Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Acer lanserar AI-styrd elcykel

Elcykeln ebii använder artificiell intelligens för att optimera körupplevelsen.

Av / 2023-04-20 - 18:28
Acer lanserar AI-styrd elcykel

Acers nya elcykel, som den taiwanesiska elektroniktillverkaren just har presenterat, har fått namnet ebii. Cykeln drivs av en 250/350W motor med 48V CAN-buss och 40 Nm vridmoment som möjliggör assisterad körning i upp till 25 kilometer i timmen.

Konstruktionen är modulär, vilket bland annat innebär att batteripaketet och styrlådan är placerade i en enda kompakt fordons-kontrollbox.

”Den helt nya Acer ebii lever upp till vår förpliktelse om hållbarhet genom teknik och kreativ design, ytterligare driven av vår önskan att förbättra användarnas mobilitet och upplevelse”, säger Peter Kaic, Product Unit Business Director på Acer Nordic. Han fortsätter:

När stadspendlare söker efter praktiska, säkra och grönare alternativ ger Acer ebiis AI-assistans och innovativa säkerhetsfunktioner det möjligt för dem att komma längre och snabbare fram.

Och det är också elcykelns artificiella intelligens som ska få den att sticka ut från konkurrenterna på marknaden.

AI-stödd körning

Elcykelns inbyggda så kallade ebiiAssist-programvara ska kunna anpassa sig automatiskt till ruttförhållanden, pedalkraft och användarens preferenser för att ge en smidigare resa, samtidigt som den anpassar sig intelligent över tid för att ge en mer personlig upplevelse. Under resan utnyttjar kontrollprogramvaran sin AI-teknik för att automatiskt justera motorprestanda för att ge en behaglig tur baserat på användarens trampning och ruttmiljö, lovar Acer.

Acer ebii
(Foto: Acer)

Användaren kan ansluta telefonen till ebii via Bluetooth och sedan använda ebiiGO-appen för att se rekommenderade rutter, batteritid, körhastighet, inställningar för automatisk upplåsning och mycket mer.

En annan app som heter ebiiRide används för adaptiv körning. I samarbete med ebiiAssist-tekniken gör detta att du aldrig får slut på ström på vägen, hävdar tillverkaren. Via appen justeras också prestanda och hastighet via tre lägen: Eco-läge för energibesparing, My ebii Mode för smart balans och Boost Mode. Det justerar hastighet och motorprestanda baserat på aktuella vägförhållanden och avstånd till destinationen.

Långvarigt och utbytbart batteri

Elcykeln ebii levereras med ett löstagbart batteri som räcker upp till 110 km och laddas till 100 % på bara 2,5 timmar, medan AI-optimerad strömfördelning ska kunna hjälpa till att batteriet ska räcka för en hel dags körning.

Acer ebii
(Foto: Acer)

Användaren kan enkelt ta loss batteripaketet, som kan fungera som en bärbar laddare för andra enheter.

Bekymmersfri körning med säkerhetsfunktioner

Ebiis strålkastare och baklykta tänds automatiskt i mörker, och det finns ytterligare belysning under fordonets kontrollbox för att öka synligheten under körning på natten.

Acers elcykel är också utrustad med en bakåtriktad radarsensor med kollisionsvarning under sätet för att varna föraren för bilar eller annat som närmar sig bakifrån.

Läs också Två kraftfulla elsparkcyklar lanseras i Barcelona Mobile World Congress handlar om mobilitet i dess vidaste bemärkelse. Segway och Xiaomi fokuserade i varje fall på personlig mobilitet på årets stora mobilmässa.

Lättviktsdesign

Elcykelns ram i aluminiumlegering väger bara 16 kg. Mitt på styret hittar du en LED-skärm som visar cyklisten viktig information längs vägen.

Däcken är luftfria och därmed säkra för höghastighetskörning, eftersom de är gjorda med skuminsatser i flera skikt och därmed punkteringsfria. Remdrivningen är rostfri och kräver inte någon smörjning.

Acer ebii
(Foto: Acer)

Pris och tillgänglighet

Det är inte känt om och när Acer ebii kommer att lanseras i Sverige. Priset beror också på den lokala marknaden, informerar Acer.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fisker är nära avgrunden

Fyrkantig charmklump

Familje-lyxbilen snabb som en raket

Mäktigt imponerande debut

Nytt infotainmentsystem och upp till 600 km räckvidd

Skulle hämta sin Cybertruck – fick åka till akuten

Batteridriven trädgårdstraktor från Husqvarna

Hybrid-elcykel gjord för Norden

”Ingen” vill ha Tesla Full Self Driving

Första titten på Audi Q6 e-tron

Tesla Cybertruck är i Sverige

Beijing Auto Show 2024: Nya elbilar på löpande band

Rulla till toppen