TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Olympus Mju-9000

Kompetent kompakt

Alla som är sugna på ordentligt med zoom, men som bara vill ha en liten kamera, bör välja Olympus.

forfatter
Publicerad 2009-07-08 - 17:50
Ljud & Bild tycker
Enastående färgåtergivning. Mekanisk bildstabilisator. Trådlös blixtstyrning. Kompakt och solid. Prisvärd.
Ojämn blixtautomatik. Synliga bildstörningar från ISO 800. Små knappar. Kort batteritid. Trög laddning från xD-kort.
Specifikationer
• Typ: Kompakt • Bildsensor/upplösning: CCD/12 Mp effektivt • Optik (motsv. 35-mm-format): 28–280 mm, f3.4–5.3 • Zoom: 10 x • Minneskort : xD, microSD • Skärm: 2,7-tums LCD, 230 000 bildpunkter • Pris: 3 800 kr

Mycket behändigare än Olympus Mju 9000 är det svårt få om man vill ha 10x zoom. Kameran är minst och lättast, ändå saknar den nästan ingenting. Här får man zoom från 28 mm vidvinkel till 280 mm tele, vilket räcker alldeles utmärkt för de allra flesta. Som enda kamera i testet spelar Mju 9000 bara in video i VGA-kvalitet – och inte i HD-kvalitet som de tre andra. Men den har det allra viktigaste, till exempel smart programautomatik, ansiktsigenkännande autofokus och exponering, bildstabilisator i dubbel bemärkelse (mekanisk plus höjning av ljuskänsligheten), fast ingen manuell exponeringskontroll.

Det senare är knappast något problem för de allra flesta, som ändå kommer att använda kamerans smarta automatik – som dessutom fungerar utmärkt. En fiffig detalj är de bakgrundsbelysta knapparna som gör det lättare att hitta rätt i mörker. Tyvärr är knapparna så små att användarvänligheten inte blir helt optimal. Olympus har dessutom valt en zoomknapp som är lika liten som Panasonics strömbrytare. Inte heller någon särskilt lyckad lösning, vilket påverkar skötseln.

Bildkvalitet
Kamerans prestanda är däremot höga, bildkvaliteten är genomgående god. Färgåtergivningen är bäst i testet, med ytterst fina hudtoner och nästan inga synliga färgavvikelser. Olympus-kamerans automatiska skuggjustering (kontrastautomatik) fungerar bättre än hos de tre övriga kamerorna och bränner inte ut lika enkelt i högdager när automatiken justerar kontrasten. Optiska prestanda är inte fullt i klass med Lumix TZ7 men skillnaden är inte så stor att den är betydelsefull för alla. Tunnformad förvrängning är synlig vid 28 mm brännvidd men försvinner vid 50 mm, och skärpan är klart bäst i centrum av bilderna på vidvinkel.

Tyvärr är inte Mju 9000 heller befriad från bildstörningar. Redan vid ISO 200 kan man se en antydan till begynnande brus i mörka områden, men det syns inte tydligt förrän vid ISO 800, där även detaljer går förlorade i kornstörningar och bilderna tappar lite av skärpan. Även om detta inte är helt optimalt är det inte illa alls för en kompaktkamera i den här klassen.

Slutsats
Olympus-kameran levererar en mycket hög bildkvalitet i de flesta situationer. Den smarta motiv­automatiken fungerar fint och Mju 9000 tar lika lite plats i fickan som en kamera med 3x zoom. Bilderna blir skarpa på alla brännvidder, färgerna är naturliga oavsett motiv och kameran ger en bra kontrast. De små knapparna faller dock inte alla i smaken och blixtautomatiken fungerar inte alltid helt hundraprocentigt.
 

Också i detta test:

Canon PowerShot SX200IS

Canon PowerShot SX200IS

Canon-kameran är mycket lättanvänd, levererar en hög bildkvalitet och har längst tele.

Mycket hög bildkvalitet. Bra videokvalitet. Snabb motivautomatik. Snabb och lättanvänd.
Ingen optisk zoom på video. Brus från ISO 800. Optisk färgbrytning. Trög blixtladdning.

Samsung WB500

Samsung WB500

Grym vidvinkel

Skarpa bilder med bra kontrast. Snabb ansiktsigenkänning. Snabba reaktioner. Ordentlig vidvinkel.
Färgavvikelser. Synliga bilstörningar från ISO 400. Detaljförluster över ISO 400. Optisk förvrängning.

Panasonic Lumix DMC-TZ7

Bäst i test

Lumix kameran är dyrast och bäst på HD-video, men den är inte bäst på allt.

Strålande bildkvalitet. Ytterst hög videokvalitet i HD. Snabba reaktioner. Bra optiska prestanda.
Funktionsratten! Synliga störningar från ISO 800. Begränsad längd på HD-filmer. Bristfällig programvara. Högt pris.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend