TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Här levereras de första Tesla Semi-lastbilarna

Med Elon själv bakom ratten.

forfatter
Publicerad 2022-12-02 - 14:59

På torsdagen levererades de allra första Tesla Semi-lastbilarna till förväntansfulla kunder. Det skedde vid ett evenemang på Tesla Gigafactory i Sparks, Nevada, fem år efter att prototyperna såg dagens ljus. Som väntat hölls presentationen av Elon Musk.

Tesla Semi var tänkt att börja tillverkas redan 2019, men global reservdelsbrist och Covid orsakade förseningar. Amerikanska Pepsi var bland de första företagen som skrev upp sig på bokningslistan och var närvarande på torsdagen för att ta emot den första leveransen av lastbilar. Andra stora företag på kundlistan inkluderar Walmart och FedEx.

Läs också En Musk-mobil? Ja tack! Elon Musk hävdar att Apple hotar att ta bort Twitter från App Store. Skulle det hända lovar teknikmiljardären att utveckla sin egen mobiltelefon. Vi ser redan fram emot det.
Elon Musk vinkar till publiken, vid leveransevenemanget för Tesla Semi. (YouTube/Tesla)

Hela 80 mils räckvidd

En av Teslas batteridrivna klass 8-lastbilar avslutade nyligen en resa på 500 miles (cirka 80 mil) med cirka 37 ton last – utan att behöva ladda på vägen! Resan gick från Teslas fabrik i Fremont, Kalifornien, till San Diego.

Men vad händer när lastbilen verkligen behöver ladda? För det ändamålet har Tesla utvecklat en ny vätskekyld laddningskontakt som kan leverera 1 megawatt (!) likström. Tesla har tidigare hävdat att detta gör att Semi kan laddas till 70 procent av den angivna kapaciteten på 30 minuter med kompatibla ”megaladdare”. Denna typ av laddningskontakt kommer också att användas på Cybertruck, som förväntas börja tillverkas under senare hälften av 2023.

Tesla Semi drivs av fyra oberoende motorer på bakaxlarna och klarar 0–100 km/h på 25 sekunder. Priserna börjar på 150 000 dollar.

 

Se videon från lanseringen av Tesla Semi nedan (evenemanget börjar cirka 21 minuter in)

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna en kommentar

MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind

Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.

Världens snabbaste gatubil är rent ut sagt skrämmande Mytomspunna Model S Plaid uppmuntrar till att bryta mot lagen. Och inte bara på grund av hastigheten.
Polestar 2 får bakhjulsdrift och mer kraft Snabbare, sportigare och med längre räckvidd.
SE VIDEO: Tesla Model S Plaid – galenskap på fyra hjul! Geir och Audun har provkört Tesla Model S Plaid! Hela testet kommer lördag, här får du en liten försmak.
Det här är Årets bil 2023 Car of the Year för 2023 har utsetts.
Teslas prissänkning: Har de förändrat bilmarknaden? Nu får du plötsligt en rymlig Model Y familjebil till priset av en småbil. Det borde få konkurrenterna att darra.
Följ Ljud & Bild