TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Klipsch och Panasonic testar bilstereo med Dolby Atmos surroundljud

Kan det här vara nästa stora grej inom billjud?

forfatter
Publicerad 2021-01-16 - 09:00

Det finns många bilstereo-system på marknaden som erbjuder någon form av surroundljud, men det brukar handla om vanligt 5.1-ljud eller någon sorts uppskalat stereoljud med artificiell surroundeffekt. Men det kan komma bilstereo med äkta Dolby Atmos 3D-ljud! Åtminstone om Klipsch och Panasonic får som de vill. De två tillverkarna har samarbetat med Dolby för att skapa en konceptbil med ordentlig Atmos-anläggning ombord, som de visar upp i samband med den digitala CES-mässan.

Dolby Atmos för bilar?

Dolby Atmos är ett 3D-ljudformat där informationen är objektbaserad. Ett Atmos-ljudspår är uppdelat i fysiska surroundljud-kanaler, men innehåller även metadata som ser till att korrekt placera de olika ljuden i ett tredimensionellt landskap. Det innebär att objekten – som en sångare eller ett instrument – är mer exakt placerade i ljudbilden.

Panasonics konceptbil är utrustad med en mängd Klipsch-högtalare i instrumentpaneler, dörrar och tak, inklusive dedikerade Atmos-höjdkanaler. Plus en riktig subwoofer i bagageluckan! (Foto: Panasonic/Klipsch)

Man kan naturligtvis undra vilka fördelar detta kan ha i bilstereo-världen, men omedelbart kan vi föreställa oss att ljudformatet kan ge långt större och mer exakt ljudlandskap inne i kabinen. Dessutom kan det vara möjligt att ljudbilden kan finjusteras mer exakt till föraren respektive passagerare. Inte minst – med en dedikerad baskanal lovar den gott för djupa och kraftfulla bastoner. Men det krävs naturligtvis tillgång till musik i rätt format.

Vi har redan bra erfarenhet av Dolby Atmos från filmljud, soundbars och surroundsystem till hemmabio, men nu finns det även lite musik tillgänglig. Streamingtjänsten Tidal har börjat erbjuda inspelningar i Atmos-format, bland annat från Universal och det norska skivbolaget 2L, som är en av pionjärerna inom musikaliska 3D-inspelningar.

Läs också Grammy-nominering i Dolby Atmos på Tidal Grammy-nominerade ”Magnificat” med Nidarosdomens flickkör och Trondheimsolisterna finns nu på Tidal i Dolby Atmos-format.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Billigare Tesla Y? Det finns tecken på att Tesla har en bakhjulsdriven Model Y på gång. Den byggs i så fall i Tyskland och har ett mindre batteri – och den kan komma väldigt snart.
Bluetooth säkrar däcken Det finns en app för det: Håll digital koll på cykelns däcktryck.
Great Scott! DeLorean Alpha5 får ljud från Cambridge Audio Kan det bli en bilstereo med hela 1,21 gigawatt?
Teslas vilddjur kan äntligen beställas De lyckligaste får sin Model S Plaid eller Model X Plaid redan innan nyår.
Därför köpte jag en Tesla Inte nödvändigtvis den bästa bilen. Men det är den jag behöver.
Kolla in de senaste bilderna - och videon - av Rolls-Royce Spectre Den första elektriska Rollsen kommer 2023. Körkomforten ska vara som ett flygande matta!
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend