annons
annons

Bose QuietComfort 25

12 2014Bose QuietComfort 25

Kungen av brusreducering

Den nya modellen av Boses legendariska brusdämpande hörlurar är bättre än någonsin.

Mycket bekväma och praktiska att ha med sig på resan. Den bästa brusreduceringen på marknaden. Kan användas även om batteriet tar slut.
Fjärrkontrollen fungerar bara med Apple-produkter. Läcker en del ljud ut, och in om brusreduceringen är avslagen.

Bose QuietComfort 25Ända sedan Dr Amar Bose fick idén till brusreducerande hörlurar 1978 har företaget forskat på tekniker för att göra det möjligt. 1989 kom de första hörlurarna för piloter och 2000 kom QuietComfort för vanliga konsumenter. Sedan dess har flera modeller släppts, nu senast QC20, de första in-ear-propparna. Men sedan 2009 har det varit QC15 som mer eller mindre blivit standard bland folk som reser mycket och behöver lugn och ro på flyget.

Konstruktion och kvalitetskänsla
Nu kommer äntligen efterföljaren QC25 som rättar till några små irritationsmoment med den föregående modellen och är ytterligare förbättrad ljudmässigt. Den mest uppenbara nyheten är ett nytt diskretare utseende där man skalat bort onödiga blänkande designelement. Istället för silverfärg fås de nu antingen i svart med blå rand eller i vitt med beige stoppning i kuddar och huvudband. En nackdel med det senare är att de nog kan se lite solkiga ut med tiden.

Som förväntat är materialvalen bra och trots plasten känns de pålitliga. Bågen har blivit jämnbred vilket gör att hela luren känns mer stabil. Men framför allt har det gett plats för gångjärn där man vrider på kåporna. Det gör att man inte bara kan göra lurarna platta för transport utan att de även kan vikas ihop. Därmed har man kunnat göra det medföljande fodralet betydligt mindre, vilket spelar stor roll när man försöker få ner de sista prylarna i handbagaget.

Användning
I ett speciellt fack i det lyxiga fodralet får man plats med en adapter för flygplanskontakter samt ett extra batteri. I den föregående modellen var det en nödvändighet då lurarna inte fungerade alls när batteriet tog slut. I QC25 kan man fortsätta lyssna ändå, men då utan brusreducering. Trots att batteriet räcker hela 35 timmar är det ändå trevligt att veta att man har det där extra batteriet och att man slipper leta efter det i väskan.

Sladden är relativt trasselfri och att den är löstagbar gör det lättare att packa den. Men framför allt gör det att man kan köpa en ny om man råkar få kabelbrott. På sladden sitter en fjärrkontroll med mikrofon för telefonsamtal. Man kan ändra volym, starta och pausa musik samt svara på samtal. Det är dock tyvärr bara på iPhone och iPad som alla knapparna fungerar. För en så pass dyr lur kunde Bose kostat på sig att skicka med en sladd med Android-fjärr också, eller åtminstone att en sådan fanns att köpa till.

För hörlurar som man ska kunna ha på sig många timmar i sträck är komforten väldigt viktig. Den nya formen gör att lurarna smiter åt mer runt huvudet och känns smidigare att ha på sig samtidigt som vikten är föredömligt låg. Vadderingen både i kuddarna och i bågen gör att det inte känns som att de klämmer. Och proteinlädret i kuddarna är skönt utan att bli svettigt. Efter att ha använts flitigt på en Atlantflygning får de toppbetyg för bekvämlighet.

Ljudkvaliteten
Brusreduceringen fungerar alldeles utmärkt för det som man lovar ska kunna tas bort. Det vill säga det tröttande bakgrundsljudet, fläktar på kontoret, susen av däcken mot asfalten och framför allt det irriterande dånet från flygplanets motorer som Amar Bose störde sig på för 36 år sedan. Däremot slinker fortfarande ringande telefoner och andra skarpa högfrekventa ljud delvis igenom. Helt enkelt för att de ljudvågorna är för snabba för dagens teknik.

08_bose-qc25-headphones1

Ljudkvaliteten på QC25 har tagit ett steg upp och biljudet från brusreduceringen är mindre märkbart Musiken låter klarare, basen mer precis och på det hela taget mer engagerande än det tillbakalutade ljudet i QC15. Det är förvånande nog även mer neutralt, mindre ”Bose-ljud” så att säga. Men det ska sägas direkt att detta inte är hörlurar för att sitta hemma och njuta av favoritmusiken. Till det ändamålet och för det här priset finns det lurar som ger ett mer tillfredställande ljud.

Slutsats
QuietComfort 25 lyckas peta ner föregångaren från tronen som de bästa brusreducerande hörlurarna. De känns smidigare och än mer bekväma att ha på sig samtidigt som de blivit mer hopfällbara och lättare att få ner i väskan. Fjärrkontroll medföljer och man kan fortsätta lyssna även om batteriet tar slut. Brusreduceringen är bättre än någonsin och ljudet har blivit mer lyssnarvänligt och engagerande. Det är dessa man ska ha med sig på långa bullriga resor.

Bästa pris på Bose QuietComfort 25
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Storlek: 191 x 152 x 23 mm
  • Vikt: 196 gram (utan sladd)
  • Kabellängd: 1,4 meter
  • Pris: 3 000 kr
  • bose.se
Pris: 3000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-