Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Äntligen: Google Maps visar smartaste vägen för elbilar

Nu får du veta hur kraftfulla laddarna är på din rutt.

Av / 2023-02-10 - 08:00
Äntligen: Google Maps visar smartaste vägen för elbilar

Google har gjort sin karttjänst mer användarvänlig för elbilsförare genom att lägga till information om laddarnas kapacitet längs rutten. Laddare med 150 kW eller högre är nu märkta ”mycket snabba”.

Bilar med infotainmentsystemet Android Automotive inbyggt får extra funktionalitet. Här kan kartsystemet nämligen använda information om räckvidd och återstående batteritid för att föreslå nästa laddningsstopp på vägen.

Läs också Jättarnas kamp - krig med AI Nu dras frontlinjerna upp: Vem har den bästa artificiella intelligensen - Google eller Microsoft?

Google Maps blir bäst i dessa bilar

Än så länge gäller detta bilar från bland annat Polestar, Volvo och Renault, medan Honda och Ford också är på gång (räkna med Android Automotive i Fords kommande elbilsmodeller, och från 2024 års upplaga av Mustang Mach-e).

Hittills har det varit måttligt smidigt att hitta en laddare via Google Maps, till exempel kan man söka efter laddare från ett specifikt företag du vet brukar ha kapabla snabbladdare. Men när du väl kommer fram kan det visa sig vara en seg 22 kW laddare eller långsammare. Eller en som till och med är inlåst i ett privat parkeringshus.

google-maps-ev-charging-station-functionality
Laddstationer med en kapacitet på 150 kW eller mer märks ”very fast”. Foto: Google

Äntligen kommer Google-användare att få en enklare laddnings-vardag, vilket Tesla-ägare har tagit för givet sedan Supercharger-nätverket öppnade 2012.

Google kommer att ta det hela ett steg längre genom att tillhandahålla information om vilka intressepunkter längs rutten, som restauranger och gallerior, som har snabbladdning på plats.

Läs också Världens första GPS för elbilar Sygic Navigation är först med ett elbilsläge, vilket gör livet enklare för de som kör elektriskt.

Mer förstärkt verklighet för mobilkartan

En annan funktion som är på väg är något som Google kallar ”glanceable directions” eller omedelbara vägbeskrivningar. Rikta till exempel telefonen mot en avfart så ser du när du anländer till din destination om du väljer att köra den vägen. Även med låst skärm. Detta kommer till både Android- och iOS-enheter.

Källa: Green Car Reports

 

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tesla Model Y med 600 km räckvidd

Fullständigt vansinne

Xpeng avtäcker el-SUV för folket

Här finns tillräckligt med utrymme

Snart kommer du att kunna snabbladda hos Ford

Så mycket bättre är nya Porsche Taycan

ID. Buzz - äntligen med fyrhjulsdrift

Familjebil med allt man behöver

Framtidens elbil enligt BMW

Ljud från Bang & Olufsen och OLED-strålkastare

Begagnade Tesla-bilar sjunker i värde

Helsvart Volvo med en överraskning

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen