Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Hyke Shuttle 0001 elektrisk färja

Autonom färja gör sin debut

Skrivet av / 2023-08-15 - 14:41
Hyke Shuttle 0001 elektrisk färja

Elektrifieringen har för länge sedan kommit till sjöfartygen. Vi har redan provkört den elektriska Candela C8, hydrofoil-båten som använder mindre ström när hastigheten ökar.

Läs också Vi har provat båten som flyger över vattnet Svensk elbåt med bärplan och designelement från Polestar.

Elektriska fritidsbåtar är alltså inget nytt, och det är inte heller elektriska färjor. Men autonoma elfärjor är nytt, som exemplet från Stockholm visade.

Hyke Shuttle 0001 är den första från Hydrolift Smart-City Ferries AS och är redan i trafik i Arendal i Norge den här veckan.

Foto: Hyke

Fyra av elfärjorna ska transportera passagerare på floden Seine i Paris under OS 2024, där den 15 meter långa färjan kan ta 50 passagerare per resa. Hydrolift Smart-City Ferries AS är ett företag i Eker Group, som designar och bygger Hydrolift-båtar, och Bård Eker, mannen bakom företaget, är också känd som designern av Koenigseggs superbilar.

Foto: Hyke

Färjan är byggd av kompositmaterial och väger bara 11 ton: Den kan docka och ladda automatiskt när den lägger till vid kaj, och enligt Hydrolift Smart-City Ferries kan färjan utrustas med autonom navigering så att den inte behöver någon besättning.

Foto: Hyke

 

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Så utvecklas självkörande bilar

Fransk design och stil

20 procent längre räckvidd - endast med programvara

Avlyssning på hjul

Zeekr 001 FR: 1 265 hästkrafter!

Framtidens elbilar går längre och är smartare

Rulla till toppen