Ljudet två Mercedes EQC

Vad är väl bättre än en Mercedes EQC? Två Mercedes EQC! Vi håller på att testa standardstereon och Burmester-anläggningen.
Annons
Annons
forfatter

Vi på Ljud & Bild gillar bra ljud, var det än är någonstans. Och gärna på fyra hjul: framför allt har moderna elbilar tysta kupéer som är perfekta för att uppleva bra musik i. Och det gäller inte minst Mercedes EQC.

Om du vill veta mer om bra ljud i elbilar har vi gjort en guide som du kan läsa här.

För att ta reda på exakt hur bra det låter i EQC har vi fått lov att testa inte bara en utan två versioner av bilen! Vi får låna dem i två dagar för att verkligen kunna göra en kvalificerad utvärdering.

Båda versionerna har samma motor, räckvidd och det mesta annat. Skillnaden är utrustningsnivån. Den ena är grundmodellen, som saknar 360-kamera (men har en bakåtriktad kamera), AirPlay, adaptiv farthållare och elektriska säten. Den levereras också med ett standardljudsystem.

Mercedes-Benz EQC 400 4MATIC
Insidan av Mercedes-Benz EQC 400 4MATIC utstrålar lyx. Foto: Mercedes-Benz

Premiumbil = premiumljud

Den andra, Premium Plus-versionen, har alla dessa funktioner plus taklucka av glas, 21-tums fälgar i stället för 19 och en del andra godsaker. Men allra viktigast är att den är utrustad med ett ljudsystem från Burmester! Och detta paket kostar 55 00 kronor extra.

För inte så länge sedan testade vi Porsche Taycan med just Burmester-anläggning, och det gav verkligen mersmak! Förutom att spela både högt och rent hade den en detaljeringsförmåga i övertonregistret som var bland det bästa vi någonsin hade hört i en bil.

Om du inte känner till Burmester-märket så har de några av de mest exklusiva komponenterna på hifi-marknaden. Att skaffa en komplett Burmester-anläggning till vardagsrummet kostar så mycket att man blir alldeles vimmelkantig av att bara tänka på det. Men i en bil är det någorlunda mer överkomligt. Burmester-anläggningen ingår faktiskt redan i Premium-paketet, som bara kostar 30 000 kronor extra!

Standardversionen av bilen som vi har fått låna är den allra enklaste som kostar 806 000 kronor. Men den var importören tvungen att anstränga sig för att skaffa fram, de inte räknar med att sälja så många sådana och därför bara tar in dem på specialbeställning!

AMG-versionen kostar ungefär 850 000 kronor extra och det är den vi har fått utrustad med Burmester och andra Premium-tillbehör.

Första intrycken

Efter bara ett par timmar med bilarna kan vi lugnt säga att även grundmodellen är något helt speciellt, tack vare den extra tysta kupén. Ljudet är dessutom välbalanserat, akustisk musik klingar rent och har fin snärt i gitarrsträngarna. Det är inte heller några problem att spela klassisk musik riktigt högt. Men eftersom systemet saknar separat subwoofer är basfrekvenserna inte särskilt framträdande, man känner att det saknas något när man höjer volymen. Speciellt spellistan innehåller partymusik.

Hur mycket bättre är då Burmester-anläggningen? Det ska vi ta reda på! Häng med här på ljudochbild.se – och om det är något speciellt du är nyfiken på när det gäller ljudet i Mercedes EQC så är det bara att fråga på!

Tack till Bertel O. Steen för lånet av bilarna

/ registrera dig för att läsa den här artikeln gratis

Var vänlig bekräfta innan du registrerar dig

Jag accepterar Ljud & Bilds villkor. Jag vill ta emot nyhetsbrev och information, som skickas ut ett par gånger i månaden. Jag kan när som helst avregistrera mig.

eller registrera dig via e-post

Glömt lösenordet? Ange din e-postadress, så får du ett mail med en länk så att du kan ange ett nytt lösenord.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

Hittills har laserprojektorer med 4K-upplösning varit fruktansvärt dyra, men det ändrar LG på.
Laser ger starkt ljus i upp till 150 tum.
Steen har älskat biografteknik ända sedan barndomen. Men det skulle dröja 44 år innan han förverkligade sin dröm. Men då gjorde han det i desto större stil!
Marantz, Denon och Yamaha-receivrar med HDMI 2.1 får svart skärm med den nya Xbox genom HDMI.
I framtiden ska de två kinesiska mobiltelefontillverkarna utveckla produkter gemensamt.
Nu kan du se fram emot mer pompa och ståt, intriger och sex bland societeten på 1800-talet.
Reporter-version med Kevlar.
Ännu en gång flyttas premiären av den 25:e Bond-filmen fram.
Nya smarta lås som du kan prata med – och som kan prata med dina andra smarta enheter.
Med ännu en global aktör på den nordiska marknaden hårdnar kampen om strömningsabonnenterna.
Strömningsförstärkare som kan allt man ber den om – och lite till.
Får längre räckvidd och mer plats.
Gör dig beredd på ännu snabbare trådlöst internet! Netgear Nighthawk RAXE500 är världens första router med Wi-Fi 6E.
I dag in svärs USA:s 46:e president in och amerikanerna, världen och den fria pressen kan börja lägga en fyra år lång mardröm bakom sig.
I dag har den nya kompakta SUVen Mercedes-Benz EQA officiell världspremiär. Se video från lanseringen här!
Nikolaj Coster-Waldau har huvudrollen i en dansk Netflix-film.