Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Mobvoi TicWatch Pro 3 Ultra GPS

Snabb Android Wear-klocka

Om du letar efter ett alternativ till Apples och Samsungs ekosystem, som klarar även de tuffaste strapatserna, kan TicWatch vara lösningen.

Skrivet av / 2021-12-18 - 10:00
Mobvoi TicWatch Pro 3 Ultra GPS
John Hvidlykke

Att välja smartklocka är för de allra flesta reducerat till ett val mellan Apple Watch och Samsung Galaxy Watch. Eller möjligtvis Fossil eller Huawei som alternativ. Men det finns faktiskt fler kandidater.

Kinesiska Mobvoi är en av de mindre kända tillverkarna av smartklockor, men ligger bakom TicWatch som har kommit i flera olika versioner, varav den senaste bär det imponerande namnet Mobvoi TicWatch Pro 3 Ultra GPS.

Den ser ut som en ”riktig” sportklocka: en relativt stor klump med boett av svart stål och nylon och ett mattsvart gummiarmband. Klockan tillhör den robusta klassen som tål att hänga med när träningsrundan går utanför kartan. Den klarar också – till skillnad från denna testare – att dyka ner till 50 meters djup.

Mobvoi TicWatch Pro 3 Ultra GPS canoe
Klockan tillhör den robusta klassen som tål att hänga med när träningsrundan går utanför kartan. Foto: Mobvoi

Två skärmar i en

Skärmen – eller skärmarna – är en Mobvoi-specialitet. Huvudskärmen är en tydlig och skarp 1,4-tums AMOLED-skärm för Android-funktionerna. Ovanpå denna ligger en svartvit LCD-skärm som används om man ”bara” vill se vad klockan är eller hur långt man har gått under dagen. Dubbelskärmen syns alltid, men drar mycket mindre ström än AMOLED-skärmen.

Om man nöjer sig med dubbelskärmen – och aldrig använder smartfunktionerna – kan batteriet hålla i upp till 45 dagar. Med mer normal användning av smartfunktioner blir batteritiden två till tre dagar.

Vi har tidigare testat föregångaren TicWatch Pro, som den gången hämmades av en långsam processor. Så är inte fallet med TicWatch Pro 3 Ultra GPS, som drivs av en Snapdragon 4100-processor som tillhör den bättre klassen. Och Mobvoi har valt att komplettera den med en hjälpprocessor som bland annat ska göra att det går snabbare att starta appar. Operativsystemet är Android Wear 2, men en uppgradering till Android Wear 3 utlovas under 2022.

”Får vi lov …?”

Smartklockor och hälso-appar hör ihop. Men att bli en ”self tracker” gör man inte genom att bara skaffa en klocka med alla tänkbara sensorer. Hälsodata är känslig, personlig information som inte ska delas hur som helst. Vilket å andra sidan är nödvändigt för att klockan ska vara något annat än bara en dyr elektronisk kopia av ett gammaldags armbandsur.

Därför måste man för varje sensor och varje app som använder hälsodata manuellt bekräfta att man samtycker till registreringen. Och att man också är införstådd med att den förkortar batteritiden.

Klockan mäter puls, hjärtrytm, syrehalt i blodet samt håller koll på sömnkvaliteten. Den har även en ljudtrycksmätare. Foto: Mobvoi

Full av sensorer

Med alla reservationer avstängda och integriteten reducerad till ett minimum erbjuder TicWatch Pro 3 Ultra GPS fler än 20 olika sportprogram. Och ett antal spårhundar för hälsan. Klockan kan mäta puls, hjärtrytm, syrehalt i blodet samt hålla koll på sömnkvaliteten. Det finns även en ljudtrycksmätare som kan varna för skadliga ljudnivåer. Till exempel att mitt stackato-hamrande på det mekaniska IBM-tangentbordet åstadkommer ljudtryck på upp till 94 dB!

Det enda som saknas på hälsoavdelningen för att matcha utbudet hos Samsung är en blodtrycksmätare.

Träning är hälsosamt – men det finns andra kul saker i livet också. Och här skördar TicWatch frukterna av att vara en Android-klocka. Om du vill använda den som musikspelare kan du installera Spotify på den (tyvärr, ingen Tidal-app till WearOS). Med Google Maps i klockan och den inbyggda GPS:en går du aldrig vilse och även om Google Pay är mindre utbrett än Apples dito så är det ändå en fördel att ha tillgång till.

Tack vare inbyggd GPS går man aldrig vilse. Foto: Mobvoi

Om du inte gillar Apple eller Samsung

Konkurrenterna till TicWatch är inte bara uppenbara, utan helt dominerande. Apple och Samsung står för majoriteten av de riktiga smartklockorna. Och de vet hur de ska behålla sina fans. Har man en telefon från någon av de två tillverkarna är sannolikheten minimal att man väljer en klocka från någon annan tillverkare. Och köper man en Samsung Galaxy Watch 4 så är man nästan tvungen att även ha en Samsung-telefon.

Det här kan bli en öppning för Mobvoi. TicWatch Pro 3 Ultra GPS är en fullfjädrad Android Wear OS-klocka med en modern och snabb processor. Fast utan några speciella märkesspecifika anpassningar eller specialfunktioner. Så om man har en Android-telefon från något annat märke än Samsung kan TicWatch vara en smidigare partner.

Slutsats

TicWatch Pro 3 Ultra GPS har alla funktioner och sensorer man förväntar sig av en smartklocka i premiumklassen. Snapdragon 4100-processorn tillhör fortfarande de bättre på marknaden och klockan känns robust. Dubbelskärmen är en smart detalj som kan förlänga batteritiden, vilket är alla smartklockors akilleshäl. Om du letar efter en Android-klocka men inte är en Samsung Galaxy-användare så är detta ett högst relevant alternativ.

Karakter
Mobvoi TicWatch Pro 3 Ultra GPS
Premium

Home tycker

Dubbelskärmen är smart. Snabbt och bekvämt användargränssnitt. Massor av appar. Kräver inte en telefon av samma märke. Kostar lika mycket som Samsung Galaxy Watch 4, men har halva lagringsutrymmet och ingen blodtrycksmätare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Xiaomi har lyssnat på kritiken

Google utmanar Apple och Samsung om tid

Till sist en snabbare Apple Watch

Huawei Watch GT 4 är smartklockan som smälter in

Den här vikbara mobiltelefonen är OnePlus paradnummer

Ljud & Bild
Rulla till toppen