TEST AV Pioneer SE-Master1

VÀrldens kanske bÀsta hörlurar

SĂ„ beroendeframkallande att du aldrig vill ta av dig dem.

Ljud & Bild tycker:
Upplösningen Àr enorm, musiken lÄter trovÀrdig med stort T och basen Àr större och fylligare Àn med nÄgra andra öppna lurar vi har hört. Sitter som en dröm pÄ öronen. Kan detta vara vÀrldens bÀsta?
Priset gör nÀstan att man svimmar och det blir Ànnu dyrare med hörlursförstÀrkare. Att lyssna med bÀrbar utrustning Àr bara att glömma!

Att lÀgga 25 000 pÄ ett par hörlurar verkar vansinnigt. Speciellt nÀr man hittar guldkorn som Sony MDR-1A eller Audio-Technica ATH-M50X för mindre Àn en tiondel och bÄda tvÄ ger ypperliga musikupplevelser och dessutom fungerar utmÀrkt med bÀrbara musikspelare. Till exempel mobiltelefoner.

Men Pioneer SE-Master1 handlar inte om att spisa musik med mobilen. TvÀrtom handlar det om att ge den allra ypperligaste ljudkvaliteten i favoritfÄtöljen. FrÄn den djupaste basen till de ljusaste tonerna, och allt annat Àn ett musikaliskt Nirvana Àr oacceptabelt. Detta Àr ocksÄ det ultimata verktyget för studiotekniker som Àr beroende av en ljudÄtergivning av absolut toppklass för att garantera att de rattar fram exakt det ljud som de och artisten vill ha. Av just den anledningen har de hÀr hörlurarna passerat genom de kritiska öronen hos Air Studios i London och belönats med deras godkÀnnande.

Men först har de skruvats ihop omsorgsfullt av en hantverkare pÄ Pioneers japanska fabrik, av komponenter frÄn översta hyllan. Att en enda person bygger alla hörlurarna innebÀr att det bara Àr ett fÄtal par om dagen som lÀmnar fabriken, tills sammanlagt 1 000 par har byggts pÄ vÀrldsbasis. Varje par har fÄtt serienumret ingraverat (vÄrt testexemplar Àr nummer 127).

Läs också: Kygo A6/500
Stort ljud i litet format

Stort ljud i litet format

Mindre hörlurar som ligger utanpÄ örat har ofta tunnare ljud Àn sina större slÀktingar. Men inte de hÀr.

 

Konstruktion

Ljudet serveras till varje öra av ett 50-millimeters högtalarelement med ett membran som Àr klÀtt med keramik för att göra det tillrÀckligt styvt för att inte bryta upp i förvrÀngning. Det Àr inte minst viktigt för de höga frekvenserna och för att ge en klockren Ätergivning av sÄngröster och instrument och en ren och luftig ljudbild.

Kraftiga magneter ska ge optimal transientrespons sÄ att hörlurarna vÀnder pÄ en femöring oavsett om det Àr ett plockande pÄ en fiol eller ett hamrande pÄ en stor puka som ska Äterges.

Hörlurarna osar kvalitet pĂ„ lĂ„ng vĂ€g. SjĂ€lva ramen och bygeln Ă€r gjorda av en modern variant av aluminiumlegeringen ”duraluminium”, som framstĂ€lls genom att blanda i en liten dos koppar, mangan och magnesium för att öka styrkan. Ren aluminium anvĂ€nds ocksĂ„ pĂ„ en del stĂ€llen och dessutom mjukt konstlĂ€der till öronkuddarna – som för övrigt sitter sĂ„ in i bĂ€nken behagligt pĂ„ öronen. Även om konstlĂ€dret Ă€r tĂ€tt sĂ„ förhindrar den öppna konstruktionen att öronen blir svettiga.

Pioneer_Master1(3)
Pioneer SE-Master1 osar av kvalitet inifrÄn och ut.

 

Balanserad och obalanserad

Hörlurarna, som Àr nÀstan ett halvt kilo tunga och alltsÄ inte uppmuntrar till headbangande, har frÄn början en obalanserad kabel med 6,3-millimeters jack-kontakt. SjÀlva konstruktionen Àr dock balanserad, sÄ att man kan köpa till en balanserad kabel som extrautrustning. Den kommer att kosta ett par tusen kronor men Àr inte tillgÀnglig i skrivande stund, sÄ detta test bygger pÄ obalanserad anslutning.

LÀs ocksÄ vÄrt test av Oppo HA-1 hörlursförstÀrkare.

Som hörlursförstÀrkare har vi anvÀnt Pioneers egen U-05, som har ett digitalt innanmÀte som bygger pÄ tvÄ 8-kanaliga DAC-chipar av typen ES9016 SABRE32. De Àr parallellkopplade för att bara ta hand om tvÄ kanaler, men har fördelen att brusgolvet sÀnks till försvinnande lÄga nivÄer. FörstÀrkaren har bÄde balanserade och obalanserade hörlursutgÄngar och klarar PCM-ljudfiler Ànda upp till 32 bit/384 kHz samt DSD128 med 5,6 MHz.

 

Drömljud

Lyssningssessionen börjar med ”Streets” av Torgeir Waldemar, en nedtonat indie-lĂ„t som rent stilmĂ€ssigt pĂ„minner om Neil Youngs lugnare pĂ€rlor. Dubbla pĂ„lĂ€gg av en akustisk men tung gitarr som slamrar frĂ„n banden klingar hĂ€rligt i bĂ„de vĂ€nster och höger öra, med en högst trovĂ€rdig Ă„tergivning av klangen frĂ„n gitarrlĂ„dan. Basgitarren ligger i mitten, fylligare Ă€n jag nĂ„gonsin kan minnas ha hört den i hörlurar av öppen typ. Ljudbilden Ă€r stor, med försiktiga trummor som ligger i bakgrunden i stĂ€llet för att vara dominanta och en slidegitarr som lĂ„ter som om den bor inuti mitt huvud, med en rumsklang som breder ut sig stort och fyller ljudbilden.

Jag fortsĂ€tter pĂ„ den lite melankoliska vĂ€gen, med Siri Nilsens ”Jag lovar” frĂ„n senaste plattan ”Skyggebokser”. Siris röst Ă€r knivskarpt fokuserad, utan att detaljerna Ă€r pĂ„trĂ€ngande pĂ„ nĂ„got sĂ€tt. TvĂ€rtom kĂ€nns allting genomskinligt och mjukt. I den hĂ€r inspelningen kan basgitarren kĂ€nnas lite överdriven och grumlig, men eftersom SE-Master1 Ă€ven lyckas Ă„terge luften mellan tonerna pĂ„ ett fenomenalt sĂ€tt sĂ„ framtrĂ€der basgitarren klarare Ă€n jag Ă€r van vid.

Pioneer_U-05_hodetelefonforst
Pioneer U-05 Àr en stilig hörlursförstÀrkare med bÄde balanserade och obalanserade utgÄngar och med inbyggd DAC som stöder ljudfiler med upp till 384 kHz-upplösning.

 

Referens

JÀmför vi med en av vÄra referenser i highend-klassen, Sennheiser HD800 för 12 700 kronor, sÄ Àr det lÀgsta registret öppnare och klarare med Sennheiser i den hÀr lÄten. Men det beror pÄ att basresponsen Àr tunnare rent generellt. HD 800 lÄter mycket upplöst och transparent men basregistret Àr precis vad vi brukar förknippa med öppna lurar: luftigt men lite tunt. Pioneer har dÀremot en djupare och fylligare bas, pÄ gott och ont. Mest gott.

Lyssna bara pĂ„ Kate Boys elektroniska, dödstunga lĂ„t ”Northern Lights” med saftiga staccato-rytmer. Av nĂ„gon outgrundlig anledning finns inte den hĂ€r lĂ„ten pĂ„ vare sig Tidal eller Wimp, sĂ„ man fĂ„r hĂ„lla till godo med Spotifys 320 kbit/s-kvalitet. Men det lĂ„ter Ă€ndĂ„ helt dunderbra. Ljudbilden Ă€r upplöst och fin med Sennheiser men det Ă€r Pioneer du ska köpa om du vill ha rytmerna Ă„tergivna sĂ„ saftiga att det nĂ€sta kĂ€nns som om hela dansgolvet Ă€r inproppat i skallen – utan att det lĂ„ter fĂ€rgat eller att det saknas detaljer.

Florence + The Machines ”How Big, How Blue, How Beautiful” Ă€r ett snyggt popalbum, som lĂ„ter Ă€nnu bĂ€ttre i högupplöst 24 bit/96 kHz. LĂ„t 2, ”What Kind of Man”, har en större rumsklang frĂ„n Florence Welchs röst, och nĂ€r trumman och elgitarren smĂ€ller till finns det mer luft mellan instrumenten Ă€n i CD-versionen. Pioneer-hörlurarna fĂ„r fram rytmerna pĂ„ ett trovĂ€rdigt sĂ€tt pĂ„ samma gĂ„ng som det Ă€r full kontroll pĂ„ alla instrument. Det blir lite stressat i refrĂ€ngen, eftersom inspelningen helt enkelt Ă€r sĂ„dan. Som jĂ€mförelse lĂ„ter Sennheiser HD800 tunnare, mer som en highend-stativhögtalare i stĂ€llet för en golvare av fullstorlek.

 

Balanserat eller obalanserat

Vi fick Sennheiser-lurarna med bĂ„de obalanserade och balanserade kablar. De lĂ„ter oerhört bra med bĂ„da, men ljudbilden vĂ€xer sig lite större, och fĂ„r bĂ€ttre rymd, med balanserade. Stereoperspektivet blir större. Huruvida det Ă€r vĂ€rt att lĂ€gga ett par tusen kronor extra pĂ„ en balanserad kabel Ă€r jag osĂ€ker pĂ„, eftersom det lĂ„ter vĂ€ldigt snarlikt. Men om samma sak hĂ€nder med Pioneer-lurarna, vilket det finns all anledning att misstĂ€nka, sĂ„ skulle man Ă„tminstone fĂ„ en Ă€nnu mer öppen och levande ljudbild med en balanserad kabel. Inte för att man saknar nĂ„got 


Pioneer_Master1_detalj
Hörlurarna Àr handbyggda.

 

För mobilt bruk?

De hÀr hörlurarna Àr inte byggda för att paras ihop med mobiltelefonen. DÀrför Àr de försedda med en stor jack-kontakt, sÄ att man inte ens behöver fundera pÄ saken. Men det mÄste ÀndÄ provas, sÄ jag plockade fram en minijack-adapter. Och Àven om sjÀlva klangkaraktÀren hÄller i sig nÀr SE-Master1 paras ihop med min iPhone 6 Plus sÄ blir ljudbilden ganska sÄ platt och oengagerande jÀmfört med hörlursförstÀrkaren. Det kan inte betraktas som nÄgot annat Àn en nödlösning.

 

Slutsats

Med sin SE-Master1 har Pioneer lyckats bygga de bÀsta hörlurarna undertecknad har hört. De kombinerar en fantastisk upplösning med en fylligare och djupare basrespons Àn man skulle kunna tro att öppna lurar Àr kapabla till. De spelar allt de tar emot med övertygelse och skickar lyssnaren till ett musikaliskt Nirvana frÄn första takten.

Allting lĂ„ter sĂ„ öppet, genomskinligt och synnerligen trovĂ€rdigt att hörlurarna sopar mattan med högtalare i 100 000-kronorsklassen. Är de dĂ„ bĂ€ttre Ă€n Sennheiser HD800? Personligen skulle jag hellre vĂ€lja Pioneer, pĂ„ grund av den varmare och fylligare basen, utan att det gĂ„r ut över ljudbildens balans. I det perspektivet Ă€r SE-Master1 kanske mer lika Audeze LCD-X för 22 000 kronor.

Är Pioneers hörlurar vĂ€rda alla pengar? De Ă€r Ă„tminstone de bĂ€sta jag har hört. Sedan fĂ„r du sjĂ€lv avgöra om du vill hosta upp 25 lakan. Förresten fĂ„r du lĂ€gga mer Ă€n sĂ„, för lurarna behöver en riktigt bra hörlursförstĂ€rkare!

 

Öppna hörlurar

Att hörlurarna Àr öppna innebÀr att baksidan av kÄporna Àr ventilerad. Det gör att elementen spelar mer frigjort och att dynamiken blir mer utstrÀckt, med mindre kompression Àn i en sluten konstruktion. Resultatet Àr ofta ett sagolikt öppet ljud, fast pÄ bekostnad av en aning tunnare basrespons. I SE-Master1:s fall Àr basen inte tunn, men som med alla öppna lurar lÀcker det ut ljud och ovÀsen utifrÄn slÀpps in. Det betyder att man bör lyssna i lugna omgivningar, helst dÀr ingen annan blir störd. Folk runtomkring hör nÀmligen musiken frÄn hörlurarna, framför allt diskanten.

Fakta & Betyg:
 • Öppen hörlur

 • Element: 50 mm
 • KĂ€nslighet: 94 dB
 • Impedans: 45 0hm
 • Vikt: 460 gram (utan kabel)
 • Pris: 25,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Kygo A6/500

  Stort ljud i litet format

  Mindre hörlurar som ligger utanpÄ örat har ofta tunnare ljud Àn sina större slÀktingar. Men inte de hÀr.

  TEST: Sennheiser HD4.50 BTNC

  Kvalitet till budgetpris

  Sennheiser har bantat rÀtt saker och behÄller mÄnga fördelar frÄn sina dyrare lurar.

  TEST: Urbanista New York

  PrisvÀrda och praktiska

  LÀttanvÀnda lurar med bra ljudkvalitet, men brusreduceringen Àr en kompromiss.

  TEST: JVC HA-S90BN

  Billiga men medelmÄttiga

  Trots ett lÄgt pris finns det bÀttre alternativ dÄ nackdelarna Àr fler Àn fördelarna.

  TEST: JBL E65BTNC

  Diskreta och vÀlljudande

  JBL börjar bra och levererar ett par trevliga lurar med bra ljud och utan större brister.

  TEST: Denon AH-GC20

  Solida och kraftfulla

  Med kraftiga aluminiumbÄgar och kompetent brusreducering Àr Denon en pÄlitlig reskamrat.

  TEST: Audio-Technica ATH-ANC70

  En omodern besvikelse

  Trots lÄg prislapp kan denna Àldre modell inte stÄ sig mot de nya konkurrenterna.

  TEST: 6 prisvÀrda brusreducerande hörlurar

  Brusreducering i ekonomiklass

  Med dessa budgetvÀnligare lurar kan Àven den som reser mer sÀllan slippa flygplanets dÄnande.

  TEST: Beoplay H9i

  Tight och klart ljud frÄn B&O Play

  BÀttre design, ljud och brusreducering, hÀvdar B&O. Men Àr verkligen H9i bÀttre Àn sin föregÄngare?

  TEST: Kingston HyperX Cloud Flight

  Kabellös minimalism

  HyperX första trĂ„dlösa hörlur gör bara det viktigaste – men helt perfekt!
  TEST: Panasonic RP-HTX80B

  Retroljud pÄ öronen

  De ser ut som om de kunde vara frÄn 1970-talet. Men de har modern trÄdlös teknik.
  TEST: 8 trÄdlösa in-ear öronproppar

  Inte en skymt av sladdar

  Det finns trÄdlösa hörlurar. Och sÄ finns det RIKTIGT trÄdlösa hörlurar!
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×