Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Apple Watch Series 7

Apple Watch Series 7

Nya Apple Watch S7 har äntligen fått en större skärm, men batteritiden är tyvärr densamma.

Av / 2021-10-28 - 08:00
Apple Watch Series 7
Lasse Svendsen

Den allra senaste Apple Watch är den bästa smartklockan vi har testat. Men uppgraderingarna i Series 7 är få och inte alls tillräckligt viktiga för att man ska byta upp sig. Men nya Apple Watch Series 7 kanske kan omvända några användare som har smartklockor från andra tillverkare.

I grund och botten är S7 en S6 med större skärm. Funktionaliteten är nästan identisk, det är därför jag tycker att en uppgradering till S7 bara är vettig om man har en ännu äldre Apple Watch.

Smartklockor som den här klarar av ett brett spektrum av uppgifter. På samma gång som de är en förlängning av mobilen är de en träningsklocka, fjärrkontroll, plånbok och inte minst en hälsomonitor som håller koll på dig.

Och den här klockan, S7, kan precis som S6-versionen, ringas med oavsett var mobilen befinner sig. Om man väljer en Apple Watch med GPS och cellular (eSIM), vill säga. Då kan den nämligen kopplas till mobilabonnemanget.

Större skärm

Men den enda stora nyheten i S7-versionen som är 45 mm stor är en ny och större skärm. 0,2 tum större – 20 procent – och med ännu bättre läsbarhet. Det märks särskilt tydlig på text, men en del av de sekundära ikonerna och symbolerna, särskilt om man har valt en riktigt komplicerad urtavla, kan fortfarande verka väldigt små.

Hur som helst kan man välja hur stora siffror och bokstäver skärmen ska visa, och S7 har 70 procent mer ljus på standby-skärmen än S6.

Apple Watch Series 7 green
Alltid-på-skärmen på Apple Watch S7 har mer ljus än på S6. Foto: Lasse Svendsen

Formfaktorn är densamma, men ännu mer rundad. Apple har uppenbarligen inte anammat formen på dagens iPhone-generation, som har en kantigare och mer stram design.

Rundare i kanterna, vilket ger S7 ett lite klumpigt utseende. Foto: Lasse Svendsen

En annan fördel med den stora skärmen är att det äntligen är möjligt att faktiskt skriva ganska snabbt med QWERTY-tangentbordet på skärmen – om man skriver på engelska, vill säga. Märkligt nog stöder tangentbordet bara engelska, varför vet vi inte.

Apple har gett S7 ett ännu starkare safirglas över pekskärmen, och S7 finns i nya färger. Inklusive skogsgrön, som vårt testexemplar i aluminium var klätt i.

Apple Watch S7
Lägg märke till hur mycket mindre skärmen på S6 i bakgrunden är. Foto: Lasse Svendsen

Snabbare laddning, puls och träning

Annars finns det faktiskt inte mycket annat nytt. Inte för att jag tyckte att det behövdes så många omfattande uppgraderingar. S6 är fortfarande en utmärkt smartklocka, men med den stora skärmen som 45 mm-version har är S7 snäppet bättre.

Det är laddningshastigheten också. Som Apple hävdar är 33 procent högre och som laddade testexemplaret märkbart snabbare på den magnetiska laddaren man knäpper fast på klockans undersida. Men batteritiden har inte ökat från 18 timmar och om man använder GPS aktivt till exempel när man tränar eller är på resa så, sjunker batterikapaciteten snabbt.

Just det hade vi hade hoppats att Apple skulle göra något åt i S7.

Klockan har samma sensorer som S6, det vill säga de som mäter puls, puls och syre i blodet. Sensorerna varnar för onormala avvikelser i hjärtrytmen, och som tidigare kan Apple Watch ringa 112 om man ramlar eller flyger över styret på cykeln och inte reser sig igen.

Skärmen fyller nästan hela klockan och kanterna är smalare än tidigare. Foto: Lasse Svendsen

Den har också Bluetooth och Wi-Fi . Höjdmätaren är alltid på och det finns ett antal träningslägen man kan använda. Bland nyheterna i watchOS 8 finns Pilates och Tai Chi. Breathe-appen har bytt namn till Mindfulness, men funktionaliteten är densamma, bortsett från att man numera får fler tips om hur man kan koppla av med appen.

Om du älskar att springa, ladda ner Nike Run Club och bli utmanad. Foto: Lasse Svendsen

Man kan också ladda ner Nike Run Club, en app som lagrar data från löprundor – lite som Strava alltså, men som också har färdiga löprundor som man kan göra.

När Apple lanserade Watch 6 förra året lanserade de också en ny tjänst som heter Fitness+. Som är en prenumerationstjänst för träning, där användare får tillgång till en omfattande videokanal med träning på iPhone, iPad eller AppleTV. Den stöds också av WatchOS 8, men i dagsläget vet vi inte när Fitness+ kommer till i Norden.

Apple Watch S7 screen III Apple Watch S7 screen II Apple Watch S7 screen I
<
>
Klassiskt tri-compax-tidtagarur. Mindfulness är det nya namnet på Breathe. Foto: Lasse Svendsen

Familjedelning finns inte heller i Sverige, men däremot i Norge. Med Familjedelning kan man använda en iPhone för att konfigurera en eller flera Apple Watch-modeller till familjemedlemmar som inte har en iPhone. Så att andra med en Apple Watch i familjen kan skicka SMS, ringa föräldrar och syskon eller utvalda vänner, och använda FaceTime för att kommunicera.

Sömlös användarupplevelse

Om du har använt en Apple Watch förut så bjuder inte S7 på några överraskningar. Bortsett från att skärmen är större. Skärmen tar mer plats och kanterna runt är mycket smalare än på en S6, för att inte tala om en S5 eller en SE.

Det gör komplexa skärmdumpar från appar som EKG-mätaren lättare att se. Som tidigare kan man lagra data från EKG-mätningen och om något onormalt skulle inträffa med hjärtrytmen eller syremättnaden i blodet får man ett meddelande om det.

Observera att klockan inte kan upptäcka hjärtinfarkt eller stroke. Om man mår dåligt så ska man inte vänta på en varning från klockan utan ringa 112 direkt.

En snabbladdning på åtta minuter ger åtta timmars ström på S7. Det räcker för att man kan använda den för att registrera sömnmönster när man sover med klockan på armen. Appen kan hjälpa till att få ut mer av nattsömnen genom att visa dig hur man ställer in en sömnplan. Användbart särskilt för de som har svårt att sova och ofta vaknar mitt i natten.

Den roterbara och tryckkänsliga kronan kan användas för blixtsnabb navigering i appar och inställningar. Den stora skärmen – som har ett par urtavlor som är exklusiva för S7 – är den bästa på någon Apple Watch, och man kan enkelt diktera meddelanden och dela bilder. Tack vare större knappar och knappar på skärmen är Series 7 också det mest användarvänlig Apple Watch-modellen hittills.

Den är inte bara stänkskyddad, man kan dyka ner till 50 meters djup med S7. Foto: Lasse Svendsen

Det finns också ett särskilt simläge och tål ner till 50 meters djup, men skärmknapparna fungerar inte under vatten. Då måste man använda kronan på sidan.

Slutsats: Apple Watch Series 7

Apple Watch S7 är fortfarande den bästa smartklockan. Det finns inte många förbättringar här jämfört med Apple Watch S6. Den har också EKG- och syremätning och samma träningslägen finns i watchOS 8.0. Men för de som har en äldre Apple Watch blir S7 en stor uppgradering. Den stora skärmen och den förbättrade navigeringen är ett stort plus och S7 visar varför Apple lyckas bättre med smartklockor än de flesta.

Klassisk världsklocka där du ändrar tiden på skärmen på nolltid. Foto: Lasse Svendsen
Karakter
Apple Watch Series 7
Premium

Home tycker

Större skärm med bättre läsbarhet och komplett tangentbord på skärmen. Laddar snabbare, är vattentät, med bättre reptålighet. Samma formfaktor, batteritid och prestanda som tidigare.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Hela rasket för halva priset

Nya Sony Xperia 1 VI är inte lika unik som föregångarna

Det bästa kinesiska alternativet till Samsung Galaxy S24 Ultra, men ...

Vad hände med Edge?

En kapabel träningsklocka

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Rulla till toppen