annonse
annonse
Test av: Sony BDV-F500

Inträdesbiljetten

BDV-F500 är en billig 2.1-anläggning. Ändå kan den visa 3D-bild – och ljudet är inte fy skam heller.

Ljud & Bild tycker

Bra ljud. Billig.
Saknar en smula upplösning. Saknar HDMI-ingång.
annonse

BDV-F500 är en liten 2.1-anläggning som är gjord för att vara enkel och för att passa dem som har krav på funktionalitet.
Precis som flera andra modeller kan Sonys system kopplas till hemnätverket, antingen med kabel eller via en USB-adapter som köps separat. Sedan kan man spela musik eller visa video från datorer som är anslutna till nätverket. Man får också tillgång till internet via portalen Bravia Internet Video, där det finns ett urval av videor. En kul funktion för dem som har flera Sony-anläggningar hemma är att de kan kopplas ihop med Party Streaming, vilket innebär att en anläggning agerar huvudenhet och de övriga spelar exakt samma sak via nätverket.
En annan kul detalj är att den inbyggda BD-spelaren enkelt kan uppgraderas så att den visar 3D-material. Vi saknar dock HDMI-ingångar för den som vill koppla in spelkonsoler och mottagarboxar.
 
Prestanda
Sony-anläggningen är både enkel att koppla in och att sköta. I likhet med Philips ljudlimpa har BDV-F500 en enkel installationsmeny som går igenom menyspråk, TV-upplösning och så vidare. BD-spelaren är dessutom snabbare på att börja spela skivan än Panasonics och Pioneers 2.1-anläggningar.
Blu-ray-film ger ett större intryck av surround än med Pioneer, det känns som om ljudet breder ut sig runt öronen, fast kanske inte hela vägen bakifrån. Klangbalansen är också lite naturligare än hos Panasonic. Fast ljudet är en smula pressat och överfokuserat i nedre mellanregistret, vilket gör att ljudbilden färgas. Detta hörs särskilt i skådespelarnas och sångarnas röster.
När surroundeffekten aktiveras dämpas dialogen, vilket är typiskt för 2.1-anläggningar med ”kvasisurround”. 
Dynamiken är bra, detta är som natt och dag jämfört med vanligt TV-ljud. Det låter dock en gnutta konstlat eftersom det verkar som om det nedre diskantregistret är något förstärkt för att pressa fram fler detaljer.

Fakta & Betyg:
 • Pris: 5 500:-
  Sony BDV-F500 2.1-anläggning 3D-klar Blu-ray-spelare Alla HD-ljudformat Subbas Pris: 5 500 kr

  Les också:

  Också i denna gruppetest:

  Pioneer BCS-FS505
  Pioneers smala BD-anläggning stöder bluetooth-överföring av ljud och subbasen är tillräckligt smal för att få plats under många soffor.
  Panasonic SC-BTX77
  Den här Blu-ray-anläggningen är elegant, praktisk och har en smart iPod-docka.
  Philips HTS9140
  Philips nya ljudlimpa har BD-spelare och blir enkelt 3D-klar. Dessutom ger den nästan surroundljud.
  LG HLB54S
  LG:s ljudlimpa har inbyggd Blu-ray-spelare och är alltså en helt komplett anläggning. Men den är för djup för att hänga på väggen.
  Yamaha YSP-5100
  Yamahas dyraste ljudlimpa är utrustad med mikrofon och en drös element som pekar åt olika håll, allt för att den ska kunna ge ett ”äkta” surroundljud.
  Panasonic SC-HTB10
  Den här ljudlimpan från Panasonic är den allra enklaste ljudförbättringen en TV kan få.
  Yamaha YHT-S400
  Yamaha hävdar att YHT-S400 är tunnast i världen, och det tror vi säkert stämmer. Dessutom ger den ifrån sig ett större ljud än vi räknade med.

  På forsidan nu

  Olympus PEN E-PL9

  Storleken på kameran är avgörande för många. Om den är för stor och tung så betyder det att den används...

  Denon AH-D5200

  Denon gör hörlurar av alla klasser och sorter. Från in-ear-sportmodeller till highend-modeller avsedda för lugn och ro hemma. Denon AH-D5200...

  6 trådlösa öronproppar

  Det är inte alla som tycker det är kul att släpa kroppen till det lokala gymmet för att bränna kalorier....

  8 bärbara radioapparater

  Man behöver bara en radiomottagare, sedan allt är klart för sportsändningar, debattprogram och musik. Är mottagaren dessutom en reseradio så...

  Geostorm: Bland det dummaste vi har sett!

  Låt det vara sagt med en gång: vi har inget emot ”hjärndöda” actionfilmer utan något annat syfte en ren popcornunderhållning....

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse