Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Test: Apple Watch Series 5

Marknadens bästa smartklocka

Apple Watch Series 5 har små men viktiga förbättringar mot förra årets modell.

Skrivet av / 2019-10-28 - 10:11
Apple Watch Series 5
Peter Gotschalk

Det var på tiden med en större uppgradering när Apple lanserade fjärde upplagan av den populära Apple Watch förra året.

Apple Watch Series 4 hade större skärm (och därför smalare kant) och nya sensorer som gjorde klockan mer känslig och gav den många nya smarta funktioner.

Årets uppgradering, Apple Watch Series 5, bjuder därför inte på någon större revolution. Men det var inte heller nödvändigt eftersom förra årets Apple Watch redan var marknadens bästa smartklocka. Och med de senaste små finesserna har Apple Watch Series 5 bara blivit ännu bättre.

Äntligen en riktig klocka!

Den största nyheten är utan tvekan den nya LTPO OLED-skärmen (low-temperature polysilicone and oxide display), som ser till att skärmen inte släcks när man inte tittar på klockan, vilket var fallet med alla tidigare Apple Watch-modeller. I stället dimmas ljuset när användarens handled är vänd bortåt – och skärmen återgår till full ljusstyrka när armen lyfts eller när man trycker på skärmen.

För mig har det alltid varit ett av de största irritationsmomenten med Apple Watch, och nästan alla andra smartklockor, att skärmen (för att spara ström) blivit mörk när man inte använder klockan. Även om skärmen naturligtvis tändes när man vred på handleden och tittade på klockan så skedde det alltid med en liten försening. För första gången känns Apple Watch 100 % som en riktig klocka, där man alltid kan snegla på urtavlan för att se hur mycket klockan är. Skönt.

Brus-app och kompass

Förutom den optimerade skärmen har Apple Watch Series 5 naturligtvis flera andra små förbättringar. Klockan levereras nu med watchOS 6, som innehåller nya hälso- och träningsfunktioner. De inkluderar en brus-app som ger dig information om ljudnivån där du befinner dig för tillfället. Och för kvinnor erbjuder det uppgraderade operativsystemet också en ny menstruationscykel-app som låter dig lagra information om din cykel samt beräkna den förväntade tidsplanen för kommande mens och fertilitetsperioder.

För kvinnor har watchOS 6 en ny menstruationscykel-app som gör att du kan lagra information om menstruationscykeln och beräkna kommande menstruationer och fertilitetsperioder. Foto: Apple

Nya Apple Watch kan naturligtvis även samma sak som sin föregångare när det gäller konditionsmätning, så oavsett om du simmar (klockan är vattentät ner till 50 meters djup), gör intervallträning eller ägnar dig åt yoga, så är Apples smartklocka din vän. Ett mer mångsidigt ”träningsprogram” finns det ingen konkurrerant smartklocka som har.

watchOS 6 har en brus-app som ger information om ljudnivån på platsen du befinner dig. Foto: Apple

En ny inbyggd kompass innebär att navigeringen fungerar bättre eftersom du nu kan se i vilken riktning du står på kartan. Och sist men inte minst har Apple Watch Series 5 32 GB inbyggd lagringsplats medan föregångaren fick nöja sig med 16 GB. Det betyder att du får mer plats för nedladdad musik och poddar, som kan avnjutas på löprundan eller på planet.

En ny inbyggd kompass innebär att navigeringen fungerar bättre eftersom du nu kan se åt vilket håll du står på kartan. Foto: Apple

 

På utsidan ser Apple Watch Series 5 ut precis som sin föregångare. En nyhet är att klockan numera finns i titan. Foto: Apple

Titan

Rent visuellt ser Apple Watch Series 5 ut precis som sin föregångare. En nyhet är att klockan finns i titan. Andra material är aluminium (de billigaste modellerna), rostfritt stål och keramik. Som alltid finns Apple Watch i två storlekar (40 och 44 mm), samt i två modeller med GPS respektive GPS + Cellular (inbyggt eSIM som gör att klockan kan koppla upp sig på mobilnätet på egen hand). Priserna är exakt samma som förra årets Apple Watch Series 4. Vårt testexemplar var 44 mm-modellen med inbyggt eSIM, så det går att köpa klockan billigare än vad vi har angett här (från 5 000 kr).

Större kapacitet och batteri

Även det mesta av hårdvaran under den fina urtavlan är identisk med förra årets konfiguration. Batteriet har blivit större, men på grund av den nya skärmen har batteritiden inte ändrats markant. Vår jämförande test visade att Apple Watch Series 4 hade 18 % ström kvar när Apple Watch Series 5 var tom efter 32 timmars normal användning. Men 32 timmar är riktigt bra, och så länge du inte använder din Apple Watch våldsamt mycket så räcker det med att ladda upp den varannan dag.

Viktiga hälsofunktioner

Precis som Apple Watch Series 4 har efterträdaren massor av hälsofunktioner som gör Apple Watch till mer än bara ett aktivitetsarmband. Förra året fick smartklockan en mer känslig accelerometer och gyroskop, som även används för att registrera fall. Om man är äldre än 65 år aktiveras övervakningen automatiskt. Om man trillar och blir liggande så frågar klockan om man är okej och om den inte får något svar ljuder ett larm och sedan ringer klockan automatiskt 112.

Och precis som föregångaren har Apple Watch Series 5 en förbättrad optisk pulsmätare, kompletterad av en elektrisk hjärtsensor. Detta innebär att klockan kan upptäcka både för låg puls och för hög eller oregelbunden puls. Om man får en sådan varning kan man göra ett enkelt EKG genom att hålla ett finger på den digitala kronan. I USA är denna funktion till och med godkänd av hälsovårdsmyndigheterna.

Slutsats

Om du köpte Apple Watch Series 4 förra året så finns det ingen anledning att lägga pengar på årets modell. Jo, det finns väsentliga nyheter, som den ständigt aktiva skärmen, mer minne och inbyggd kompass, men på det stora hela kan Apple Watch Series 5 samma saker som föregångaren. Men det är å andra sidan en hel del. Jämfört med förra året finns eSIM-stöd nu på plats hos de flesta teleoperatörerna, och framför allt hälsofunktionerna ligger milsvida före konkurrenterna. Så om du vill köpa en smartklocka 2019 är valet ganska så enkelt. Apple Watch Series 5 är bäst.

Karakter
Apple Watch Series 5

Home tycker

Ganska så unika hälsofunktioner, läcker design och hög byggkvalitet. Skärmen är numera alltid på, lagringsutrymmet har växt. Äger man redan en Apple Watch Series 4 så finns ingen anledning att uppgradera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Xiaomi har lyssnat på kritiken

Google utmanar Apple och Samsung om tid

Till sist en snabbare Apple Watch

Huawei Watch GT 4 är smartklockan som smälter in

Den här vikbara mobiltelefonen är OnePlus paradnummer

Det bästa iPhone-valet

Ljud & Bild
Rulla till toppen