Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Klipsch och Panasonic testar bilstereo med Dolby Atmos surroundljud

Kan det här vara nästa stora grej inom billjud?

Det finns många bilstereo-system på marknaden som erbjuder någon form av surroundljud, men det brukar handla om vanligt 5.1-ljud eller någon sorts uppskalat stereoljud med artificiell surroundeffekt. Men det kan komma bilstereo med äkta Dolby Atmos 3D-ljud! Åtminstone om Klipsch och Panasonic får som de vill. De två tillverkarna har samarbetat med Dolby för att skapa en konceptbil med ordentlig Atmos-anläggning ombord, som de visar upp i samband med den digitala CES-mässan.

Dolby Atmos för bilar?

Dolby Atmos är ett 3D-ljudformat där informationen är objektbaserad. Ett Atmos-ljudspår är uppdelat i fysiska surroundljud-kanaler, men innehåller även metadata som ser till att korrekt placera de olika ljuden i ett tredimensionellt landskap. Det innebär att objekten – som en sångare eller ett instrument – är mer exakt placerade i ljudbilden.

Panasonics konceptbil är utrustad med en mängd Klipsch-högtalare i instrumentpaneler, dörrar och tak, inklusive dedikerade Atmos-höjdkanaler. Plus en riktig subwoofer i bagageluckan! (Foto: Panasonic/Klipsch)

Man kan naturligtvis undra vilka fördelar detta kan ha i bilstereo-världen, men omedelbart kan vi föreställa oss att ljudformatet kan ge långt större och mer exakt ljudlandskap inne i kabinen. Dessutom kan det vara möjligt att ljudbilden kan finjusteras mer exakt till föraren respektive passagerare. Inte minst – med en dedikerad baskanal lovar den gott för djupa och kraftfulla bastoner. Men det krävs naturligtvis tillgång till musik i rätt format.

Vi har redan bra erfarenhet av Dolby Atmos från filmljud, soundbars och surroundsystem till hemmabio, men nu finns det även lite musik tillgänglig. Streamingtjänsten Tidal har börjat erbjuda inspelningar i Atmos-format, bland annat från Universal och det norska skivbolaget 2L, som är en av pionjärerna inom musikaliska 3D-inspelningar.

Annons
Grammy-nominering i Dolby Atmos på Tidal Grammy-nominerade ”Magnificat” med Nidarosdomens flickkör och Trondheimsolisterna finns nu på Tidal i Dolby Atmos-format.
forfatter

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.