TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Apple Car på väg

Kan komma redan 2025.

forfatter
Publicerad 2021-11-19 - 11:31

Ett av de mest seglivade ryktena de senaste åren är att Apple ska släppa en elbil. Men precis som med alla andra Apple-rykten är det ingen som vet något konkret förrän Tim Cook avslöjar den färdiga produkten.

Nu tror Bloomberg att det kan hända redan 2025, vilket i så fall skulle vara tidigare än man tidigare trott. Och här är ”trott” rätt ord, för ännu så länge har ingen trovärdig information läckt ut om Apples elbilsprojekt. Som lär heta Project Titan internt.

Bloomberg tror också att den kommande Apple-bilen förmodligen kommer att bli en helt självkörande bil, alltså utan ratt och pedaler – men återigen, det återstår att se.

Apple har hämtat folk från bland annat Tesla, Mercedes-Benz och Ford till projektet som ska ha startat redan 2014.

Om det stämmer att Apple kommer att lansera en självkörande bil så blir det förmodligen den första som fungerar. Än så länge har ingen lyckats tillverka en bil som kör av sig själv och Tesla, som länge sagt att de ska vara först med självkörande bilar, är enligt analytiker långt ifrån att förverkliga ett helt självkörande fordon.

Vanaram har gjort den här renderingen av en Apple-bil. Men så kommer den inte att se ut. garanterat.

Enligt Bloomberg har Uber gett upp sitt självkörande projekt och håller på att sälja ut sig ur det.

Som vanligt kommenterar Apple inte rykten och vägrar att låta sig intervjuas om pågående projekt. Men i en poddintervju med Kara Swisher sa Tim Cook: – Vi går igenom så många saker internt, och många av dem ser aldrig dagens ljus. Jag säger inte att vi inte vill.

Ett så avancerat projekt som en självkörande bil kräver mycket utveckling, men också hårdvara som inte precis är standardvaror.

Apple kan mycket väl behöva utveckla sina egna chips och sin egen Lidar-teknik om de ska förverkliga en självkörande bil. Det rent mekaniska är känd teknik, men att få det att fungera ihop med självkörande teknik har visat sig vara oerhört svårt.

Man måste också ta hänsyn till att tekniken ska fungera i olika miljöer, i olika temperaturer och väderförhållanden, och sist men inte minst: en självkörande måste kunna orientera sig fram på ett säkert även om något går sönder. Den ska också uppfylla krav från trafiksäkerhetsmyndigheter som ännu inte är huggna i sten.

En Apple-bil kan mycket väl utvecklas i Cupertino, men den kommer att tillverkas i Asien. Förmodligen hos en biltillverkare som har erfarenhet av produktionslinjer för fordon och den kompetens som behövs.

Foxconn, som bland annat tillverkar iPhone åt Apple, har redan antytt att de gillar tanken på att bygga en elbil. Och de har redan visat en prototyp av en bil och en buss. Båda batteridrivna.

Apple kunde ha valt en enklare väg in på bilmarknaden. Ett partnerskap med en biltillverkare hade blivit mycket billigare och Apple skulle då kunna få ut en elbil på marknaden snabbare. Fast då hade det blivit en elbil med ratt och pedaler.

Det kan därför verka som om Apple har valt att låta Tesla och andra biltillverkare ta hand om den delen av marknaden.

 

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Teslas vilddjur kan äntligen beställas De lyckligaste får sin Model S Plaid eller Model X Plaid redan innan nyår.
Därför köpte jag en Tesla Inte nödvändigtvis den bästa bilen. Men det är den jag behöver.
Kolla in de senaste bilderna - och videon - av Rolls-Royce Spectre Den första elektriska Rollsen kommer 2023. Körkomforten ska vara som ett flygande matta!
Första tjuvtitten på ny konceptbil från Mini Konceptbilen Mini Concept Aceman ger ett första intryck av framtidens formspråk hos Mini.
Kolla in Fords automatiska "laddningsrobot" Ford testar en ny typ av automatisk laddstation där du inte behöver plugga in laddkabeln själv.
Porsche Taycan får längre räckvidd Får ökad räckvidd efter service, men det är mer än räckvidden som har förbättrats.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend