Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nya flaggskepp från PSB

Två nyheter i tungviktsklassen från det kanadensiska högtalarmärket.

Av / 2014-10-20 - 15:15
Nya flaggskepp från PSB

Tiden går, men PSB består. Den kanadensiska högtalartillverkaren har hållit igång sedan 1972 och har blivit ett märke vi framför allt förknippar med strålande fina budgethögtalare. Det intrycket gäller fortfarande – i synnerhet när vi fick höra var deras nya serie Imagine X hade att erbjuda (missa inte vårt test av Imagine XT2 i decembernumret).

Men det stannar inte där. Efter en lång rad högtalare med förnuftiga prislappar har chefskonstruktör Paul Barton uppenbarligen bestämt sig för att ”dra på lite”. Emellanåt behöver man ju en ny referensmodell som kan utgöra grunden för nya högtalare, som höjer ribban för ljudkvalitet och som bidrar till att sätta märket på kartan igen …

IMG_9409
Paul Barton visade sin nya golvhögtalare Imagine T3 på Rocky Mountain Audio Fest 2014. Demonstrationen gjordes med NAD- och BlueSound-elektronik och med TIDAL (det vill säga Wimp) som musikkälla. Foto: Absolute Sound. 

PSB:s nya flaggskepp heter Imagine T3 Tower och är en femvägs golvhögtalare med tre 7-tums baselement, 5,25-tums mellanregister och 1-tums titandiskant. Den ser ut som en tämligen traditionell konstruktion men använder sig av flera trick för att ge ett optimalt ljud i vanliga lyssningsrum.

Tre baselement är bättre än ett?
PSB är kända för att utnyttja avancerad forskning inom akustik, samt att använda sig av många blindtester under utvecklingen av nya högtalare. En av deras ”käpphästar” är att ha en så jämn frekvensgång som möjligt i rummet. Därför har Imagine T3 tre olika baselement, med var sin delningsfrekvens upp till mellanregistret. Allt för att åstadkomma en oerhört jämn basåtergivning. PSB tror stenhårt att tre mindre baselement ger en bättre och mer effektiv basrespons än ett enda större.

Utöver ett renodlat mellanregister finns PSB:s välkända 1-tums diskantdome med membran av titan på plats, fast i en handplockad version med extra effektiv neodym-magnet och en kraftig talspole med vätskekylning för att minimera förvrängning och ge optimal upplösning och effekttålighet.

img.php_2

Centerkanal
Som sällskap får T3 en ny centerhögtalare. Imagine C3 är en väldimensionerad, trevägs centerhögtalare med två 7-tums baselement, 3-tums mellanregister och samma 1-tums titandiskant som i golvhögtalaren. Förutom att vara klangligt matchad har C3 samma avancerade delningsfilter för att garantera en jämn frekvensgång och dynamik. Mellanregistret är specialkonstruerat och sägs återge röster mycket tydligt. Det rejäla kabinett har basreflexport på baksidan som kan täppas till om det behövs på grund av högtalarens placering.

PSB:s högtalare brukar inte alltid imponera ”på papperet” men rent ljudmässigt kan de få även kräsna highend-entusiaster att applådera med sitt kultiverade men kraftfulla ljud. Vi är naturligtvis nyfikna på att få testa vad nykomlingarna har att erbjuda och hoppas kunna återkomma snart.

Under tiden kan du läsa våra tester av de billigare modellerna Imagine T och Imagine T2.

Priser:
Imagine T3: ca 65 000 kr/par
Imagine C3: ca 18 000 kr/s

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Sonos vill göra vardagen enklare med en ny app

Upp till 18 tum med baspulver!

Dessa högtalare är mer speciella än de ser ut

Högtalare upp och ner - i ljudkvalitetens tjänst

Bowers & Wilkins finjusterar ljudet

Så får du bättre ljud från rummet

En ovanlig högtalare för vanliga vardagsrum

Rymdforskaren Carlsson

Sonos-lavin i sommar?

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen