Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Hyke Shuttle 0001 elektrisk färja

Autonom färja gör sin debut

Av / 2023-08-15 - 14:41
Hyke Shuttle 0001 elektrisk färja

Elektrifieringen har för länge sedan kommit till sjöfartygen. Vi har redan provkört den elektriska Candela C8, hydrofoil-båten som använder mindre ström när hastigheten ökar.

Läs också Vi har provat båten som flyger över vattnet Svensk elbåt med bärplan och designelement från Polestar.

Elektriska fritidsbåtar är alltså inget nytt, och det är inte heller elektriska färjor. Men autonoma elfärjor är nytt, som exemplet från Stockholm visade.

Hyke Shuttle 0001 är den första från Hydrolift Smart-City Ferries AS och är redan i trafik i Arendal i Norge den här veckan.

Foto: Hyke

Fyra av elfärjorna ska transportera passagerare på floden Seine i Paris under OS 2024, där den 15 meter långa färjan kan ta 50 passagerare per resa. Hydrolift Smart-City Ferries AS är ett företag i Eker Group, som designar och bygger Hydrolift-båtar, och Bård Eker, mannen bakom företaget, är också känd som designern av Koenigseggs superbilar.

Foto: Hyke

Färjan är byggd av kompositmaterial och väger bara 11 ton: Den kan docka och ladda automatiskt när den lägger till vid kaj, och enligt Hydrolift Smart-City Ferries kan färjan utrustas med autonom navigering så att den inte behöver någon besättning.

Foto: Hyke

 

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Polestars snabbaste bil är en dröm på långa resor

Tesla-batterier: - Degraderas knappt

Ammoniakmotor hotar elbilarna

Fisker är nära avgrunden

Fyrkantig charmklump

Familje-lyxbilen snabb som en raket

Mäktigt imponerande debut

Nytt infotainmentsystem och upp till 600 km räckvidd

Skulle hämta sin Cybertruck – fick åka till akuten

Batteridriven trädgårdstraktor från Husqvarna

Hybrid-elcykel gjord för Norden

”Ingen” vill ha Tesla Full Self Driving

Rulla till toppen