Klipsch och Panasonic testar bilstereo med Dolby Atmos surroundljud

Kan det här vara nästa stora grej inom billjud?
Annons
Annons
forfatter

Det finns många bilstereo-system på marknaden som erbjuder någon form av surroundljud, men det brukar handla om vanligt 5.1-ljud eller någon sorts uppskalat stereoljud med artificiell surroundeffekt. Men det kan komma bilstereo med äkta Dolby Atmos 3D-ljud! Åtminstone om Klipsch och Panasonic får som de vill. De två tillverkarna har samarbetat med Dolby för att skapa en konceptbil med ordentlig Atmos-anläggning ombord, som de visar upp i samband med den digitala CES-mässan.

Dolby Atmos för bilar?

Dolby Atmos är ett 3D-ljudformat där informationen är objektbaserad. Ett Atmos-ljudspår är uppdelat i fysiska surroundljud-kanaler, men innehåller även metadata som ser till att korrekt placera de olika ljuden i ett tredimensionellt landskap. Det innebär att objekten – som en sångare eller ett instrument – är mer exakt placerade i ljudbilden.

Panasonics konceptbil är utrustad med en mängd Klipsch-högtalare i instrumentpaneler, dörrar och tak, inklusive dedikerade Atmos-höjdkanaler. Plus en riktig subwoofer i bagageluckan! (Foto: Panasonic/Klipsch)

Man kan naturligtvis undra vilka fördelar detta kan ha i bilstereo-världen, men omedelbart kan vi föreställa oss att ljudformatet kan ge långt större och mer exakt ljudlandskap inne i kabinen. Dessutom kan det vara möjligt att ljudbilden kan finjusteras mer exakt till föraren respektive passagerare. Inte minst – med en dedikerad baskanal lovar den gott för djupa och kraftfulla bastoner. Men det krävs naturligtvis tillgång till musik i rätt format.

Vi har redan bra erfarenhet av Dolby Atmos från filmljud, soundbars och surroundsystem till hemmabio, men nu finns det även lite musik tillgänglig. Streamingtjänsten Tidal har börjat erbjuda inspelningar i Atmos-format, bland annat från Universal och det norska skivbolaget 2L, som är en av pionjärerna inom musikaliska 3D-inspelningar.

Annons
Läs också
Grammy-nominering i Dolby Atmos på Tidal Grammy-nominerade ”Magnificat” med Nidarosdomens flickkör och Trondheimsolisterna finns nu på Tidal i Dolby Atmos-format.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Annons
Annons

Läs också

Spelar upp SACD/CD och har fem digitala ingångar
Om du har en Formation-högtalare från B&W så kan du se fram åt att B&W Music-appen äntligen har kommit, med musikavspelning och multiroom.
Seriös förstärkare för highend-hörlurar.
Cambridge Audio DacMagic 200M har MQA-avkodning och hörlursförstärkare.
Rykten säger att Sony WF-1000XM4 är precis runt hörnet.
Med hjälp av radar och 3D-teknik har Ring Video Doorbell Pro 2 full koll. Men den har en stor nackdel för oss svenskar.
Razer Kiyo Pro klarar både Zoom-möten på dagen och stämningfullt halvmörker i spelhålan på natten.
Efter lanseringen av STAR kan Disney+ erbjuda 300 ”nya” filmer och serier – inklusive Die Hard och Big Sky.
Sony släpper FX3 för handhållen proffsvideo.
Spotify meddelar att de snart kommer att förbättra ljudet för Premium-abonnenter.
Hyundais elektriska familje-SUV IONIQ 5 har gott om plats på insidan och satsar på säkerhet.
Tillsammans med Formlabs ska Sennheiser erbjuda öronproppar som är perfekt anpassade efter användarens öron.
ID.5 blir en coupéversion av den elektriska familje-SUVen ID.4.
Avancerade träningsfunktioner och bättre koll på resultaten.
Den kinesiska elektronikjätten har meddelat sina leverantörer att de förväntar sig en markant nedgång i beställningarna av komponenter till mobiltelefoner i år.
Nu har Leicas 28mm APO-Summicron för fullformat kommit.