet för de tre producenterna är att göra musikinspelningarna ännu mer anpassade till fordonsmiljön. Många artister baserar sina lyssningsintryck av ett album på vad de hör i bilen, och om producenterna får som de vill kan detta vara en mer formell del av musikproduktionen.

Dolby Atmos-surroundljud kommer först att finnas tillgängligt i Mercedes-Benz S-klass samt EQE, EQE SUV, EQS och EQS SUV, som alla levereras med Burmester 3D- och 4D-ljudsystem. Vi har testat flera av dessa modeller, och kan intyga att ljudupplevelsen är något alldeles speciellt!

Läs också Bästa elbilen? Mercedes EQS erbjuder utmärkta köregenskaper, lyxig komfort – och tillräckligt med räckvidd. En konserthall på fyra hjul!

Our collaborations with Apple Music and Universal Music Group are truly unparalleled and set a new benchmark by adding music content and platform expertise to our Dolby Atmos-capable Burmester® sound system. Through this exceptional partnership, we are giving our customers the extraordinary in-car audio experience they expect from Mercedes-Benz. Both Apple and UMG share our vision and values and, together with Dolby, we will create a seamless and unique experience for our customers, säger Ola Källenius, Mercedes vd.

 

Mercedes-AMG EQE 43 4MATIC

E-Klass blir elektrisk med stil

Mercedes-AMG EQE 43 4MATIC susar förbi med ett artificiellt motorljud signerat AMG. På insidan flinar föraren glatt, till pumpande rytmer från Burmester-stereon.

Läs hela testet
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

”Ingen” vill ha Tesla Full Self Driving

Första titten på Audi Q6 e-tron

Tesla Cybertruck är i Sverige

Beijing Auto Show 2024: Nya elbilar på löpande band

Billigare Tesla kan komma redan i år

Nyast med en ansiktslyftning: Tesla Model 3 Performance

Toyota Mirai: En riktig mardröm

Ny Mini-modell på väg

Topless och vackert från Maserati

Snart går Mercedes EQS ännu längre

Alfa Romeos första elbil

Tesla Model Y med 600 km räckvidd

Rulla till toppen