TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Samsung WB500

Samsung WB500

Grym vidvinkel

forfatter
Publicerad 2009-07-08 - 17:50
L&B tycker
Skarpa bilder med bra kontrast. Snabb ansiktsigenkänning. Snabba reaktioner. Ordentlig vidvinkel.
Färgavvikelser. Synliga bilstörningar från ISO 400. Detaljförluster över ISO 400. Optisk förvrängning.
Specifikationer
• Typ: Kompakt • Bildsensor/upplösning: CCD/10,2 Mp effektivt • Optik (motsv. 35-mm-format): 24–240 mm, f3.3–5.8 • Zoom: 10 x • Minneskort : SD • Skärm: 2,7-tums LCD, 230 000 bildpunkter • Pris: 3 300 kr
Riktpris: 3300Pr. 2009-07-08 Produktsida

Samsung har gjort ett vågat val med WB500. De har valt en vidvinkel på hela 24 mm, vilket ger en markant bredare bildvinkel – och ökar risken för optisk förvrängning med kortaste brännvidd. Samtidigt har de lyckats klämma in 10x zoom i objektivet, som alltså stannar på 240 mm. Och inte nog med det, de har stoppat in video i 720p-upplösning med stereoljud och givit fotografen manuell exponeringskontroll utöver all automatik. Tyvärr saknar WB500 smart program­automatik, så man måste välja motivprogram själv.

I stället har kameran vad Samsung kallar Smart Album, vilket innebär att den kan sortera bilder efter genre så att det är lättare att till exempel hitta porträttbilderna. Kameran har naturligtvis ansikts­igenkännande autofokus och exponering, samt leende-, antiblinknings- och själporträttsfunktion. Kameran väntar alltså tills alla i motivet har ögonen öppna och ler. Och tills ditt ansikte är i fokus. Om du väljer själporträtt, alltså. Enkel och praktiskt.
WB500 finns också i en version med 12 megapixlar och 3-tumsskärm, då heter den WB550.
 
Bildkvalitet
WB500 har så kallad dubbel bildstabilisator. En optisk som kompenserar för en ostadig hand, samt automatisk höjning av ljuskänsligheten för att förkorta slutartiden så att bilderna inte hinner bli oskarpa. Objektivet lyckas fint i testrummet, även om det har en synlig förvrängning, särskilt mellan 24 och 50 mm brännvidd. Skärpan är måttfull till bra från kanterna mot mitten av bilderna, och det går inte att skymta mycket färgbrytningar.

Samsung har uppenbarligen valt att skärpa till bildfilerna ordentligt i kameran, vilket också ser strålande ut på låg ljuskänslighet. I takt med att ISO-talet stiger dyker också bildstörningarna upp, och redan vid ISO 400 är bruset synligt och detaljer drunknar i mörka områden. Kritiskt blir det inte förrän vid ISO 800, så vi rekommenderar inte WB500 till fotografer som tar mycket bilder i dålig belysning. Kamerans färgåtergivning uppvisar störst avvikelser i testet med övermättade rödfärger och gulskär i grönt. Vitbalansautomatiken gör däremot ett mycket bra jobb och avvikelserna är måttliga i olika ljusförhållanden.

Slutsats
I de flesta situationer och i bra ljus levererar Samsung WB500 en hög bildkvalitet, utan att egentligen imponera på något område. Objektivet är skarpt men har synlig förvrängning, och färgåtergivningen är testets mest ojämna.

Kameran är blixtsnabb men betyget sänks av bruset, och även om videokvaliteten är bra så störs inspelningarna av mycket ljudstörningar. Priset är lägst i testet, så vi rekommenderar WB500 med vissa reservationer, till alla som uppskattar kamerans rikliga funktioner.
 

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+. Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

Också i detta test:

Canon PowerShot SX200IS

Canon PowerShot SX200IS

Canon-kameran är mycket lättanvänd, levererar en hög bildkvalitet och har längst tele.

Mycket hög bildkvalitet. Bra videokvalitet. Snabb motivautomatik. Snabb och lättanvänd.
Ingen optisk zoom på video. Brus från ISO 800. Optisk färgbrytning. Trög blixtladdning.

Olympus Mju-9000

Kompetent kompakt

Alla som är sugna på ordentligt med zoom, men som bara vill ha en liten kamera, bör välja Olympus.

Enastående färgåtergivning. Mekanisk bildstabilisator. Trådlös blixtstyrning. Kompakt och solid. Prisvärd.
Ojämn blixtautomatik. Synliga bildstörningar från ISO 800. Små knappar. Kort batteritid. Trög laddning från xD-kort.

Panasonic Lumix DMC-TZ7

Bäst i test

Lumix kameran är dyrast och bäst på HD-video, men den är inte bäst på allt.

Strålande bildkvalitet. Ytterst hög videokvalitet i HD. Snabba reaktioner. Bra optiska prestanda.
Funktionsratten! Synliga störningar från ISO 800. Begränsad längd på HD-filmer. Bristfällig programvara. Högt pris.

Lämna en kommentar

Senaste artiklar:

MSI RTX 40: Nya prisbelönta serier med bärbara datorer

Ta språnget till en helt ny nivå med de senaste grafikkorten i GeForce RTX 40-serien och 13:e generationens Intel® Core™-processorer.

Följ Ljud & Bild