Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Apple Car: Kommer 2028 att bli året?

Apples dröm om en egen bil är inte död, och nu är det 2028 som gäller.

Av / 2024-01-30 - 17:55
Apple Car: Kommer 2028 att bli året?

När ryktena om Apple Car började surra redan 2015 kom elbilar verkligen upp på redaktionens radar. Redan då var Tesla på god väg att bana väg för användbara elbilar, och med ny och spännande teknik ombord höll vi ett vakande öga på marknaden.

Ryktena tog fart 2021, när Bloomberg rapporterade att Apple Car skulle kunna rulla ut på vägarna 2025. Men eftersom planen var en helt självkörande bil utan ratt eller pedaler är det inte förvånande att projektet har blivit ytterligare försenat.

Läs också Apples elbil närmar sig Kan komma redan 2025.

Sänkta ambitioner

Nu när det står klart att fullständigt självkörande bilar ligger mycket längre fram i tiden än vad vissa trodde för några år sedan, har Apples styrelse gett Tim Cook valet att sätta en tydlig tidsram för lansering, med både pedaler och ratt, eller skrota projektet helt och hållet. Detta också enligt Bloomberg.

Valet ska ha fallit på att faktiskt producera bilen, som internt är känd som Project Titan. Men med en betydligt lägre nivå av självkörning än vad som tidigare varit tänkt. Det talas nu om att erbjuda begränsad självkörningsförmåga, i linje med vad andra biltillverkare erbjuder. Tesla hävdar fortfarande att de är mest avancerade, även om vår erfarenhet är att körassistenterna hos både Tesla och alla andra biltillverkare alla har sina egna styrkor och (uppenbara) svagheter.

Kan se Apple Car på vägarna 2028

Med lägre ambitioner för självkörning finns det nu mycket färre och mindre hinder i vägen för att Apple faktiskt ska kunna tillverka och lansera sin bil 2028.

Frågan som kvarstår är vad som kommer att göra bilen speciell. Det sista Apple bör göra är att gå in på en marknad där de bara kommer att bli en i mängden.

Källor:

9to5mac.com

bloomberg.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Billigare Tesla kan komma redan i år

Nyast med en ansiktslyftning: Tesla Model 3 Performance

Toyota Mirai: En riktig mardröm

Ny Mini-modell på väg

Topless och vackert från Maserati

Snart går Mercedes EQS ännu längre

Alfa Romeos första elbil

Tesla Model Y med 600 km räckvidd

Fullständigt vansinne

Xpeng avtäcker el-SUV för folket

Här finns tillräckligt med utrymme

Snart kommer du att kunna snabbladda hos Ford

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen