Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Audiostatic utlovar billiga elektrostater

Ett nytt holländskt märke tänker släppa fullregisterelektrostater som inte kostar en förmögenhet, är lätta att driva – och inte behöver 230 volt för att fungera.

Av / 2015-10-09 - 15:25
Audiostatic utlovar billiga elektrostater

Elektrostathögtalare har ett ljud av högsta klass när det gäller öppenhet, impulskänslighet och avsaknad av förvrängning. Tyvärr är de kostsamma och tungdrivna för förstärkaren, och måste vara enorma för att kunna spela bas eftersom det inte finns något kabinett som förhindrar akustisk kortslutning mellan fram- och baksidan.

Holländska Audiostatic meddelar däremot att de redan nästa månad släpper en elektrostathögtalare som inte lider av alla de välkända svårigheterna.

Enligt Essence Audio, som är Audiostatics amerikanska distributör, ska den manshöga elektrostatpanelen ha ett frekvensomfång på 20–20 000 Hz (+/–3 dB) och en känslighet på 87 dB. Det är väldigt bra och vi har faktiskt svårt att förstå hur det ska gå till utan assistans från dynamiska element i basregistret.

Det mest anmärkningsvärda med de nya högtalarna är dock att de inte behöver kopplas till eluttaget för att bygga upp de tusentals volt som i normala fall krävs för att en elektrostat ska fungera. I stället får panelen all spänning den behöver från förstärkarens utsignal.

Och så var det den lilla detaljen med priset: 1 780 euro plus moms, inklusive frakt. Det ger ett svenskt pris på ganska så exakt 20 000 kronor. Billigt!

audiostatic-new-model-460x393
Datormodell: Audiostatic/Essence-Audio

Allt låter nästan för bra för att vara sant, och ännu så länge har vi bara sett en datortillverkad modell av högtalaren. Men Bob Ropoport på Essence Audio har varit med i branschen länge och verkar vara en person som vet vad han pratar om. Låt oss hoppas att så är fallet även den här gången.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Sonos vill göra vardagen enklare med en ny app

Upp till 18 tum med baspulver!

Dessa högtalare är mer speciella än de ser ut

Högtalare upp och ner - i ljudkvalitetens tjänst

Bowers & Wilkins finjusterar ljudet

Så får du bättre ljud från rummet

En ovanlig högtalare för vanliga vardagsrum

Rymdforskaren Carlsson

Sonos-lavin i sommar?

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen