Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

I Schweiz kan det bli förbjudet att köra elbil

Anledningen är den hotande energikrisen.

Av / 2022-12-03 - 10:00
I Schweiz kan det bli förbjudet att köra elbil

I länderna söder om den danska gränsen är rädslan för en energikris med strömavbrott den kommande vintern stor. Inte bara i Tyskland utan också i det rika alplandet Schweiz gör man därför upp nödplaner så att strömförsörjningen kan säkras på bästa möjliga sätt.

Således arbetar det schweiziska parlamentet för närvarande med ett lagförslag med det vardagliga namnet ”Verordnung über Beschränkungen und Verbote der Verwendung elektrischer Energie” – som översätts till ”Direktiv om begränsningar och förbud mot användning av elektrisk energi.”

Krisplanen för att säkert ta Schweiz genom vintern består av fyra nivåer och väntas antas under december. Och särskilt en punkt är kontroversiell.

Läs också Netflix sänker upplösningen EU befarar dramatiskt ökning av datatrafiken.

Nivå 1 och 2 består av milda minskningar av privata konsumenters energiförbrukning. Du får till exempel inte tvätta i mer än 40 grader, samt att strömningstjänster som Netflix och Disney+ måste minska upplösningen på deras innehåll. En åtgärd vi också upplevde under coronapandemins första månader.

Läs också Nu sänker alla bildkvaliteten Netflix var de första som lovade att dra ner på upplösningen för att skona datatrafiken i Europa. Fler teknikjättar följer efter.

Men när vi kommer till nivå 3 i krisplanen blir det plötsligt obehagligt för elbilsägare. Inte bara kommer butiker att behöva förkorta sina öppettider, men det kommer att bli förbjudet att spela datorspel på spelkonsoler. Streamingtjänster måste stängas ner helt och privat användning av elbilar förbjuds. Endast i brådskande fall får man ta elbilen, till exempel i samband med inköp, läkarbesök eller möten med offentliga myndigheter.

Bensin- och dieselbilar kommer inte att påverkas av de kommande reglerna. Hastighetsbegränsningen på schweiziska motorvägar kommer dock att sänkas från 120 till 100 km/h.

Den schweiziska branschorganisationen för bilimportörer är bestört över förslaget. Andreas Burgener, organisationens chef, säger till tidningen Blick att politikernas planer är direkt skadliga för klimatkampen.

Alla som köper eller beställer en bil just nu, kommer med vetskap om det här förestående förbudet mot elbilar att välja en bensin- eller dieselbil om det är brist på el. De är ju undantagna från förbudet.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ammoniakmotor hotar elbilarna

Fisker är nära avgrunden

Fyrkantig charmklump

Familje-lyxbilen snabb som en raket

Mäktigt imponerande debut

Nytt infotainmentsystem och upp till 600 km räckvidd

Skulle hämta sin Cybertruck – fick åka till akuten

Batteridriven trädgårdstraktor från Husqvarna

Hybrid-elcykel gjord för Norden

”Ingen” vill ha Tesla Full Self Driving

Första titten på Audi Q6 e-tron

Tesla Cybertruck är i Sverige

Rulla till toppen