TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Panasonic Lumix DMC-TZ7

Bäst i test

Lumix kameran är dyrast och bäst på HD-video, men den är inte bäst på allt.

forfatter
Publicerad 2009-07-08 - 17:50
L&B tycker
Strålande bildkvalitet. Ytterst hög videokvalitet i HD. Snabba reaktioner. Bra optiska prestanda.
Funktionsratten! Synliga störningar från ISO 800. Begränsad längd på HD-filmer. Bristfällig programvara. Högt pris.
Specifikationer
• Typ: kompakt • Bildsensor/upplösning: CCD/10,1 Mp effektivt • Optik (motsv. 35-mm-format): 28–336 mm, f3.4–5.3 • Zoom: 10 x • Minneskort : SD • Skärm: 3-tums LCD, 460 000 bildpunkter • Pris: 4 700 kr

Alla som tycker det är viktigt med videokvalitet kan låta bli att läsa om de andra kamerorna i testet. Lumix TZ7 är avgjort bäst på att filma, i bra 720p HD-kvalitet – och till på köpet med optisk zoom och nästan brusfritt stereoljud. Dessutom är den mindre än Canon SX200 IS och har en intelligent automatik som både är snabbast och fungerar bäst i testet. 12x zoom från 25 till 300 mm och optisk bildstabilisator betyder att kameran inte saknar något alls. Ett litet handgrepp gör att den ligger fint i handen och bortsett från en dundermiss är TZ7, tillsammans med SX200 IS, mest användarvänlig.

Panasonic har nämligen glömt att ge funktionsratten på ovansidan ordentliga stoppmarkeringar. Så man riskerar att kameran står på en helt annan inställning än den man valde senast, för hjulet roterar i det närmaste helt fritt. Lägg kameran i fickan så är inställningen garanterat någon helt annan när du ska ta nästa bild.

En särskild knapp aktiverar videoinspelning, som lagras i AVCHD Lite, ett HD-format som komprimerar filerna så mycket att de tar mindre plats än normalt. Nackdelen är att programvaran som ingår fungerar segt och dåligt med AVCHD Lite och ännu så länge finns det knappt någon annan programvara som har stöd för formatet. Lyckligtvis kan videofilerna även lagras i Motion JPEG-format i full upplösning. Då kan man öppna filerna i de flesta program, men de tar alltså mer lagringsplats, så med 2 GB lagringsgräns betyder det maximalt 8 minuters video i full upplösning, jämfört med 15 minuter med AVCHD Lite.

Bildkvalitet
För dem som tycker det är viktigt med videoinspelning är det bara att lägga pengarna på disken. Lumix TZ7 har testets avgjort högsta videokvalitet i HD. Ljudet är hörbart bättre, det är både renare och har färre störningar. Bildkvaliteten i stillbilder är mycket hög för att vara en kamera i den här klassen, med så kraftig zoom. Leica-objektivet är det skarpaste i testet vilket syns på bilderna som ser mer levande ut. Samtidigt har Panasonic lyckats tämja färgbalansen, som är nästan lika neutral som i Olympus-kameran. Vitbalansen är däremot den mest ojämna i hela testet och missar oftare inomhus än de tre andra testdeltagarna.

Men TZ7:s automatiska motivprogram är blixtsnabbt, detsamma gäller autofokusen och seriefoto (2,5 bilder/s). Vilket gör att TZ7 passar bättre till action än någon annan testdeltagare. Följdfokusen hänger med fint i svängarna och kameran lyckas hitta rätt fokus även i dålig belysning. Bildstörningar syns först vid ISO 400, men i utskrifter får man gå upp till ISO 800 för att bruset ska synas tydligt. Då försvinner också detaljer och vid ISO 1600 är de tämligen utsuddade. Med förlust av skärpa som resultat.

Slutsats
Bildkvaliteten är fullt i klass med Canons, den optiska skärpan är lite bättre och videokvaliteten i HD-upplösning är mycket bättre. Men så kostar Lumix DMC-TZ7 en tusenlapp extra också. Panasonics kamera är snabbast i testet, har högst bildhastighet och har bäst batteritid. Alla kommer att lyckas ta bra bilder i de flesta fall, så länge de kommer att håg att håll koll på funktionsratten som inte kan låsas fast i ett valt läge.
BLH 609 Superzoom.indd

Också i detta test:

Canon PowerShot SX200IS

Canon PowerShot SX200IS

Canon-kameran är mycket lättanvänd, levererar en hög bildkvalitet och har längst tele.

Mycket hög bildkvalitet. Bra videokvalitet. Snabb motivautomatik. Snabb och lättanvänd.
Ingen optisk zoom på video. Brus från ISO 800. Optisk färgbrytning. Trög blixtladdning.

Samsung WB500

Samsung WB500

Grym vidvinkel

Skarpa bilder med bra kontrast. Snabb ansiktsigenkänning. Snabba reaktioner. Ordentlig vidvinkel.
Färgavvikelser. Synliga bilstörningar från ISO 400. Detaljförluster över ISO 400. Optisk förvrängning.

Olympus Mju-9000

Kompetent kompakt

Alla som är sugna på ordentligt med zoom, men som bara vill ha en liten kamera, bör välja Olympus.

Enastående färgåtergivning. Mekanisk bildstabilisator. Trådlös blixtstyrning. Kompakt och solid. Prisvärd.
Ojämn blixtautomatik. Synliga bildstörningar från ISO 800. Små knappar. Kort batteritid. Trög laddning från xD-kort.

Senaste artiklar:

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend