TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Vi korar

Årets bästa datorprodukter 2023–2024

Även om mobilerna har blivit mer kraftfulla finns det inget som slår en riktig dator med en bra skärm.

Av / 2023-11-03 - 11:59
Årets bästa datorprodukter 2023–2024

Under året har vi testat och skrivit om datorer av alla slag och viktklasser. Eftersom våra behov är lika olika som våra plånböcker. Vad som är bäst beror på dina egna behov.

Vissa behöver en superkraftig dator som kan redigera 8K-video och skapa grafik av professionell kvalitet. För andra handlar det bara om att kunna svara på e-post och skriva några brev så enkelt och billigt som möjligt. Ytterligare andra prioriterar bärbarhet och vikt framför allt annat, eftersom de vill kunna ha med sig datorn i väskan varje dag. Och så finns det gamers som kräver de senaste grafikkorten och de mest kraftfulla processorerna.

För att sammanfatta nyheterna jämfört med tidigare år är nyckelorden snabbare, större, lättare. Inte nog med att processorerna blev snabbare (det blir de varje år), men en ny generation grafikprocessorer från Nvdia, GeForce RTX 40-serien, innebar också att grafikhastigheten ökade. Till glädje för både spelare och kreativa grafiker. Samtidigt pressades den allt kraftfullare hårdvaran in i allt mindre chassin. Så det är inte längre en omöjlig dröm att ha en fullfjädrad dator som får plats i ryggsäcken.

Grafikkortet är den viktigaste komponenten i en speldator. GeForce RTX 4090 är toppmodellen. Men ett grafikkort i toppklassen kostar lika mycket som resten av datorn tillsammans. (Foto: Nvidia)

Och med undantag för speldatorer är det nu möjligt att arbeta en hel dag på datorn utan att ladda batteriet under resan. Om olyckan skulle vara framme kan nästan alla bärbara datorer laddas med vilken USB-C-adapter som helst.

Ett viktigt framsteg under det senaste året har varit bättre bildskärmar. Högupplösta skärmar med bra bildkvalitet har blivit standard för alla datorer utom de allra billigaste. Om man ändå stöter på en dator med Full HD-skärm (1920 x 1080 pixlar) så är det oftast en speldator där snabbhet är A och O. Vi har också sett fler datorer med OLED-skärmar och touch-funktionalitet. Och inte längre bara i den dyraste prisklassen.

Men oavsett hur bra datorn är så kommer den till korta om internetuppkopplingen inte håller måttet. Om flera personer i hushållet ska kunna streama högupplöst video behöver man en bra router. Och om hastigheten ska vara bra i den bortre delen av huset finns det ingen väg runt ett mesh-nätverk.

Vad ska jag titta efter när jag köper en dator?

  1. Bärbara datorer

När man köper en bärbar dator för arbete eller studier är det viktigaste att den är lätt och kompakt (1–1,5 kg). Batteritiden är också viktig så att man slipper bära med sig laddaren. Datorkraft är sällan ett problem så länge den har en Intel Core i7-processor eller en AMD Ryzen 8 eller högre. Se till att maskinen har minst 16 gigabyte RAM-minne och en SSD på 512 gigabyte.

  1. Gaming-PC

Grafikkortet är den viktigaste komponenten i en speldator. GeForce RTX 4080 och RTX 4090 är toppmodellerna. Men ett toppmodernt grafikkort kostar lika mycket som resten av datorn tillsammans. För gaming är det också viktigt med gott om RAM-minne. 32 GB eller mer. Processorn bör vara minst en 13:e generationens Intel Core i7 eller AMD Ryzen 9.

  1. Skärmar

Om man behöver arbeta med en bärbar dator många timmar varje dag är en extern bildskärm något av det bästa man kan ge sig själv. En 27-tumsskärm eller större med QHD-upplösning eller högre gör att man kan ha flera dokument öppna samtidigt, tillsammans med t.ex. ett e-postprogram. Och välj en bildskärm som både kan justeras i höjd och lutning för en bekväm arbetsställning.

  1. Gaming-skärmar

Spelskärmar – oavsett om de sitter på en bärbar dator eller är fristående – bör ha en uppdateringsfrekvens på minst 165 Hz och en svarstid på högst 1 millisekund. Om man inte har råd med ett kraftfullt grafikkort (GeForce RTX 4070 eller bättre) är Full HD-upplösning en bra kompromiss. Högre upplösning innebär helt enkelt att grafikkortet måste arbeta hårdare för att beräkna de många pixlarna.

  1. Ljud och ljus

Oavsett om man är en av de många som strömmar sina intressen till en fanbase på nätet eller om man bara behöver delta i videomöten, kan kvaliteten förbättras med hjälp av en extern mikrofon, webbkamera och kanske en videolampa. Det är inte så dyrt som man kan tro – och skillnaden mot den inbyggda kameran och mikrofonen i den bärbara datorn är större än man kan tro.

 

Nominerade till Årets bästa datorprodukter

Vinnare av Årets bästa datorprodukter 2023–2024

Årets bästa bärbara dator

Asus Zenbook S13 OLED

Superlätt utan kompromisser

En av de lättaste och mest kompakta bärbara datorer vi har sett. Utan att de kostar en förmögenhet.

Asus Zenbook S13 uppfyller alla förväntningar på en ultrabook: den är lika stor som ett A4-papper och väger bara ett kilo. Och tjockleken är bara en dryg centimeter. Detta placerar den i det mest exklusiva segmentet av ultrabook-datorer. Vi har hittills testat under en handfull datorer som väger mindre eller tar mindre plats än Asusen – men aldrig någon som faktiskt varit rejält lättare eller mindre.

Fet skärm

Med så stränga krav på det yttre skulle man kunna tro att Asus hade gjort kompromisser på hårdvarusidan. Men så verkar det inte vara. Om vi ska börja med skärmen så är den en stor färgstark OLED-skärm med en upplösning på 2 880 x 1 800 pixlar. Och även om vi föredrar äkta 4K-upplösning så räcker 2,8K gott och väl på en 13,3-tumsskärm. Det enda vi saknar är touch-funktionalitet. Inte bara för att det ser coolt ut, utan för att touch kommer till sin rätt på exakt samma ställen som en ultrabärbar laptop briljerar: smala föreläsningsbord, mötesrum och flygsäten.

Precis som på tidigare Zenbook-modeller har skärmen gångjärnen på undersidan av chassiet. Det gör att bakkanten på PC:n lyfts upp lite från bordet när skärmen öppnas, vilket är smart eftersom det både ger bättre skrivställning och bättre luftflöde in till datorn.

Slutsats

Om målet är ren bärbarhet är Asus Zenbook S13 en av de mest lyckade ultrabook-datorerna vi har testat. Få är lika kompakta och lätta som den. Och de flesta är antingen dyra eller har begränsade prestanda – eller både och. Zenbook S13 är ingen billig dator, men priset är inte ouppnåeligt för de flesta. Och maskinen utmärker sig med en nästan total avsaknad av kompromisser. Skärmen är högupplöst och färgstark på ett sätt som bara OLED-skärmar kan vara. Och processorn är tillräckligt pigg för alla kontorsuppgifter.

Årets bästa datortillbehör

HyperX Procast

Nästan professionell kvalitet

HyperX ProCast är inte en mikrofon som du bara ställer på skrivbordet och proppar in i USB-porten. Men det extra krånglet uppvägs av extra kvalitet.

HyperX ProCast är en semi-professionell XLR-kondensatormikrofon. Det innebär att det behövs en separat förförstärkare för att förstärka signalen till en användbar ljudstyrka. Eftersom mikrofonen är av kondensatortyp måste förförstärkaren också kunna leverera 48 volts fantomspänning som strömförsörjning

HyperX ProCast ser ut som en tvättäkta studiomikrofon där det runda gyllene kondensatorelementet syns genom mikrofongallret. Och den har de inbyggda funktioner som förväntas av professionell användning. Som ett basfilter och en knapp som kan dämpa ljudnivån med 10 dB. En elastisk upphängning (i den eldröda färg som HyperX alltid använder) isolerar mikrofonen från stötar och vibrationer från underlaget och stativet. Ett avtagbart popfilter fullbordar intrycket av ett seriöst verktyg.

Mikrofonen levereras utan bordsstativ, så det behövs även en mikrofonarm eller ett mikrofonstativ. All extrautrustning gör det svårare och dyrare att komma igång. Å andra sidan är HyperX ProCast helt immun mot påverkan utifrån, vilket kommer att göra vardagen i streaming- eller poddstudion mycket enklare. Även om du knackar på stativet med ett finger tränger inte det minsta ljud igenom!

Lyckligtvis är ljudkvaliteten värd besväret och kostnaden. Röster är rena, klara och osminkade. Om jag måste klaga på något så får det vara en aning framträdande diskant. Men hellre en rejäl diskant som kan dämpas med EQ än en luddig topp. Popfiltret är inte helt nödvändigt, men det tar bort små tendenser till överdrivna konsonanter.

Slutsats

HyperX ProCast är dyrare än de flesta streamingmikrofoner. Och den kräver dessutom investeringar i form av förstärkare/mixer och stativ för att kunna användas. Men den ligger också i en klass högre än konkurrenterna och kommer att ge dina poddar eller din streaming en ljudkvalitet som är lite närmare riktig studiokvalitet.

Årets bästa nätverksprodukt

Google Nest Wifi Pro

Det enklaste mesh-nätverket med Wi-Fi 6E

Google Nest Wifi Pro är både billigt och superenkelt att installera. Och hastigheten kan vi inte klaga på.

Den tredje generationen av Googles mesh-system, Google Nest Wifi, har fått ett ”Pro” som efternamn. Det beror inte på att produkten är avsedd för professionellt bruk, utan understryker helt enkelt att routrarna stöder Wi-Fi 6E.

Routrarna är så fullständigt oansenliga att de lär kunna glida in i vilken ”modern” inredning som helst. Vilket är bra, eftersom de ska stå framme för att få så bra räckvidd som möjligt.

Google hävdar att en enda router täcker hem som är upp till 120 kvadratmeter stora. Och som tumregel lägger varje extra router till ytterligare 100 kvadratmeter. Nest Wifi Pro säljs i förpackningar om tre, vilket enligt Google som minst räcker till ett hem på upp till 320 kvadratmeter.

Enklaste installationen någonsin

Installationen av nätverket är den enklaste vi har varit med om! De tre enheterna i lådan är helt identiska, så man behöver inte oroa sig för förhållandet mellan router och accesspunkter. Man tar därför bara helt slumpmässig en enhet ur förpackningen, kopplar in den medföljande nätverkskabeln till en av de två Ethernet-portarna på routern och sedan till internetmodemet. Resten görs i Google Home-appen.

Google Home är nyckeln

Nyckeln till den enkla installationen är Google Home. Eftersom Wi-Fi hanteras av samma app som styr det smarta hemmet är integrationen perfekt från början. Om en enhet är kompatibel med Home kommer den att fungera med nätverket.

Slutsats

Google Nest Wifi Pro är inte det snabbaste Wi-Fi 6E mesh-systemet på marknaden. Men priset per router är bara en tredjedel av det dyraste. Och man kan utan problem få tillräckligt bra täckning för att streama 4K-video i hemmets alla vrår. Under förutsättning att internetuppkopplingen in i huset är tillräckligt snabb. Installationen är den enklaste vi har sett för någon router hittills och integrationen med Google Home är perfekt – så länge du är villig att lägga ditt liv i händerna på Google.

 

Årets bästa datorskärm

MSI MP341CQ

Allt-möjligt-skärmen

Bredskärmen MSI MP341CQ passar bra till det mesta och ger en extra bra överblick. En bildskärm som det är omöjligt att inte gilla.

Den böjda MSI MP341CQ är en ganska stor skärm på 34 tum, men har de flesta tummen på bredden. Den är extra bred, med bildförhållandet 21:9 i stället för standarden 16:9.

Den extra bredden är till exempel praktisk när du spelar spel som utnyttjar en vid horisont. Men det gör också mycket för upplevelsen i kontorssammanhang. Att gå tillbaka till 16:9 efter att ha spridit ut kalkylbladen på en bredskärm i 21:9- eller 32:9-format är en besvikelse.

100 Hz skärmfrekvens är helt rätt för spel, och ger även en flimmerfri bild för kontorsarbete och bildbehandling.

Precis tillräckligt bra upplösning

Upplösningen är 3440 x 1440 pixlar, vilket inte är superupplösning på något sätt, utan precis tillräckligt för en bra upplevelse. Vi vill naturligtvis helst ha 2160 pixlar på höjden, men då skulle skärmen hamna i en helt annan prisklass.

Jättefin bild

Vad MSI-skärmen däremot erbjuder är en skarp bild, med väldigt jämna och bra färger direkt från fabrik. Den klarar färgövergångar på ett strålande sätt, den har enhetligt ljus över hela ytan och jämnt ljus ända ut i kanterna.

Använd sRGB-färgläget för de mest neutrala färgerna. Du kan givetvis använda kalibreringsverktyg från till exempel CalibRite eller Datacolor, men i den här prisklassen är det få som tycker det är relevant. Då är det bra att skärmen är så bra som den är, direkt ur lådan.

Böjd skärm ger jämnare bildyta

Som kontorsmonitor fungerar detta perfekt. Ljusstyrkan på VA-panelen är normalbra, men svärtan är bättre än på många andra konkurrerande skärmar med IPS-panel. Nackdelen är en mindre bra betraktningsvinkel, men eftersom skärmen är böjd får du bättre ljusstyrka och färger även ända ut i kanterna.

Den vertikala spridningen är dock begränsad och för att undvika bleka färger längst ner i bilden bör skärmen vinklas uppåt, eftersom den är placerad lägre än ögonhöjd (stativet kan inte justeras i höjdled).

HDR-effekten på skärmen är begränsad, den kan du lika gärna stänga av. Men det här är ändå en toppenskärm som är väl värd pengarna och ingen kan hota dess mångsidighet!

Årets bästa bärbara dator, Highend

Apple MacBook Air 15″ M2

Bästa Macen för de flesta

Apples MacBook Air med 15-tums skärm är mitt i prick för de som behöver en starkare Mac med större skärm.

Det är en lätt och behändig maskin, trots att den är större än 13-tummaren. Det märker man mest på vikten, som är 250 gram högre, och så är den fyra centimeter bredare. Så alla som precis får plats med 13-tummaren väskan kan få det svårt att trycka ner 15-tummaren. Med den nya M2-processorn är prestanda betydligt högre än i någon Intel-baserad Air-modell, i våra tester visar den sig också vara snabbare än den förra generationen Apple Silicon med M1-processor.

På testbänken

Prestanda är naturligtvis jämförbara med samma M2-processor i 13-tumsversionen. En omgång i Geekbench 5 ger liknande resultat, med små avvikelser till 15-tummarens favör. Samma test visar att den får högre poäng än föregående generation MacBook Air med M1-processor. Speciellt i multicore-testet, som visar hur krävande uppgifter löses av datorn när den kör alla kärnorna.

Slutsats

En MacBook Air 15 M2 är den perfekta bärbara Macen för många som behöver en stor skärm, höga prestanda för en mängd olika uppgifter, men som inte vill betala dyrt för en proffsmodell från Apple. Den extra skärmytan ger mer plats för fler fönster och uppgifter. Här finns plats för två dokument bredvid varandra och mer plats för bilder i Lightroom. Och prestanda ger kraft att lösa krävande beräkningar i komplexa uppgifter. Eller sätta ihop 4K-videor sömlöst utan irriterande avbrott eller pauser. Det är inget man behöver fundera på.

Läs hela artikeln med LB+

Bara 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annonse
Guide

Vad är balanserad armatur?

Vad är balanserad armatur i öronproppar?
Läs mer
Rulla till toppen