Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Canon PowerShot SX200IS

Canon PowerShot SX200IS

Canon-kameran är mycket lättanvänd, levererar en hög bildkvalitet och har längst tele.
Ljud & Bild tycker
Mycket hög bildkvalitet. Bra videokvalitet. Snabb motivautomatik. Snabb och lättanvänd.
Ingen optisk zoom på video. Brus från ISO 800. Optisk färgbrytning. Trög blixtladdning.
Specifikationer
• Typ: Kompakt • Bildsensor/upplösning: CCD/12,1 Mp effektivt • Optik (motsv. 35-mm-format): 28–336 mm, f3.4–5.3 • Zoom: 12 x • Minneskort: SD • Skärm: 3-tums LCD, 230 000 bildpunkter • Pris: 3 900 kr

Att SX200 IS kan spela in video i HD-kvalitet är en bonus, men det finns bara digital zoom vilket sänker kvaliteten ordentligt när man zoomar in. Canons kamera är en av de största i testet, och den tyngsta, men den ligger riktigt fint i handen och användarvänligheten är testets klart bästa. Menyerna är på svenska och man känner direkt att kameran är byggd av någon som har hållit på ett bra tag. Här får man också de mest omfattande inställningarna, från full manuell exponeringskontroll till Smart Auto som tar hand om allt utom att zooma och trycka på utlösarknappen.

Funktionsratten ger användaren tillgång till alla exponeringsprogram, och med inställningsratten bläddrar man i menyerna för att till exempel ändra ljuskänslighet, blixtstyrka, ljusmätning, vitbalans, bildhastighet och upplösning. SX200 IS har också Canon-funktionen Mina färger, där man kan ändra motivets grundfärger så att allt grönt gräs till exempel blir rött. En liten miss är den uppfällbara blixten som sprätter upp när kameran sätts på, även om blixten är avstängd i menyerna.

Bildkvalitet
Canon-objektivet sträcker sig från 28 till 336 mm – hela 12x zoom – och har optisk bildstabilisator. I stora delar av zoomområdet är den optiska kvaliteten god, även om lite färgbrytningar ger vissa delar blåstick i kontrastrika övergångar. Förvrängningen är tunnformad vid 28 mm vidvinkel men rättar till sig fint när man zoomar vidare. Skärmen är mycket bra, dock inte i klass med Lumix TZ7, men skillnaden är liten för det mesta.

Färgåtergivningen tillhör de bästa i testet, med mycket bra vitbalanskontroll och väldigt fin kontrast i i stort sett hela tonområdet från svart till vitt. Kameran kan bränna ut i högdager i extrema fall, och kontrastautomatiken rättar bara till problemet delvis. Bildstörningar dyker upp redan vid ISO 200 men är knappt synliga på A4-utskrifter förrän vid ISO 800. Och då är störningarna marginella jämfört med Samsung WB500.

Slutsats
Canons superzoomkamera är föredömlig att använda, även om den är trög som sirap på seriefoto och blixten laddar upp sig långsamt. Fokuseringen är snabb i de flesta situationer och de flesta fotografer lär tycka att det är oerhört lätt att ta bilder med SX200 IS. Kraftig zoom, skarp optik och gott om inställningar gör att SX200 IS är ett jättebra köp bland alla kompakta superzoomkameror.
 

Annons

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Samsung WB500

Samsung WB500

Grym vidvinkel

Skarpa bilder med bra kontrast. Snabb ansiktsigenkänning. Snabba reaktioner. Ordentlig vidvinkel.
Färgavvikelser. Synliga bilstörningar från ISO 400. Detaljförluster över ISO 400. Optisk förvrängning.

Olympus Mju-9000

Kompetent kompakt

Alla som är sugna på ordentligt med zoom, men som bara vill ha en liten kamera, bör välja Olympus.

Enastående färgåtergivning. Mekanisk bildstabilisator. Trådlös blixtstyrning. Kompakt och solid. Prisvärd.
Ojämn blixtautomatik. Synliga bildstörningar från ISO 800. Små knappar. Kort batteritid. Trög laddning från xD-kort.

Panasonic Lumix DMC-TZ7

Bäst i test

Lumix kameran är dyrast och bäst på HD-video, men den är inte bäst på allt.

Strålande bildkvalitet. Ytterst hög videokvalitet i HD. Snabba reaktioner. Bra optiska prestanda.
Funktionsratten! Synliga störningar från ISO 800. Begränsad längd på HD-filmer. Bristfällig programvara. Högt pris.
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.