Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

BMW iX blir en konsertsal med Bowers & Wilkins-ljud

Diamantdiskanter och häftig surround.

Skrivet av / 2021-10-14 - 14:21
BMW iX blir en konsertsal med Bowers & Wilkins-ljud

De som har beställt nya BMW iX med Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound System får, om vi ska tro Bowers & Wilkins, den mest avancerade ljudkvaliteten i någon bil. B&W hävdar att de har skapat en anläggning som ger samma upplevelse som att befinna sig i studion med artisten.

”Äkta ljud” (eller ”True Sound”) kallar de det. De har utvecklat systemet tillsammans med ingenjörer på BMW och hämtat högtalarelement från Bowers & Wilkins hemmahögtalare.

Två av diskanterna är av samma typ som används i B&W:s flaggskepp i 800-serien, med membran av konstgjord diamant. Inte nog med det, de har en Nautilus-kammare, en pipa baktill som dämpar reflektioner och kompression för att ge ett ljud utan förvrängning.

Diskanterna sitter bakom en stålgrill och högtalarna i dörrarna är diskret placerade bakom en akustisk tygfront.

Dessutom har systemet tre diskanthögtalare med aluminiummembran, fem mellanregister med membran av aramidfibrer och åtta andra element som är noggrant placerade i nackstöden fram och bak i kupén.

Basen levereras av fyra element, som är anslutna till 4D-skakare som är placerade i sätena så att basen transporteras rikt in i kroppen.

Man kan välja vilken klangbalans man föredrar bland fyra förinställningar – och naturligtvis fintrimma ljudet efter eget tycke och smak genom detaljerade inställningar i bilens nya operativsystem från den böjda pekskärmen på instrumentpanelen.

Priset för anläggningen är relativt beskedligt: 40 000 kronor.

  •     Totalt 30 högtalare
  •     1 615 watt effekt
  •     Diamond Dome-diskant
  •     4D Exciter shakers
  •     3D-högtalare

Läs också Brutal BMW med Bowers & Wilkins Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har sett Xiaomis elbil

Apple Car blev äppelskrutt

NIO vill jämna ut elnätet

Ikonisk småbil blir billig

Här är kombimodellen

Tesla Cybertruck rostar

Folkmassa går lös på förarlös bil

Första elskotern snart här

Elektriska sparkcyklar för råa gamers

Porsche Taycan får mer kraft och räckvidd

Den här har många väntat på

Får fyrhjulsdrift och lägre pris

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen