annons
annons
annons

Test av Huawei P10 Plus

Spännande möjligheter

De dubbla sensorerna ger kreativa möjligheter men automatiken missar ibland.

Ljud & Bild tycker

  • Dubbel optik för kreativa effekter. Många inställningsmöjligheter. Bra skärpa.

  • Mjukvaran kan gå till överdrift. Oönskad försköning i porträttläget. Ljusar ibland upp väl mycket.

annons

Huawei har jobbat stenhårt på att förbättra sina kameror från de första modellernas ganska mediokra resultat. Med förra årets P9 inledde de överraskande sitt samarbete med Leica. Då fick den dubbla kameran sin premiär vilken de förbättrat ytterligare med P10. Upplösningen har ökat, mjukvaran ska underlätta porträttfoto och den har också fått stöd för 4K-video. I Plus-modellen får vi dessutom en ljuskänsligare sensor samt uppdaterad optik.

Inställningarna är överväldigande många men åtminstone logiskt uppdelade. Svep från vänster för något av de 10 scenlägena eller 3 videolägena. Svep från höger för inställningar som RAW-format och följande autofokus. Svep nedifrån för manuellt läge med fokuspunkt, ISO-inställning, slutartid, exponeringskompensation, fokuskontroll och vitbalans. I autoläget kan man även välja bakgrunds­oskärpa, porträttläge, färgmättnad och färg­effekter.

Den dubbla optiken i P10 fungerar inte riktigt som man kunde tro. En sensor är en normal RGB-sensor medan den andra är monokrom. Det innebär inte bara att man kan ta riktiga svartvita bilder utan de kan jobba tillsammans. Med en sensor som hanterar färg kan den andra koncentrera sig på ljus, kontrast och detaljer. Det speciella porträttläget ger en behaglig bakgrundsoskärpa men den automatiska försköningen ger ett något artificiellt intryck.

Jämfört med P9 kan man snabbare trycka av en bild tack vare snabbare uppstart och fokusering. I bra ljusförhållanden ger de dubbla linserna bra dynamik i bilderna, de blir bra exponerade med rätt vitbalans och utmärkt skärpa. Dock får man en del färgbrus och komprimeringen kan gå väl hårt fram. I knepigare förhållanden gör den oftast ett bra jobb med att ljusa upp bilden, men automatiken blir ibland lite överentusiastisk.

Slutsats

P10 Plus fungerar för all del bra i automatiskt läge, men det vore att göra den en otjänst. Även om man inte vill skjuta i helt manuellt läge så bör man åtminstone använda sig av de kreativa möjligheterna med scenlägena. Den dubbla optiken gör att bilderna får fina detaljer med stor dynamik. Däremot klickar automatiken ibland i knepiga ljusförhållanden och bildbearbetningen kan vara väl aggressiv. På det hela taget är detta dock en kompetent kameramobil.

Fakta

Skärm: 5,5 tum IPS 2560 x 1440 (540 ppi)
Frontkameror: 20 Mp 27mm OIS F1.8 + 12 Mp OIS F1.8
Selfiekamera: 8 Mp F1.9
Sensorstorlek: Ej angett
Mått/vikt: 153 x 74 x 7 mm/165 gram
Batteri: 3 750 mAh (ej utbytbart)
Webb: consumer.huawei.com

Tillverkare:
Huawei
Pris:
8.000,-
Importör:
annons
annons
annons
annons