TEST AV Harman/Kardon BDS 470

BĂ€st ljud

BDS 470 Àr testets avgjort kraftigaste system. En underhÄllningscentral som verkligen ger valuta för pengarna.

Ljud & Bild tycker:
Kraftfullt och bra ljud. Bra anslutningar. Kalibrering.
Saknar streaming

Det svarta Harman/Kardon-systemets huvudenhet Ă€r störst av alla. ÄndĂ„ Ă€r den snygg att titta pĂ„, med skivmatning genom en springa pĂ„ fronten. PĂ„ baksidan har H/K lyckats fĂ„ plats med tre HDMI-ingĂ„ngar samt en HDMI-utgĂ„ng som stöder ljudretur (ARC). TvĂ„ optiska och en koaxial digitalingĂ„ng finns ocksĂ„ pĂ„ plats, med andra ord Ă€r detta testets mest inkopplingsbara anlĂ€ggning.

BDS 470 Àr dessutom den enda som har automatiskt högtalarkalibrering och rumskorrektion, och surroundljudet kommer frÄn Dolby Virtual Surround-tekniken.

Vi saknar streaming-funktion. BDS 470 kan dÀremot spela MP3-filer som ligger pÄ USB-minne eller hÄrddisk.

AnvÀndning
Harman/Kardons skÀrmmenyer Àr listbaserade, till skillnad frÄn de övriga som Àr ikonbaserade. Det Àr dock ingen nackdel med listor, sjÀlv föredrar jag sÄdana menyer. FjÀrrkontrollen Àr inte speciellt överskÄdlig, den har mÄnga smÄ knappar och dÀr kunde H/K ha gjort ett bÀttre jobb.

Automatisk högtalarkalibrering gÄr som en dans. Plugga i mikrofonen, sÀtt igÄng kalibreringen och lÀmna rummet medan mÀtningarna görs.

Ljudkvalitet
Före kalibrering Ă€r systemets starkaste resurs att det levererar ljudet med en kraftfull bas och en förmĂ„ga att spela ganska sĂ„ högt. Svagheten Ă€r att klangbalansen Ă€r mörk, med ont om fjutt i övertonerna och med en lite för dominerande subbas. Övertoner Ă€r viktigt, det Ă€r de som ger instrumenten dess klangkaraktĂ€r, och innan jag kalibrerar tycker jag att BDS 470 lĂ„ter för dovt.

Efter kalibreringen blir det andra bullar. Diskanten framtrÀder och basen balanseras sÄ att den inte Àr överdimensionerad i förhÄllande till resten.

NĂ€r det Ă€r dags för intensiv hemmabio Ă€r det inget snack om att H/K ligger en bit före de andra. Fast det skulle bara fattas annat med tanke pĂ„ priset. Å andra sidan kommer Philips-anlĂ€ggningen i samma prisklass ocksĂ„ till korta. ”Terminator 4” Ă€r mest fĂ€ngslande med BDS 470.

Det virtuella surroundljudet Àr dessutom i en helt annan klass Àn i de övriga testdeltagarna.

BÄde film och musik i surround fÄr en hÀrlig rumskÀnsla och det kÀnns som om det Àr mindre godtyckligt vilka ljud som kommer bakifrÄn. Philips HTS9221 har lenare och luftigare övertoner men jag tycker att balansen hos BDS 470 Àr mycket god. Och nÀr vi lÀgger till att H/K:s anlÀggning har vÀsentligt mer kraft sÄ Àr det ingen tvekan om vilket jag helst skulle vilja ha. Att streaming saknas fÄr man bara lÀra sig leva med.

Fakta & Betyg:
  •  3D, BD-Live, FM-radio
  •  LAN, iPod-docka (tillbehör)
  •  2 x optisk, 1 koaxial digitalingĂ„ng
  •  HDMI: 1 ut (ARC), 3 in
  Pris: 11,000,-
  Les ogsÄ
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×