Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

CES 2024: Xpeng lanserar två flygande elbilar

Den ena nya elbilen från Xpeng ser ut som en Cybertruck och döljer en flygande mini quadrokopter. Den andra är en riktig flygande bil.

Skrivet av / 2024-01-10 - 17:57
CES 2024: Xpeng lanserar två flygande elbilar

Den kinesiska elbilstillverkaren Xpeng har ambitiösa planer för framtidens mobilitet. Bokstavligen talat, vilket vi redan har sett när kineserna visade upp en prototyp av en flygande elbil på GITEX 2022 i Dubai.

Men på CES 2024 i Las Vegas går Xpeng ett steg längre. Kineserna har just meddelat att vanliga konsumenter från och med slutet av året kommer att kunna förbeställa den så kallade ”Land Aircraft Carrier” – med förväntad leverans i slutet av 2025.

(Foto: Xpeng)

Land Aircraft Carrier

Vid första anblicken ser Xpeng Land Aircraft Carrier ut som en cybertruck på steroider, men den kommer faktiskt från Xpeng, och kineserna försäkrar att detta inte bara är ännu en konceptbil som den vi såg i Dubai.

This is not merely another concept unveiled, but a true tangible step forward. Having completed all key tests of the R&D validation phase, this modular flying car has now entered the preparation stage for mass production,” skriver Xpeng i en pressemeddelelse.

Det är en modulär elbil med plats för fyra till fem passagerare, tre axlar och sex däck (med 6×6 All Wheel Drive) och utrymme för den så kallade ”Air Module” baktill.

(Foto: Xpeng)

”Air Module”, som i princip är en fristående quadrokopter i miniformat, är helt eldriven, kan starta vertikalt som en helikopter och har plats för två personer i den lilla cockpiten med stora fönster och 270° panoramautsikt.

Xpeng AEROHT eVTOL

Xpeng hade också en äkta flygande bil på mässan i Las Vegas, den så kallade AEROHT eVTOL. Den är inte tillgänglig för förbeställning ännu, men demonstrerades live för de förvånade besökarna.

(Foto: Xpeng)

AEROHT eVTOL har fyra inbyggda rotorarmar som fälls in under taket när elbilen kör på väg. När rotorarmarna är utfällda förvandlas AEROHT eVTOL till en stor quadrokopter, som är utformad för att starta och landa vertikalt som en helikopter.

(Foto: Xpeng)

Today, we’re thrilled to unveil our two latest innovations which will take everyday folks from driving on roads to soaring through the sky. The future is here today, and the whole world is ready to fly!” Det säger Tan Wang, medgrundare av XPENG AEROHT, ett dotterbolag till Xpeng som specialiserat sig på utveckling och produktion av flygande elfordon.

När det blir möjligt för vanliga konsumenter att förbeställa en AEROHT eVTOL är ännu inte känt. Men om du befinner dig på CES-mässan i Las Vegas kommer den flygande elbilen att visas i LVCC West Hall, monter 3916.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Folkmassa går lös på förarlös bil

Första elskotern snart här

Elektriska sparkcyklar för råa gamers

Porsche Taycan får mer kraft och räckvidd

Den här har många väntat på

Får fyrhjulsdrift och lägre pris

Nu kan du beställa Polestar 4

Apple Car år 2028?

Teslas " folkvagn" är på väg

Elektriska Porsche Macan lanserad

Jeep Wagoneer S lanseras i år

Tesla Model Y krossar allt i Europa

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen