Årets bästa mobiler och surfplattor 2020-2021

I år har de flesta mobiltelefoner och surfplattor fått 5G. Här kan du läsa om årets bästa produkter och vilken skillnad 5G innebär för dig i verkligheten.

I år är det 5G-mobilernas år. I skrivande stund är det faktiskt bara Apple som inte har några 5G-mobiler i sortimentet. Märken som Samsung, Huawei, OnePlus och Sony har alla 5G-mobiler bland sina toppmodeller, några av dem har flera stycken. På samma gång kommer fler och fler 5G-nät online i Sverige, Norge och Danmark, så om du inte har upptäckt 5G-tekniken ännu så är det hög tid.

Årets bästa mobiler och & surfplattor 2020-2021

Vad är 5G?

Den nya mobilnätstekniken är en efterföljare till och utbyggnad av det befintliga 4G/LTE-nätet. Något förenklat är de tre stora fördelarna med 5G följande: större bandbredd (teoretiskt upp till 100 gånger snabbare än 4G), högre kapacitet och mindre (nästan obefintlig) fördröjning vilket innebär blixtsnabba svarstider (ner mot 1 ms). Detta innebär att (många) fler enheter kan vara anslutna till nätverket samtidigt. Och att enheterna kommunicerar snabbt och utan någon form av fördröjning mellan varandra och till servrarna i nätverket.

Däremot är täckningen från varje 5G-antenn mycket begränsad, vilket är en väsentlig orsak till att 5G-nätet kommer att bli mycket mer finmaskigt än tidigare mobilnät. Det är helt enkelt nödvändigt för att garantera täckning.

Vad betyder 5G för min mobil just nu?

Med utgångspunkt i de tjänster vi har i dag har du praktiskt taget ingen egentlig nytta av att din mobil stöder 5G. De tjänster som kan använda 5G för att skapa reellt mervärde för användarna har inte uppfunnits ännu.

Med det sagt kommer du naturligtvis att uppleva betydligt högre nätverkshastigheter med 5G, vilket i sin tur betyder kortare nedladdningstider (ett spel på 1 GB laddas ner till mobilen på mellan 30 och 60 sekunder), plus att din ”ping” och därmed latency blir lägre. Detta märker du om du använder din mobil och spelar multiplayer-spel som Fortnite. Det snabbare nätet minskar fördröjningar i kommunikationen mellan din telefon och servern, så du har faktiskt tid att flytta på dig i spelet innan kulan hinner genomborra ditt kranium.

Vad betyder 5G för min mobil på lång sikt?

Enligt både teleoperatörer och mobiltelefontillverkare är just spel ett av de områden där 5G kommer att göra en enorm skillnad. Cloud-gaming via 5G öppnar för hårdvaru- och plattformsoberoende spelupplevelser av högsta kvalitet. Spelet behöver inte längre köras på en konsol eller en kraftfull spel-PC, eftersom 5G ger både höga hastigheter och extremt kort fördröjning (lateny) så kan vilket spel som helst köras på en server i molnet och strömmas till vilken typ av enhet som helst.

Man kommer också att kunna låta andra komma riktigt nära inpå ens eget liv genom antingen blixtsnabb uppladdning av videor till sociala medier och chattar eller live-strömning. Tack vare mycket högre kapacitet och högre hastigheter i 5G-nätverket kommer detta också att bli möjligt från platser där det finns många människor samlade samtidigt (till exempel konserter), där dagens nätverksteknik skulle överbelasta mobilnätet.

Batteri

Mäts i mAh (milli-Ampere-timmar), vilket mycket förenklat anger hur länge din mobil har ström. Ju fler mAh, desto bättre. Du bör minst sikta på 3 000 mAh, men om telefonen har en stor skärm (kring 6 tum eller mer) ska värdet vara ännu högre. Framför allt om skärmen dessutom är mycket ljusstark.

Kamera

I dag har många mobiler två eller flera objektiv och om du vill kunna ta bra bilder bör du leta efter saker som autofokus, vidvinkel och/eller ultravidvinkel, optisk zoom, optisk bildstabilisering, nattläge och så vidare. Däremot kan du glömma allt om megapixlar. Det har nästan ingen betydelse för hur bra dina bilder blir.

Lagring

Du får aldrig, aldrig köpa en mobil med bara 8 eller 16 gigabyte intern lagring. Bara operativsystemet (vanligtvis Android) tar så mycket plats att det nästan inte finns något minne kvar om du inte har minst 32 gigabyte.

Många telefoner låter dig bygga ut inbyggda lagringsutrymmet med microSD-kort eller liknande, men tänk på att externa minneskort är mycket långsammare än telefonens eget minne.

Laddning

Fler och fler modeller, särskilt i mellanklassen och naturligtvis de dyraste, har snabbladdning och/eller trådlös laddning. Man kan leva med att mobilen inte har ström som räcker en hel dag om den kan laddas från 0 till 50 procent igen på bara en halvtimme eller ännu kortare tid.

Skärm

Tänk på att en stor skärm inte automatiskt betyder att det finns gott om plats för appar och annat. Upplösningen är lika viktig och till och med i dag har de billigaste telefonerna bara HD-upplösning, medan de riktigt dyra modellerna brukar ha 2K-skärmar eller ännu bättre.

När upplösningen är högre blir arbetsytan på skärmen större – och bildkvaliteten naturligtvis bättre och grafiken skarpare.

Nominerade till årets bästa mobiler och surfplattor
Asus har tagit klivet ända upp till highend-klassen med en tungviktsmobil som kan mäta sig med de allra bästa på marknaden. Är det Asus tur nu?
iPhone SE är den bästa mellanklassmobilen du kan köpa just nu. Så länge du kan leva med en väldigt stor nackdel.
Xiaomis första premiummobil imponerar stort men kommer folk få hicka av prislappen?
Trots att den senaste monster-iPaden knappt uppgraderats alls är den fortfarande bäst.
Motorola håller löftet om 5G till lågpris och slänger in en rejäl batteritid på köpet.
Oneplus Nord har marknadsförts som om mobilen innebar Jesu återkomst. Det är den inte, men det behöver den inte heller vara.
Samsung är åter tillbaka med en flaggskeppsmobil som imponerar på flera plan.
Marknadens värsting-monstermobil heter Samsung Galaxy S20 Ultra. Men det är inte nödvändigtvis enbart en fördel.
OnePlus 8 Pro är den bästa mobiltelefonen vi har testat någonsin. Det här är den nya standarden som andra märken ska försöka slå.
Galaxy Z Flip är den första riktigt lyckade vikmobilen. Och den är extra perfekt för dig som älskar att filma eller ta bilder av dig själv!
Samsung Galaxy Z Fold 2 är den hopfällbara mobilen du alltid har önskat dig.
Sony Xperia 1 II tar inga omvägar. Här är en uppföljare som håller fast vid vad som redan fungerar och förbättrar där det räknas. Det är bara på ett enda område som vi inte är nöjda.
VINNARNA AV Årets bästa mobiler och surfplattor 2020-2021
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

    Läs också

    Aktuella erbjudanden

    Annons
    Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.