Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi utser

Årets bästa mobiler och surfplattor 2020-2021

Skrivet av / 2020-10-13 - 14:00
Årets bästa mobiler och surfplattor 2020-2021

I år är det 5G-mobilernas år. I skrivande stund är det faktiskt bara Apple som inte har några 5G-mobiler i sortimentet. Märken som Samsung, Huawei, OnePlus och Sony har alla 5G-mobiler bland sina toppmodeller, några av dem har flera stycken. På samma gång kommer fler och fler 5G-nät online i Sverige, Norge och Danmark, så om du inte har upptäckt 5G-tekniken ännu så är det hög tid.

Årets bästa mobiler och & surfplattor 2020-2021

Vad är 5G?

Den nya mobilnätstekniken är en efterföljare till och utbyggnad av det befintliga 4G/LTE-nätet. Något förenklat är de tre stora fördelarna med 5G följande: större bandbredd (teoretiskt upp till 100 gånger snabbare än 4G), högre kapacitet och mindre (nästan obefintlig) fördröjning vilket innebär blixtsnabba svarstider (ner mot 1 ms). Detta innebär att (många) fler enheter kan vara anslutna till nätverket samtidigt. Och att enheterna kommunicerar snabbt och utan någon form av fördröjning mellan varandra och till servrarna i nätverket.

Däremot är täckningen från varje 5G-antenn mycket begränsad, vilket är en väsentlig orsak till att 5G-nätet kommer att bli mycket mer finmaskigt än tidigare mobilnät. Det är helt enkelt nödvändigt för att garantera täckning.

Vad betyder 5G för min mobil just nu?

Med utgångspunkt i de tjänster vi har i dag har du praktiskt taget ingen egentlig nytta av att din mobil stöder 5G. De tjänster som kan använda 5G för att skapa reellt mervärde för användarna har inte uppfunnits ännu.

Med det sagt kommer du naturligtvis att uppleva betydligt högre nätverkshastigheter med 5G, vilket i sin tur betyder kortare nedladdningstider (ett spel på 1 GB laddas ner till mobilen på mellan 30 och 60 sekunder), plus att din ”ping” och därmed latency blir lägre. Detta märker du om du använder din mobil och spelar multiplayer-spel som Fortnite. Det snabbare nätet minskar fördröjningar i kommunikationen mellan din telefon och servern, så du har faktiskt tid att flytta på dig i spelet innan kulan hinner genomborra ditt kranium.

Vad betyder 5G för min mobil på lång sikt?

Enligt både teleoperatörer och mobiltelefontillverkare är just spel ett av de områden där 5G kommer att göra en enorm skillnad. Cloud-gaming via 5G öppnar för hårdvaru- och plattformsoberoende spelupplevelser av högsta kvalitet. Spelet behöver inte längre köras på en konsol eller en kraftfull spel-PC, eftersom 5G ger både höga hastigheter och extremt kort fördröjning (lateny) så kan vilket spel som helst köras på en server i molnet och strömmas till vilken typ av enhet som helst.

Man kommer också att kunna låta andra komma riktigt nära inpå ens eget liv genom antingen blixtsnabb uppladdning av videor till sociala medier och chattar eller live-strömning. Tack vare mycket högre kapacitet och högre hastigheter i 5G-nätverket kommer detta också att bli möjligt från platser där det finns många människor samlade samtidigt (till exempel konserter), där dagens nätverksteknik skulle överbelasta mobilnätet.

Batteri

Mäts i mAh (milli-Ampere-timmar), vilket mycket förenklat anger hur länge din mobil har ström. Ju fler mAh, desto bättre. Du bör minst sikta på 3 000 mAh, men om telefonen har en stor skärm (kring 6 tum eller mer) ska värdet vara ännu högre. Framför allt om skärmen dessutom är mycket ljusstark.

Kamera

I dag har många mobiler två eller flera objektiv och om du vill kunna ta bra bilder bör du leta efter saker som autofokus, vidvinkel och/eller ultravidvinkel, optisk zoom, optisk bildstabilisering, nattläge och så vidare. Däremot kan du glömma allt om megapixlar. Det har nästan ingen betydelse för hur bra dina bilder blir.

Lagring

Du får aldrig, aldrig köpa en mobil med bara 8 eller 16 gigabyte intern lagring. Bara operativsystemet (vanligtvis Android) tar så mycket plats att det nästan inte finns något minne kvar om du inte har minst 32 gigabyte.

Många telefoner låter dig bygga ut inbyggda lagringsutrymmet med microSD-kort eller liknande, men tänk på att externa minneskort är mycket långsammare än telefonens eget minne.

Laddning

Fler och fler modeller, särskilt i mellanklassen och naturligtvis de dyraste, har snabbladdning och/eller trådlös laddning. Man kan leva med att mobilen inte har ström som räcker en hel dag om den kan laddas från 0 till 50 procent igen på bara en halvtimme eller ännu kortare tid.

Skärm

Tänk på att en stor skärm inte automatiskt betyder att det finns gott om plats för appar och annat. Upplösningen är lika viktig och till och med i dag har de billigaste telefonerna bara HD-upplösning, medan de riktigt dyra modellerna brukar ha 2K-skärmar eller ännu bättre.

När upplösningen är högre blir arbetsytan på skärmen större – och bildkvaliteten naturligtvis bättre och grafiken skarpare.

Nominerade till årets bästa mobiler och surfplattor

Vinnare av Årets bästa mobiler och surfplattor 2020-2021

Årets bästa mobil, premium

Apple iPhone SE

Tillbaka till framtiden

Apples iPhones är extremt populära på den svenska marknaden. Ungefär hälften av mobilanvändarna går runt med en iPhone i fickan, den andra halvan har Android-mobiler från framför allt märken som Samsung och Huawei. Men bland de Android-baserade mobiltelefonerna finns det många billiga modeller, medan de flesta iPhones som bekant kostar en halv förmögenhet.

Med andra ord kanske Apple kan få en ännu större marknadsandel med en ”billig” iPhone som kan locka över några av användarna som främst för att spara pengar har köpt en billig Android-mobil.

Det är just det som är hela poängen med iPhone SE. Det handlar om en tvättäkta och helt ny iPhone, som i sin billigaste version bara kostar 5 500 kronor.

Slutsats

Med iPhone SE får man en mobil med ett yttre från 2017 men med ett inre från 2020. Märk väl i en prisklass där många av konkurrenterna bara kan erbjuda medelmåttiga produkter.

Ur den synvinkeln är iPhone SE oslagbar och det är ingen tvekan om att Apple har lanserat en produkt som kommer att locka många användare som egentligen vill ha en iPhone men inte har varit sugna att betala de höga priserna för telefoner som iPhone 11 och iPhone 11 Pro.

Naturligtvis måste man göra en del kompromisser om inte hela barnens sparkonto ska gå åt till en mobiltelefon. Frågan är bara om Apple har hittat rätt balans. Att utrusta iPhone SE med marknadens starkaste mobilprocessor är utan tvekan ett smart drag. Det gör att mobilen är framtidssäker och ger dessutom en riktigt bra användarupplevelse här och nu. I detta sammanhang är det inte så viktigt om kameran har en, två eller tre linser. För de flestas behov är kameran i iPhone SE mer än bra nog.

Årets bästa mobil, highend

OnePlus 8 Pro

Finns ingen bättre

Den nya OnePlus-toppmodellen ger en möjlighet att ställa in skärmens uppdateringsfrekvens till 120 Hz, vilket ger en extremt mjuk och snabb användarupplevelse. OnePlus 8 Pro klarar att också stödja den höga QHD+-upplösningen när uppdateringsfrekvensen är inställd på 120 Hz

Det betyder en knivskarp och högupplöst skärmbild med en nästan sammetslen känsla som vi aldrig har sett maken till förut. Lägg sedan till en rejäl ljusstyrka på upp till 1 300 nits, vilket i praktiken innebär att skärmen kan användas utan problem utomhus även om solen skiner från en klarblå himmel.

Förutom den höga uppdateringsfrekvensen har OnePlus 8 Pro rörelseutjämningstekniken MEMC (Motion Estimation and Motion Compensation), som får videor att se bättre ut genom att öka antalet ”frames”. Alltså optimeras videoinnehåll som ursprungligen spelades in med 24 fps eller 30 fps så att det kan spelas upp med minst 60 fps, vilket utnyttjar skärmens uppdateringsfrekvens bättre.

Summa summarum har OnePlus 8 Pro den bästa skärmen vi någonsin har sett på en mobiltelefon.

Slutsats

OnePlus 8 Pro är den bästa smartmobilen som går att köpa för pengar i skrivande stund. Helt perfekt är den naturligtvis inte. Ett par andra mobiler på marknaden har kameror som är en smula bättre på vissa områden, och Samsung Galaxy S20 Ultra visade sig vara en aning snabbare än OnePlus 8 Pro när det gäller hastighet i 5G-nätet.

Men tack vare den bästa skärmen vi någonsin sett i en mobiltelefon och prestanda som slår alla andra med flera hästlängder fick OnePlus 8 Pro oss att spärra upp ögonen. Och nu när det äntligen har blivit ordning på sådana saker som trådlös laddning och vattentäthet så är det svårt att komma på en anledning att rekommendera någon annan mobiltelefon än OnePlus 8 Pro just nu, om man är ute efter det bästa av det bästa.

Vi säger inte att det inte går att göra ännu bättre. Vi säger bara att det inte finns några tillverkare som har gjort det bättre än OnePlus hittills, och de kommande månaderna är OnePlus 8 Pro den nya standarden som andra måste slå.

Årets bästa kameramobil

Xiaomi Mi 10 Pro

Förvånansvärd bildkvalitet

Xiaomi har länge gjort mobiler i kategorin ”prisvärda” men med Mi 10 Pro tar de steget upp till en äkta highend-mobil. Så här ser kamerauppsättningen ut: en 108-megapixels huvudkamera tack vare Samsung-sensor, en ultravidvinkel och två telelinser. Den största av dem kallar Xiaomi för ”8 Mp 10x hybridzoom” men det är i själva verket en 5 Mp-sensor som uppskalas, samt en 3,7x-lins, vilket ger typ 5x effektiv zoom.

Med tanke på att Xiaomi ju använder Samsungs bildsensor är det förvånande att de faktiskt lyckas bättre med resultatet. Kanske är det för att de inte krånglar till det utan bara rakt upp och ned tar bra bilder med en utmärkt automatik. De gör bra kompromisser mellan att behålla detaljer och undertrycka brus, samtidigt som exponering och vitbalans är korrekt.

I autoläge har man snabb tillgång till blixt, HDR, AI samt filter, medan bildförhållande, timer och tilt-shift ligger i en undermeny. De otaliga fotolägena är slow motion, 108 Mp, porträtt, natt, panorama och Pro. Förutom att kunna justera vitbalans, bländare, slutartid, ISO samt exponeringskompensation finns snabbval för lins, upplösning, filter och fokuspunkter.

Med sin första riktiga highend-mobil gör Xiaomi allting rätt vad gäller kameran. De har smart nog köpt sensorn från Samsung men låter bli att lägga till en massa finesser som ingen efterfrågat. Istället koncentrerar de sig på att få så bra bildkvalitet som möjligt med automatiska inställningar. Det vill säga precis vad majoriteten av konsumenterna vill ha.

Årets bästa surfplatta

Apple iPad Pro 12.9 (2020)

Apples laptopdrömmar för iPad nu nästan sanna

Skärmen är fortfarande den bästa vi sett, med utmärkt färgåtergivning och jämna panoreringar tack vare 120 Hz uppdateringsfrekvens. Årets skärm har dock blivit upp till 50 procent ljusstarkare, vilket verkligen hjälper till utomhus. Liksom på senaste MacBook Pro har den även fått fem mikrofoner för högkvalitativa stereo-inspelningar.

Den stora, och mest uppenbara, nyheten är att Apple till sist även försett iPad Pro med flera kameror. Förra modellens vidvinkelkamera på 12 megapixel har behållits och vi kan inte se någon uppenbar kvalitetsförbättring sedan sist.

Intressant är dock att det även sitter en extra sensor bredvid kameralinserna. Det är en så kallad LiDAR-skanner, vilket står för Light Detection And Ranging. Den studsar ljus mot objekt upp till 5 meter bort och mäter med enorm precision avståndet från kameran.

Apple har redan till tidigare modeller haft tunna och mjuka tangentbordsfodral, men som faktiskt inte varit lika bra som tredjepartstillverkarnas. Visst har det gått att skriva kortare texter på dem, men det har inte gått att jämföra med en riktig laptop. Det nya Magic Keyboard ger ett helt annat intryck, med en rejäl konstruktion och en spektakulär svävande känsla för surfplattan.

Om det är väldigt viktigt att kunna använda den som en laptop är dock frågan om man inte ska skaffa en sådan istället. En iPad Pro 12.9 med 256 GB lagring kostar 13 700 kronor och med ett Magic Keybord till för 4 300 kronor kommer vi faktiskt upp i 18 000 kronor. Vilket kan jämföras med senaste 13-tums MacBook Pro med 256 GB lagring, som kostar 17 000 kronor!

Slutsats

iPad Pro är fortfarande världens bästa surfplatta. Ingen annan har samma prestanda, fantastiska skärm, utmärkta ljud och intuitiva mjukvara. Och med Magic Keyboard och dess styrplatta är den en hårsmån från att kunna ersätta en laptop. Dock springer priset snabbt iväg så pass att man faktiskt kan köpa en laptop för samma pengar.

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Nyhet

Dessa artiklar var de mest lästa under 2023

Läsarnas favoriter: Allt om Yellowstone, stora TV-apparater och retroljud!
Läs mer
Ljud & Bild
Rulla till toppen