Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

CES 2023: Volkswagen visar nya ID.7

ID.7 är tyskarnas första helt elektriska sedan baserad på MEB-plattformen.

Av / 2023-01-04 - 21:45
CES 2023: Volkswagen visar nya ID.7

På den stora CES-elektronikmässan i Las Vegas avslöjar Volkswagen ID-familjens kommande flaggskepp ID.7 som ursprungligen presenterades i Kina 2022 under kodnamnet ID.Aero.

Även om Volkswagen redan då pratade om global tillgänglighet, fruktade vi att ID.7 bara skulle komma ut på marknaden i det östasiatiska landet, där långa sedaner är mycket populära. Men med dagens lansering på CES är det tydligt att detta verkligen är en global modell som kommer att komma ut på marknaden på tre kontinenter.

Läs också Här är Volkswagens första elektriska sedan Designskisser ger en smygtitt på en framtida modell designad för den övre medelklassen i Kina. Bilen kommer också till Europa och USA.

Med nya ID.7 utökar vi vårt elektriska modellprogram till att omfatta den stora tjänstebilsklassen. ID-familjens nya flaggskepp kommer att erbjuda teknik och kvalitet i toppklass. ID.7 är ett av tio nya elfordon som vi planerar att lansera fram till 2026. Vårt mål? Att leverera produkter som passar våra kunders behov i alla segment, säger Thomas Schäfer, vd för Volkswagen Personbilar i ett pressmeddelande.

ID.7 har innovativ klimatanläggning

Ett antal innovationer kommer att bli standard i ID.7 lovar Volkswagen. Inklusive ett nytt displaykoncept inklusive augmented-reality heads-up display, nytt infotainmentsystem med 15 tums (38 centimeter) pekskärm samt optimerad funktionalitet och hantering av klimatanläggningen integrerad i infotainmentsystemets huvudmeny. Upplysta digitala skjutreglage under pekskärmen för justering av ljud och temperatur kommer också att vara en del av paketet.

Volkswagen ID.7
Vissa önskemål kan aktiveras med röstkommandon. Om användaren säger ”Hej Volkswagen, mina händer är kalla!”, svarar ID.7 genom att starta rattvärmefunktionen. Samtidigt riktas varm luft mot händerna. (Foto: Volkswagen)

ID.7 kommer att kunna upptäcka att föraren närmar sig bilen med nyckeln och kommer att börja kyla kupén på varma sommardagar eller värma kupén på kalla dagar redan innan föraren kommer in i bilen.

Nydesignade ”Smart Air Vents” styr luftflödet och luftspjällen rör sig dynamiskt för att fördela luften över stora delar av kabinen så snabbt som möjligt. Om det finns passagerare i bilen kan luften riktas direkt mot kroppen eller ventilera kabinen indirekt. Dessa funktioner syns på det nya infotainmentsystemets pekskärm och kan aktiveras och sparas individuellt för varje användare.

Interaktivt kamouflagekoncept

Den kamouflerade sedanen har en digital design med en unik lack som interaktivt lyser upp delar av bilens kaross, skriver Volkswagen i ett pressmeddelande.

Karossen har lackats med 40 lager färg, varav några är ledande, medan andra har isolerande egenskaper. Totalt 22 områden av bilens kaross kan styras separat och elektrifieras under det översta lagret av färg (elektroluminescens) så att de lyser upp. Om allt detta är kopplat till ett ljudsystem, visualiseras rytmen genom att belysa enskilda områden.

Volkswagen ID.7
Totalt 22 områden av bilen kaross kan styras separat och elektrifieras under det översta lagret lack (elektroluminescens) så att de lyser upp. Om allt detta är kopplat till ett ljudsystem, visualiseras rytmen genom att belysa enskilda områden. (Foto: Volkswagen)

Baserad på MEB

Liksom Volkswagen ID.4 är ID.7 också baserad på VW-koncernens MEB-plattform, utvecklad speciellt för elfordon.

Läs också Här är alla nya elbilar som kommer 2023 Alla nya modeller från 25 märken.

Enligt den tyska biltillverkaren inkluderar sedanens karaktäristiska särdrag den aerodynamiska frontsektionen och den långa böjda taklinjen, som både hjälper till att minska strömförbrukningen och öka räckvidden.

Luftintag integrerade i varje sida av den främre stötfångaren leder luftflödet ner på bilens sidor och bakåt. De bildar därför en luftridå som dämpar luftflödet längs bilens sidor. Taklinjen går hela vägen ner till bakluckans kant och bidrar till en låg vindmotståndskoefficient på ID.7, vilket ger bilen en räckvidd på upp till cirka 700 km (WLTP), lovar Volkswagen.

Tillgänglighet

Den elektriska sedanen är planerad att lanseras på de tre primära marknaderna i Kina, Europa och Nordamerika, säger Volkswagen.

ID.7 för den europeiska marknaden kommer att produceras vid Volkswagens fabrik i Emden, där även ID.4 tillverkas.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Snart går Mercedes EQS ännu längre

Alfa Romeos första elbil

Tesla Model Y med 600 km räckvidd

Fullständigt vansinne

Xpeng avtäcker el-SUV för folket

Här finns tillräckligt med utrymme

Snart kommer du att kunna snabbladda hos Ford

Så mycket bättre är nya Porsche Taycan

ID. Buzz - äntligen med fyrhjulsdrift

Familjebil med allt man behöver

Framtidens elbil enligt BMW

Ljud från Bang & Olufsen och OLED-strålkastare

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen