Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Apple Car: Det var det för Apple-bilen

Det kommer inte att bli någon Apple Car. Satsar på artificiell intelligens istället. Detta enligt Reuters källa.

Av / 2024-02-28 - 16:54
Apple Car: Det var det för Apple-bilen

Teknikjätten Apple har lagt ner sitt långvariga elbilsprojekt, internt känt som Project Titan. Detta enligt Reuters, som citerar en källa med kännedom om saken.

Nyheten kommer mitt i utmanande marknadsförhållanden inom elbilsindustrin, med höga räntor som dämpar konsumenternas efterfrågan och får andra biltillverkare att dra tillbaka investeringar. Apple omplacerar i stället medarbetare från bilprojektet till sin division för artificiell intelligens (AI), ett område som utvecklas snabbt och där vi nästan dagligen matas med nyheter om stora initiativ och investeringar.

Apple Car var tänkt att vara självkörande

Apple planerade ursprungligen att lansera en självkörande bil 2024 eller 2025. Projektet stötte dock på en rad hinder, bland annat interna omstruktureringar, uppsägningar och skiftande designvisioner. Inte minst har utvecklingen inom självkörande varit mycket långsammare än man tidigare trott.

Detta ledde till att företaget bestämde sig för att lansera en mer vanlig elbil, och det såg ut som om 2028 skulle bli året. Men så är det förmodligen inte längre.

Läs också Apple Car år 2028? Apples dröm om en egen bil är inte död, och nu är det 2028 som gäller.

AI – en strategisk förändring för Apple

Beslutet att överge fordonsprojektet och prioritera AI, om det stämmer, återspeglar ett strategiskt skifte för Apple. Medan andra teknikjättar som Alphabet och Microsoft har etablerat sig i AI-landskapet har Apple ännu inte tagit något betydande steg. Det är ingen överraskning att Apple måste omprioritera om man ska ha någon chans att komma ikapp de etablerade spelarna.

Denna utveckling understryker teknikbranschens dynamiska natur, där företagen ständigt måste anpassa sig till förändrade marknadssituationer och tekniska framsteg. Även om Apples elbilsdröm kanske är över, innebär omorienteringen till AI spännande möjligheter för företagets framtid.

Källa: Reuters

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Topless och vackert från Maserati

Snart går Mercedes EQS ännu längre

Alfa Romeos första elbil

Tesla Model Y med 600 km räckvidd

Fullständigt vansinne

Xpeng avtäcker el-SUV för folket

Här finns tillräckligt med utrymme

Snart kommer du att kunna snabbladda hos Ford

Så mycket bättre är nya Porsche Taycan

ID. Buzz - äntligen med fyrhjulsdrift

Familjebil med allt man behöver

Framtidens elbil enligt BMW

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen