TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Test Apple Watch Series 5

Marknadens bästa smartklocka

Apple Watch Series 5 har små men viktiga förbättringar mot förra årets modell.

forfatter
Publicerad 2019-10-28 - 10:11
Karakter
Apple Watch Series 5
L&B tycker
Ganska så unika hälsofunktioner, läcker design och hög byggkvalitet. Skärmen är numera alltid på, lagringsutrymmet har växt.
Äger man redan en Apple Watch Series 4 så finns ingen anledning att uppgradera.
Specifikationer
 • Operativsystem: watchOS 6
 • Skärm: 1,78-tums LTPO OLED, 448 x 368
 • Tålighet: Vattentät ner till 50 m
 • Lagring: 32 GB
 • Batteritid: Upp till 18 timmar
 • Mått/vikt: 44 x 38 x 10,7 mm / 47,8 g
 • Funktioner: 4G/LTE, eSIM, 802.11 b/g/n, Bluetooth 5.0, NFC, GPS, pulsmätare, EKG, ljussensor, kompass
 • Webb: apple.com/se
Riktpris: 6700Pr. 2019-10-28 Produktsida

Det var på tiden med en större uppgradering när Apple lanserade fjärde upplagan av den populära Apple Watch förra året.

Apple Watch Series 4 hade större skärm (och därför smalare kant) och nya sensorer som gjorde klockan mer känslig och gav den många nya smarta funktioner.

Årets uppgradering, Apple Watch Series 5, bjuder därför inte på någon större revolution. Men det var inte heller nödvändigt eftersom förra årets Apple Watch redan var marknadens bästa smartklocka. Och med de senaste små finesserna har Apple Watch Series 5 bara blivit ännu bättre.

Äntligen en riktig klocka!

Den största nyheten är utan tvekan den nya LTPO OLED-skärmen (low-temperature polysilicone and oxide display), som ser till att skärmen inte släcks när man inte tittar på klockan, vilket var fallet med alla tidigare Apple Watch-modeller. I stället dimmas ljuset när användarens handled är vänd bortåt – och skärmen återgår till full ljusstyrka när armen lyfts eller när man trycker på skärmen.

För mig har det alltid varit ett av de största irritationsmomenten med Apple Watch, och nästan alla andra smartklockor, att skärmen (för att spara ström) blivit mörk när man inte använder klockan. Även om skärmen naturligtvis tändes när man vred på handleden och tittade på klockan så skedde det alltid med en liten försening. För första gången känns Apple Watch 100 % som en riktig klocka, där man alltid kan snegla på urtavlan för att se hur mycket klockan är. Skönt.

Brus-app och kompass

Förutom den optimerade skärmen har Apple Watch Series 5 naturligtvis flera andra små förbättringar. Klockan levereras nu med watchOS 6, som innehåller nya hälso- och träningsfunktioner. De inkluderar en brus-app som ger dig information om ljudnivån där du befinner dig för tillfället. Och för kvinnor erbjuder det uppgraderade operativsystemet också en ny menstruationscykel-app som låter dig lagra information om din cykel samt beräkna den förväntade tidsplanen för kommande mens och fertilitetsperioder.

För kvinnor har watchOS 6 en ny menstruationscykel-app som gör att du kan lagra information om menstruationscykeln och beräkna kommande menstruationer och fertilitetsperioder. Foto: Apple

Nya Apple Watch kan naturligtvis även samma sak som sin föregångare när det gäller konditionsmätning, så oavsett om du simmar (klockan är vattentät ner till 50 meters djup), gör intervallträning eller ägnar dig åt yoga, så är Apples smartklocka din vän. Ett mer mångsidigt ”träningsprogram” finns det ingen konkurrerant smartklocka som har.

watchOS 6 har en brus-app som ger information om ljudnivån på platsen du befinner dig. Foto: Apple

En ny inbyggd kompass innebär att navigeringen fungerar bättre eftersom du nu kan se i vilken riktning du står på kartan. Och sist men inte minst har Apple Watch Series 5 32 GB inbyggd lagringsplats medan föregångaren fick nöja sig med 16 GB. Det betyder att du får mer plats för nedladdad musik och poddar, som kan avnjutas på löprundan eller på planet.

En ny inbyggd kompass innebär att navigeringen fungerar bättre eftersom du nu kan se åt vilket håll du står på kartan. Foto: Apple

 

På utsidan ser Apple Watch Series 5 ut precis som sin föregångare. En nyhet är att klockan numera finns i titan. Foto: Apple

Titan

Rent visuellt ser Apple Watch Series 5 ut precis som sin föregångare. En nyhet är att klockan finns i titan. Andra material är aluminium (de billigaste modellerna), rostfritt stål och keramik. Som alltid finns Apple Watch i två storlekar (40 och 44 mm), samt i två modeller med GPS respektive GPS + Cellular (inbyggt eSIM som gör att klockan kan koppla upp sig på mobilnätet på egen hand). Priserna är exakt samma som förra årets Apple Watch Series 4. Vårt testexemplar var 44 mm-modellen med inbyggt eSIM, så det går att köpa klockan billigare än vad vi har angett här (från 5 000 kr).

Större kapacitet och batteri

Även det mesta av hårdvaran under den fina urtavlan är identisk med förra årets konfiguration. Batteriet har blivit större, men på grund av den nya skärmen har batteritiden inte ändrats markant. Vår jämförande test visade att Apple Watch Series 4 hade 18 % ström kvar när Apple Watch Series 5 var tom efter 32 timmars normal användning. Men 32 timmar är riktigt bra, och så länge du inte använder din Apple Watch våldsamt mycket så räcker det med att ladda upp den varannan dag.

Viktiga hälsofunktioner

Precis som Apple Watch Series 4 har efterträdaren massor av hälsofunktioner som gör Apple Watch till mer än bara ett aktivitetsarmband. Förra året fick smartklockan en mer känslig accelerometer och gyroskop, som även används för att registrera fall. Om man är äldre än 65 år aktiveras övervakningen automatiskt. Om man trillar och blir liggande så frågar klockan om man är okej och om den inte får något svar ljuder ett larm och sedan ringer klockan automatiskt 112.

Och precis som föregångaren har Apple Watch Series 5 en förbättrad optisk pulsmätare, kompletterad av en elektrisk hjärtsensor. Detta innebär att klockan kan upptäcka både för låg puls och för hög eller oregelbunden puls. Om man får en sådan varning kan man göra ett enkelt EKG genom att hålla ett finger på den digitala kronan. I USA är denna funktion till och med godkänd av hälsovårdsmyndigheterna.

Slutsats

Om du köpte Apple Watch Series 4 förra året så finns det ingen anledning att lägga pengar på årets modell. Jo, det finns väsentliga nyheter, som den ständigt aktiva skärmen, mer minne och inbyggd kompass, men på det stora hela kan Apple Watch Series 5 samma saker som föregångaren. Men det är å andra sidan en hel del. Jämfört med förra året finns eSIM-stöd nu på plats hos de flesta teleoperatörerna, och framför allt hälsofunktionerna ligger milsvida före konkurrenterna. Så om du vill köpa en smartklocka 2019 är valet ganska så enkelt. Apple Watch Series 5 är bäst.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategichef och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Samsung uppgraderar sina hopfällbara mobiler De två vikbara mobilerna kommer bland annat med blixtsnabb processor och Galaxy Z Fold 4 får kamera från Galaxy S22-serien.
En uppgraderad nedgradering OnePlus 10T är en bra mobiltelefon, men allt är inte guld och gröna skogar. Den har några kompromisser i bagaget.
Stort ståhej om ingenting Kan en mobiltelefon vara modig, varm och själfull?
Ingen mer Exynos i Samsung Galaxy-modeller Qualcomm har nu officiellt bekräftat att alla modeller i den kommande Samsung Galaxy S23-serien uteslutande har Snapdragon-processorer under skärmen. Exynos är ute.
En liten bit dynamit Zenfone 9 kör om alla märkesmobiler med en prestanda i high-end-klassen till premiumpris. Och kameran är helt galen.
Den snabbaste mobilen Asus ROG Phone 6 är stor och dyr. Och den snabbaste mobilen vi har sett.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend