Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Apple Watch 6

Apple Watch 6

Apple har uppdaterat sin smartklocka med EKG och syremätning och fler sensorer än tidigare – och helt enkelt gjort den bästa smartklockan hittills.

Av / 2020-10-30 - 08:00
Apple Watch 6
Lasse Svendsen

Man behöver inte leta länge för att hitta en smartklocka med ännu fler funktioner, mer specialiserade funktioner eller bättre batteritid än Apple Watch 6.

Garmin har ett par väldigt specialiserade smartklockor, Huawei Watch GT2e och Samsungs Galaxy-smartklockor har fler träningslägen. Det finns smartklockor för triathlon, golf, segling och fotboll, och många av konkurrenternas klockor kostar mindre.

Läs också Träningsklocka för alla aktiviteter Active Watch GT 2e är ett väldigt bra köp, fast främst för Android-användare.

De som bara är ute efter en träningsklocka kommer undan med en tusenlapp för en helt okej klocka.

Men ingen av dem är lika komplett som smartklocka som Apple Watch 6.

Vad den saknar i specialfunktioner tar den igen med hur den tar hand om din hälsa och hur den fixar vardagliga behov med ett armbandsur som har fler funktioner än tid och datumvisning.

Läs också Apple Watch är marknadens bästa smartklocka. Igen. Apple Watch Series 5 har små men viktiga förbättringar mot förra årets modell.

Syremätning och EKG

Om vi ​​bortser från det faktum att Apple har finputsat boetten, som finns i två storlekar, 40 och 44 mm, i färgat aluminium eller lackerat stål, och riktar in oss på det tekniska, så finns det ett par några ändringar i Apple Watch 6 som är värda att notera.

På baksidan har det tillkommit flera sensorer, som mäter hjärtrytmen och syrehalten i blodet. Sensorerna kontrollerar pulsen och onormala avvikelser i hjärtrytmen och man kan få en varning på klockan eller i eller mobiltelefon om något onormalt upptäcks.

Sensorer på undersidan mäter syrehalten i blodet.

Processorn som styr alltihop är också ny. Apple hävdar att den är 20 procent snabbare, vilket är svårt att mäta. Det är lättare att se att skärmen, som alltid är på, har blivit märkbart ljusare och lättare att se i solljus. På stålvarianten av Apple Watch 6 har pekskärmen reptåligt safirglas, medan den billigare aluminiumversionen har härdat ionX-glas.

Man kan också ställa in klockan så att den varnar om syrehalten sjunker snabbt.

Batteritiden anges till 18 timmar, vilket stämmer väl med verkligheten men är en bra bit efter Huawei GT2e som håller i upp till 14 dagar.

Apple Watch 6 finns precis som sin föregångare i en LTE-version. Alltså en som använder mobilnätet och kan ringas med som en telefon. Det fungerar utmärkt. Ljudet är tillräckligt klart för båda samtalspartnerna, fast det ser onekligen lite skumt att stå och prata med handleden.

Klockan varnar dig om något det händer något onormalt med pulsen.

I övrigt har båda GPS, Bluetooth och Wi-Fi inbyggt. Höjdmätare finns också och är alltid aktiverad och de flesta – eller ska man kanske säga de mest använda – träningslägena finns redan inbyggda i klockan och lätta att starta med en tryckning på den beröringskänsliga kronan.

Här är en översikt över de viktigaste funktionerna i Apple Watch 6:

 • 40 eller 44 mm
 • Version med mobilnätverk
 • Vattentät till 50 m
 • Sömnspårning
 • EKG-mätning
 • O2-mätning
 • Bullermätning
 • Fallsensor
 • Handtvättsdetektor
 • Menstruationscykel
 • Klar för Apple Fitness+
 • Klar för familjedelning
 • Stort urval av armband
Nya digitala urtavlor kan få Apple Watch 6 att se ut som ett mekaniskt armbandsur.

Mest användarvänlig

Apple Watch har alltid varit den mest användarvänliga smartklockan och den här versionen, där skärmen alltid är på, är den bästa.

Vårt testexemplar av 44 mm storlek är inte så våldsamt mycket större än en 40 mm äldre Apple Watch, men skärmen fyller mycket mer av klockan, och den nya skärmen på sexan är äntligen så ljusstark att man bara behöver kasta en snabb blick för att se hur mycket klockan är, vem som ringer (med LTE-versionen) eller vem som skickat ett meddelande.

De flesta hittar ett träningsläge som passar – till och med dansare!

Den inbyggda EKG-mätningen kan startas när man vill och data kan lagras på mobilen – som måste vara en iPhone. Detsamma gäller mätningen av syrehalt. Mätningarna kan dock även göras i bakgrunden och varna om något onormalt inträffar. Som hjärtflimmer, plötslig låg eller hög puls eller om syremättnaden sjunker.

Det fungerar utmärkt och jag misstänker att personer som har haft hjärtproblem ser fördelen med en Apple Watch som håller koll. Även om den inte kan förutsäga en hjärtinfarkt. Den kan däremot ringa 112 om man faller ihop medvetslös. Så länge man har aktiverat uppringning till nödnummer i appen.

Den ser också till att man går och lägger sig.

Sömnövervakaren, som registrerar sömnmönster, kräver att man sover med klockan på. Det kan hjälpa dig att få ut mer av nattsömnen genom att visa dig hur du ställer in en sömnplan. Den som sover som ett barn behöver knappast detta, men för den som aldrig vaknar utvilad kan den här funktionen vara praktisk.

Klockan ser också till att du tvättar händerna tillräckligt ofta och länge, och det kan spåra menstruationscykler (det har vi inte testat) och logga symptom och varna när en ny period närmar sig. Vill du bli gravid? Då varnar Apple Watch när du är som mest fertil.

Som en träningsklocka är det mesta som förut, eftersom de senaste funktionerna ligger i WatchOS 7, som alla nyare Apple Watch använder. Klockan loggar träningsdata för olika övningar och lagrar dem på mobilen eller i en tredjeparts-app som Strava.

Registrering av menstruationscykel.

Fitness+

När Apple lanserade Watch 6 och Watch SE i september introducerade de också en ny tjänst som heter Fitness+. Som är en prenumerationstjänst för träning, där användare får tillgång till en omfattande videokanal för träning på iPhone, iPad eller AppleTV, där träningsdata visas i realtid på skärmen när man har på sig en Apple Watch medan man tränar på övningarna i Fitness+-appen.

Fitness+ kommer att bli tillgängligt under 2020.

Familjedelning

Ännu så länge har Apple bara lanserat familjedelning i ett fåtal länder. Det är oklart när tjänsten kommer till Norden, men den går ut på att man använder en iPhone för att ställa in en eller flera Apple Watch för andra familjemedlemmar som inte har en iPhone, så att användaren av en Apple Watch kan komma åt meddelanden, möjligheten att ringa föräldrar eller utvalda vänner eller syskon och använda FaceTime.

GPS:en kan hjälpa till att hitta rätt väg, det finns även en separat cykelfunktion.

Ingen laddare

Apple Watch 6 och Watch SE levereras inte med någon laddare. I kartongen ligger det ett armband med snabbkoppling och en magnetisk laddkabel med vanlig USB-kontakt. Som måste anslutas till en bärbar dator eller annan enhet med en USB-kontakt om man inte köper en separat väggladdare samtidigt som Apple Watch-klockan.

Slutsats

För någon med en Apple Watch 5 är det inte säkert att förbättringarna i Watch 6 är tillräckligt stora för att det ska vara någon poäng att byta. De som har en äldre Apple Watch, eller de många som har en smartklocka från någon annan tillverkare, och som ser nyttan av EKG och kanske syrehaltsmätning, kan en Apple Watch 6 vara en betydande förbättring. Det här är nämligen smartklockan som alla andra får finna sig att bli jämförda med hädanefter. Den är bäst på det mesta och fungerar felfritt för alla iPhone-användare.

Urvalet av armband och remmar till Apple Watch är enormt.

Karakter
Apple Watch 6
Premium

Home tycker

Smartare funktioner med bättre hälsoövervakning, bättre skärm som alltid är tänd och fler funktioner än tidigare. Laddaren är extrautrustning. Familjeinställning finns inte. Bara för iOS-operativsystem (iPhone).

1 reaktion på ”Apple Watch 6”

 1. Tack för en bra recension, har aldrig ägt en Apple Watch eller en smartklocka alls. Men funderar nu då den har så bra pulsmätare och koll på aktivitet och sömn, något som jag behöver hålla koll på dagligen för att inte bli sämre i min sjukdom.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Xiaomi har lyssnat på kritiken

Ljud & Bild
Rulla till toppen