Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: iPod touch 4G

iPod touch 4G

Av / 2010-12-07 - 07:00
iPod touch 4G
Marius

Tänk dig en iPhone, fast utan GPS och telefonfunktion. Då har du senaste generationen av iPod touch. Den ser inte bara ut som en iPhone 4, den har samma knivskarpa, 3,5-tums pekskärm. Och den finns i tre storlekar, från 2 300 kronor.
Nya touch har också utrustats med kamera och videofilmning i 720p-HD-kvalitet. Den har inte bara en utan två kameror: för på framsidan sitter en liten kamera som används för videosamtal – fast bara via trådlöst nätverk, och bara till andra som har en likadan iPod touch eller en iPhone 4.

iPhone 4-processor och -skärm
Den har till och med samma processor som iPhone 4, plus gyroskop i tre axlar vilket är både praktiskt och roligt att ha när man spelar. Touch är nämligen en utmärkt spelmaskin också. Den skarpa pekskärmen och gyroskopet ger en bättre känsla i spelen som stöder 3D-gyro, eftersom de reagerar på rörelserna när man spelar. Man kan till exempel vrida och luta på touch för att styra flygplan och bilar. Apple har lagt in Game Center i senaste generationen, vilket gör det möjligt att spela trådlöst mot andra i samma nätverk.
Jämfört med förra generationen är den nya skärmen med 960 x 640 pixlar mycket bättre att visa bilder eller titta på film på. Färgåtergivningen är överlägset snyggare tack vare en djup svärta, mycket hög kontrast och enastående skärpa. Men jämfört med iPhone 4 är skärmen mer känslig för sned synvinkel, färgerna ändras nämligen om man lutar skärmen åt något håll.

Ljudkvalitet
iPod touch har också fått en ny högtalare som faktiskt är bättre än i förra generationen. Med hjälp av den inbyggda mikrofonen är det enkelt att spela in samtal med diktafon-appen som finns installerad från början, och sedan kan man lyssna utan öronsnäckor. Vilket leder oss till spelarens svagaste punkt: öronsnäckorna som ingår har inte blivit bättre. Många lär tycka att de sitter dåligt i örat, och än värre är att de låter vasst och tunt. Med bättre hörlurar, till exempel Jays a-Jays Three för en femhundring eller Shure SRH240 för ytterligare en hundring, hör man hur bra det faktiskt kan låta.
Hörlursuttaget är tillräckligt potent för att man ska få bra volym även med större hörlurar, och man förfogar över flera EQ-inställningar om man vill piffa upp ljudbilden. Oavsett om man lyssnar på komprimerade ljudformat som MP3 och AAC eller på okomprimerade som Apple Lossless, AIFF eller WAV är ljudet mycket bra. Fyllig bas, öppet mellanregister, bra sammanhållning med tydliga detaljer och distinkt diskant, är helt i toppklassen bland bärbara spelare. Eftersom man kan välja lagringskapacitet, från 8 till 64 GB, kan man få plats med upp till 14 000 komprimerade AAC-låtar, eller 100 okomprimerade CD-skivor om man vill ha så bra ljud som möjligt.

Kamera
Glöm fotografier. Apple har inte brytt sig om att stoppa in en riktig kamera. Upplösningen motsvarar 0,7 megapixlar, eller 960 x 720 pixlar. Bilderna är grötiga, saknar detaljer och skärpa och bör knappt användas till något. Videofilmningen är av en helt annan klass. Här visar kameran sig från sin bästa sida, med skarp och upplöst HD-kvalitet. Man kan peka där man vill fokusera (och mäta ljus) i bilden. Kvaliteten kan man absolut leva med, och bäst av allt är att videosnuttarna enkelt redigeras i iMovie-appen som kan laddas ned för 38 kronor från App Store. Den enda egentliga bristen är att videokameran saknar belysning, vilket kunde ha varit praktiskt när man filmar i halvmörker. Eftersom kameran inte är särskilt ljuskänslig så passar den inte i mörkare miljöer.

Home tycker

Skarp skärm. Mycket bra ljud. HD-video. Wi-Fi och bluetooth. Bäst skötsel i klassen. Behöver bättre lurar. Eländig stillbildskamera.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Ljud & Bild
Rulla till toppen