Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

CES 2023: BMW i Vision Dee

BMW visar sin version av framtidens elbil.

Av / 2023-01-05 - 15:30
CES 2023: BMW i Vision Dee

På Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas visade BMW upp Vision Dee. Det är ingen elbil som du kan beställa nu, utan ett högteknologiskt skyltfönster för teknik och innovationer som visar hur digitala framtidens elbilar kan komma att se ut.

Bilen på bilden är BMW:s framtidsvision, åtminstone enligt dem själva. Här pratar vi inte om räckvidd eller noll-till-hundra-tider utan om hur BMW föreställer sig att en kompakt elbil kan se ut med en omdefinierad IT- och mjukvaruarkitektur.

BMW i Vision Dee (Foto: BMW)

BMW berättar att Dee står för Digital Emotional Experience och markerar nästa steg för interaktion mellan ”man and machine”, enligt pressmeddelandet.

Bland mycket annat hittar man en ny avancerad head-up display som kan visa olika information längs hela framrutans bredd. En version av den nya BMW Head-up Display kommer att introduceras i Neue Klasse-modellerna från 2025.

HUD med virtuell verklighet

BMW Head-up-Display (Foto: BMW)

BMW lyfter också fram något de kallar för Mixed Reality Slider – en integrerad pekskärm som styr hur mycket digitalt innehåll man vill se på vindrutan.

Den ändrar också färg genom en ny fullfärgsversion av E Ink-tekniken som vi redan har sett på BMW iX E Ink som visades på CES förra året.

E Ink

Fullfärgsversion av E Ink (Foto: BMW)

Tanken är att man själv ska kunna välja färg på bilen. Det finns 240 olika E Ink-fält med sammanlagt 32 färger som kan styras individuellt. På så sätt kan man skapa mönster i olika färger och de kan växlas på bara ett par sekunder.

Fygital

När man närmar sig bilen gör den en liten show med grafiska element, ljus och ljudeffekter. Strålkastarna och grillen är en yta BMW kallar ”fygital” (fysisk + digital), som kan visa en rad olika uttryck och ikoner och ge bilen ett eget ansikte. Inte nog med det, ett foto av föraren kan visas som en avatar på sidorutan!

BMW i Vision Dee (Foto: BMW)

Neue Klasse-modellerna ska så småningom utgöra mer än hälften av BMW:s försäljningsvolym. De första modellerna som lanseras i Neue Klasse blir en sedan i 3-seriesegmentet, följd av en sportig SUV.

BMW planerar också att visa fler visioner under 2023, så det är bara att följa med på åkturen.

(Foto: BMW)

Så här tänker sig BMW att vi ska förflytta oss i stan

BMW i Vision AMBY är en elcykel, fast mycket snabbare.

Läs mer
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Första titten på Audi Q6 e-tron

Tesla Cybertruck är i Sverige

Beijing Auto Show 2024: Nya elbilar på löpande band

Billigare Tesla kan komma redan i år

Nyast med en ansiktslyftning: Tesla Model 3 Performance

Toyota Mirai: En riktig mardröm

Ny Mini-modell på väg

Topless och vackert från Maserati

Snart går Mercedes EQS ännu längre

Alfa Romeos första elbil

Tesla Model Y med 600 km räckvidd

Fullständigt vansinne

Rulla till toppen