Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Kommentar

Elon Musk har en poäng

Elon Musk hävdar att Apple hotar att ta bort Twitter från App Store. Skulle det hända lovar teknikmiljardären att utveckla sin egen mobiltelefon. Vi ser redan fram emot det.

Av / Uppdaterad: 2022-12-01 - 13:30 // Först publicerad: 2022-11-30
Elon Musk har en poäng
comment Detta är en kommentar. Kommentaren ger uttryck för skribentens åsikter

Kommentaren har uppdaterats den 1 december efter att Elon Musk besökte Apples huvudkontor den 30 november för ett samtal med Tim Cook. Läs uppdateringen längst ner i artikeln.

Få har väl missat att Tesla- och SpaceX-ägaren Elon Musk har köpt det sociala mediet Twitter.

Affären värd 44 miljarder dollar blev verklighet den 27 oktober, då blev Twitter ett privatägt bolag, företagets aktier försvann från börsen och Elon Musk utnämnde sig själv till VD.

Sedan gick det fort. Dagarna efter Musks övertagande av Twitter sparkade han de flesta av det sociala mediets gamla ledning samt ungefär hälften av alla anställda. Ytterligare hundratals anställda sa upp sig själva efter att Musk tagit bort alla möjligheter att arbeta hemifrån och gjort det kristallklart att alla kvarvarande anställda skulle tvingas arbeta ”extremt hårt”.

Musks beslut och ledningsstil fick svidande kritik omedelbart och dessutom reagerade kommentatorer och opinionsbildare ytterst negativt när Musk ett par veckor senare – efter en omröstning bland användarna på Twitter – valde att ge USA:s förre president, Donald Trump, sitt Twitter-konto tillbaka. Trumps konto hade stängts av efter stormningen av den amerikanska kongressen den 6 januari 2021.

Donald Trumps Twitterprofil stängdes av efter kravallerna vid kongressen den 6 januari 2021. Trump har inte gjort några nya inlägg på Twitter sedan kontot återställdes. (Foto: Twitter)

Men det var just betydelsen av den principiella yttrandefriheten som redan i mars 2022 fick Elon Musk att först kritisera Twitter och sedan hota med att köpa hela företaget. Det var bland annat en viss händelse i mars som fick Elon Musk att se rött: satir-mediet The Babylon Bee fick sitt Twitter-konto avstängt efter ett inlägg som hänvisade till den fyrstjärniga amerikanska amiralen Rachel Levine som en man, trots att hon är transperson och definierar sig som kvinna. Babylon Bees konto har nu också återställts.

Kampen om yttrandefrihetens gränser är också kärnan i Elon Musks nuvarande kritiska uttalanden mot teknikjätten Apple, som han anklagar för att ha hotat att ta bort Twitter från App Store. Enligt Musk har Apple inte gett någon officiell förklaring till hotet, men han mer än antyder – bland annat genom en ny omröstning bland Twitter-användare, där han retoriskt frågar om Apple borde offentliggöra alla former av censur som företaget ägnar sig åt – att Apple är starkt missnöjda över att Donald Trump fått tillbaka sitt Twitter-konto.

I en rad andra inlägg på Twitter tar Elon Musk inte bara sikte på Apples påstådda hot om att bojkotta Twitter. Han attackerar också Apple för att ha missbrukat sin dominerande marknadsställning genom att tvinga app-leverantörer att betala en avgift på 30 procent av alla intäkter från försäljning via appar till Apple. Och han gillar inte heller att Apple uppenbarligen har slutat annonsera på Twitter.

Och det är då det blir spännande för alla som är intresserade av mobilmarknaden.

För som en kommentar till Elon Musks tirader skrev den konservativa amerikanska politiska kommentatorn och podd-värden Liz Wheeler ett inlägg på Twitter där hon uppmuntrade Tesla- och Twitter-chefen att tillverka sin egen mobiltelefon om både Apple och Google tog bort Twitter från sina app-butiker.

Elons svar? ”Jag hoppas verkligen att det inte blir så, men ja, om det inte finns något annat val så kommer jag att utveckla en alternativ mobil.”

Naturligtvis fick den kommentaren alla reaktioner man kunde förvänta sig, både av Elon Musk-fansen och av de som tycker att karln är en överskattad tramspelle.

Läs också Vardagsfuturisten Elon Musk är en vardagsfuturist. Gång på gång har han lyckats förvandla science-fiction-teknik till verklighet.

Men om man tittar på potentialen för vanliga användare så borde vi alla verkligen hoppas att Apple kastar ut Twitter så att Elon Musk känner sig tvingad att utveckla sin egen smartmobil.

Det handlar trots allt inte bara om fysiska mobilenheter, utan i så fall om ett helt nytt ekosystem som skulle konkurrera med både Google och Apple.

Med Android respektive iOS sitter Google och Apple tungt på dagens mobilmarknad. De två företagen äger så att säga oss alla, inklusive våra personuppgifter, våra inlägg, faktiskt hela vår digitala identitet. För det första gör detta de två amerikanska företagen extremt mäktiga och för det andra kväver det kreativitet och nytänkade på en mobilmarknad som i praktiken har reducerats till ett duopol.

Om du tvivlar på vad jag menar så tänk på hur likt Android och iOS ser ut och beter sig. Och hur lite produktutveckling som faktiskt sker från år till år på mobilmarknaden. Visst, skulden är inte bara Apples och Googles. De många tillverkarna av mobiltelefoner som kör Android har också ett finger med i spelet. Men under alla omständigheter så börjar mobilbranschen bli misstänkt lik bilindustrin från tiden före Elon Musk och Tesla.

Läs också Kommentar: Apple saknar nya idéer Ännu ett ospännande Apple-år. Vad hände med ”One More Thing”?

Jag har bevakat mobilmarknaden sedan slutet av 90-talet och jag kan utan att blinka skriva under på att perioden efter lanseringen av den första iPhone-modellen 2007 har varit den mest spännande. Särskilt intressanta var åren från ungefär 2010, när Apple lanserade iPhone 4 och Android-tillverkare som HTC, Samsung och Sony Ericsson hade väldigt olika uppfattningar om hur en smartmobil skulle se ut och fungera. Också för att det under ett antal år faktiskt fanns en tredje stor aktör på marknaden, nämligen Microsoft med operativsystemet Windows Phone, som hade ett helt annat användargränssnitt och ett annat förhållningssätt till appar och andra mobilfunktioner.

Med andra ord rasade nästan ett krig och striderna böljade fram och tillbaka, vilket tvingade tillverkarna att vara innovativa och ständigt komma med nya idéer som kunde locka till sig kunderna. I dag är mobilmarknaden mättad, med Apple och Samsung som de två klart största tillverkarna av mobila enheter. Och två totalt fullständigt ekosystem i form av Android och iOS.

Läs också Stort ståhej om ingenting Kan en mobiltelefon vara modig, varm och själfull?

Eftersom man därför inte kan undvika att kommunicera genom – och dela sina personuppgifter med – antingen Apples eller Googles ekosystem är det lite si och så med det fria valet. Och de två teknikjättarna har ett enormt inflytande på samhällsdebatten och därmed i slutändan enskilda individers yttrandefrihet – eftersom appar som inte uppfyller kraven för vissa typer av yttringar helt enkelt plockas bort från exempelvis App Store. Apples hot mot Twitter är ett utmärkt exempel.

Det behövs ett alternativ. Om inte annat så för att göra de nuvarande dominerande företagen bättre. Precis som Teslas teknik och elbilar har varit en rejäl spark i baken på en bilbransch som nästan har befunnit sig i dvala i flera decennier.

Läs också EU vill övervaka alla dina chattar Förslag från EU-kommissionen, som avser att införa omfattande chattkontroller för att skydda barn från övergrepp, innebär i praktiken en skrämmande total övervakning av oss alla.

Hade det inte varit för Elon Musk och Tesla hade tyska biljättar som Audi, BMW, Mercedes och Volkswagen aldrig kommit så långt med elektrisk mobilitet som i dag. Tro mig, jag har bott i Tyskland i mer än tjugo år. Jag vet allt om tysk tröghet och ovilja att förändra.

Så jag säger Ja tack, Elon. Please with sugar on top. Snälla, kan du inte utveckla en reell konkurrent till Apples och Googles dominans? Du skulle göra oss alla en stor tjänst. Vi skulle få bättre produkter och förmodligen också bättre kontroll över våra egna digitala liv!

UPPDATERING: 1 december 2022

Elon Musks mycket direkta kritik av Apple på Twitter, där Tesla-chefen även taggade Apples VD Tim Cook, ledde uppenbarligen till en inbjudan att röka fredspipa.

Elon Musk skrev sent i går kväll på Twitter att han hade besökt Apples huvudkontor i Cupertino där han fått en möjlighet att diskutera saken med Tim Cook.

”Bra samtal. Vi löste bland annat missuppfattningen att Twitter skulle tas bort från App Store. Tim gjorde det klart att Apple aldrig har övervägt att göra något sådant.”

Därmed är sannolikheten något lägre för att vi kommer att få se en Musk-mobil inom en snar framtid. Det ändrar dock inte den grundläggande poängen i ovanstående kommentar.

Nämligen att mobilbranschen har stannat upp på grund av bristande innovation. Och att ett duopol av två stora teknikjättar som totalt dominerar marknaden inte är en fördel för konsumenternas ägande av sina egna digitala liv.

Å andra sidan vet alla med ett uns av insikt om branschen att det skulle vara en gigantisk utmaning att försöka rucka på Apples och Googles position. Som nämnts försökte en tredje teknikjätte, Microsoft, få fotfäste på mobilmarknaden med den helt utmärkta Windows Phone, men tvingades till slut att kasta in handduken.

Det var precis därför jag spärrade upp ögonen när Elon Musk antydde att han kunde tänka sig att förklara krig mot Apple och Google. För vad man än tycker om honom så är det ett faktum att han har fått saker att hända – både med Tesla och med SpaceX – som ingen trodde var möjliga.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

2 reaktioner på ”Elon Musk har en poäng”

 1. Mikael Nilsson

  Verkligen ! Jag hade köpt en osedd.
  Har varit en apple fan under en lång tid och är det i viss mån forfarande men börjar allt mer spy på dom och alla andra företag och organisationer som vill begränsa vår yttrandefrihet.
  Kan man ställa sig i kö ?
  Mvh Mikael Nilsson, Västervik

 2. Ari Nordström

  Tror ni fått detta med yttrandefrihet om bakfoten. Apple har ingen skyldighet att ta in någon specifik app, och de har ingen skyldighet att annonsera på Twitter. Det är ett privat företag. De hindrar ingen att yttra sig men de har (och bör ha) kontroll över sina produkter. Gillar man inte vad de gör står det en fritt att köpa en mobil från någon annan tillverkare.

  Enkelt.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Apple i shitstorm: Ber nu om ursäkt för brutal reklam

Nokia 3210 är tillbaka!

Smartare och starkare – samma kamera

iPad Pro får två OLED-paneler

Nya iPad Air finns i två storlekar

Nothings designtävling avgjord

Försov du dig i morse? Apple medger att det var deras fel!

Ta en paus från nätet med Nokias nya dumma mobiler

Här är HMD:s egna mobiler

OnePlus på väg med nya produkter

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Rulla till toppen