Search
Generic filters

Ljudet två Mercedes EQC

Vad är väl bättre än en Mercedes EQC? Två Mercedes EQC! Vi håller på att testa standardstereon och Burmester-anläggningen.

Vi på Ljud & Bild gillar bra ljud, var det än är någonstans. Och gärna på fyra hjul: framför allt har moderna elbilar tysta kupéer som är perfekta för att uppleva bra musik i. Och det gäller inte minst Mercedes EQC.

Om du vill veta mer om bra ljud i elbilar har vi gjort en guide som du kan läsa här.

För att ta reda på exakt hur bra det låter i EQC har vi fått lov att testa inte bara en utan två versioner av bilen! Vi får låna dem i två dagar för att verkligen kunna göra en kvalificerad utvärdering.

Båda versionerna har samma motor, räckvidd och det mesta annat. Skillnaden är utrustningsnivån. Den ena är grundmodellen, som saknar 360-kamera (men har en bakåtriktad kamera), AirPlay, adaptiv farthållare och elektriska säten. Den levereras också med ett standardljudsystem.

Mercedes-Benz EQC 400 4MATIC
Insidan av Mercedes-Benz EQC 400 4MATIC utstrålar lyx. Foto: Mercedes-Benz

Premiumbil = premiumljud

Den andra, Premium Plus-versionen, har alla dessa funktioner plus taklucka av glas, 21-tums fälgar i stället för 19 och en del andra godsaker. Men allra viktigast är att den är utrustad med ett ljudsystem från Burmester! Och detta paket kostar 55 00 kronor extra.

För inte så länge sedan testade vi Porsche Taycan med just Burmester-anläggning, och det gav verkligen mersmak! Förutom att spela både högt och rent hade den en detaljeringsförmåga i övertonregistret som var bland det bästa vi någonsin hade hört i en bil.

Om du inte känner till Burmester-märket så har de några av de mest exklusiva komponenterna på hifi-marknaden. Att skaffa en komplett Burmester-anläggning till vardagsrummet kostar så mycket att man blir alldeles vimmelkantig av att bara tänka på det. Men i en bil är det någorlunda mer överkomligt. Burmester-anläggningen ingår faktiskt redan i Premium-paketet, som bara kostar 30 000 kronor extra!

Standardversionen av bilen som vi har fått låna är den allra enklaste som kostar 806 000 kronor. Men den var importören tvungen att anstränga sig för att skaffa fram, de inte räknar med att sälja så många sådana och därför bara tar in dem på specialbeställning!

AMG-versionen kostar ungefär 850 000 kronor extra och det är den vi har fått utrustad med Burmester och andra Premium-tillbehör.

Första intrycken

Efter bara ett par timmar med bilarna kan vi lugnt säga att även grundmodellen är något helt speciellt, tack vare den extra tysta kupén. Ljudet är dessutom välbalanserat, akustisk musik klingar rent och har fin snärt i gitarrsträngarna. Det är inte heller några problem att spela klassisk musik riktigt högt. Men eftersom systemet saknar separat subwoofer är basfrekvenserna inte särskilt framträdande, man känner att det saknas något när man höjer volymen. Speciellt spellistan innehåller partymusik.

Hur mycket bättre är då Burmester-anläggningen? Det ska vi ta reda på! Häng med här på ljudochbild.se – och om det är något speciellt du är nyfiken på när det gäller ljudet i Mercedes EQC så är det bara att fråga på!

Tack till Bertel O. Steen för lånet av bilarna

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.
  Halo styr hela din B&O-anläggning.
  Med optiska brytare i stället för mekaniska ska Roccat Vulcan Pro-tangentborden vara så mycket som 40 gånger snabbare än konkurrenterna.
  Blir Canons billigaste pro-videokamera.
  Påstås förbättra ljudet rejält med ny MAT-teknik.
  Det enda som är snabbare än Ludicrous är Plaid ...
  Men Volkswagen säger fortfarande ingenting om möjligheten att få bättre ljud!
  Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan vara den perfekta kombinationen av specifikationer och pris.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Mercedes EQC med Burmester Surround Sound System

  Riktpris: 30000 kr Ljudet av tystnad

  BMW i8

  Riktpris: kr Miljöbil i bensinslukarkostym

  Audi e-tron med Bang & Olufsen Premium Sound System

  Riktpris: 14500 kr Konsertsal på fyra hjul

  Vanmoof S3 & X3

  Riktpris: kr Vanmoof är elcykelns svar på Tesla
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.