Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Här levereras de första Tesla Semi-lastbilarna

Med Elon själv bakom ratten.

Av / 2022-12-02 - 14:59
Här levereras de första Tesla Semi-lastbilarna

På torsdagen levererades de allra första Tesla Semi-lastbilarna till förväntansfulla kunder. Det skedde vid ett evenemang på Tesla Gigafactory i Sparks, Nevada, fem år efter att prototyperna såg dagens ljus. Som väntat hölls presentationen av Elon Musk.

Tesla Semi var tänkt att börja tillverkas redan 2019, men global reservdelsbrist och Covid orsakade förseningar. Amerikanska Pepsi var bland de första företagen som skrev upp sig på bokningslistan och var närvarande på torsdagen för att ta emot den första leveransen av lastbilar. Andra stora företag på kundlistan inkluderar Walmart och FedEx.

Läs också En Musk-mobil? Ja tack! Elon Musk hävdar att Apple hotar att ta bort Twitter från App Store. Skulle det hända lovar teknikmiljardären att utveckla sin egen mobiltelefon. Vi ser redan fram emot det.
Elon Musk vinkar till publiken, vid leveransevenemanget för Tesla Semi. (YouTube/Tesla)

Hela 80 mils räckvidd

En av Teslas batteridrivna klass 8-lastbilar avslutade nyligen en resa på 500 miles (cirka 80 mil) med cirka 37 ton last – utan att behöva ladda på vägen! Resan gick från Teslas fabrik i Fremont, Kalifornien, till San Diego.

Men vad händer när lastbilen verkligen behöver ladda? För det ändamålet har Tesla utvecklat en ny vätskekyld laddningskontakt som kan leverera 1 megawatt (!) likström. Tesla har tidigare hävdat att detta gör att Semi kan laddas till 70 procent av den angivna kapaciteten på 30 minuter med kompatibla ”megaladdare”. Denna typ av laddningskontakt kommer också att användas på Cybertruck, som förväntas börja tillverkas under senare hälften av 2023.

Tesla Semi drivs av fyra oberoende motorer på bakaxlarna och klarar 0–100 km/h på 25 sekunder. Priserna börjar på 150 000 dollar.

 

Se videon från lanseringen av Tesla Semi nedan (evenemanget börjar cirka 21 minuter in)

 

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ammoniakmotor hotar elbilarna

Fisker är nära avgrunden

Fyrkantig charmklump

Familje-lyxbilen snabb som en raket

Mäktigt imponerande debut

Nytt infotainmentsystem och upp till 600 km räckvidd

Skulle hämta sin Cybertruck – fick åka till akuten

Batteridriven trädgårdstraktor från Husqvarna

Hybrid-elcykel gjord för Norden

”Ingen” vill ha Tesla Full Self Driving

Första titten på Audi Q6 e-tron

Tesla Cybertruck är i Sverige

Rulla till toppen