Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Samsung Galaxy Watch 4

Samsungs bästa smartklocka hittills

Galaxy Watch 4 håller på att bli för Samsungs ekosystem vad Apple Watch är för iPhone-användare.

Av / 2021-09-06 - 15:00
Samsung Galaxy Watch 4
Peter Gotschalk

Efter att Samsung i flera år har satsat på det mindre kända operativsystemet Tizen i sina smartklockor har det nu blivit andra bullar. Den koreanska elektronikjätten har lyssnat på kritiken (som främst handlade om brist på appar och ett begränsat ekosystem) och ingått ett samarbete med Google. Sökmotorjätten har nyligen lanserat en ny plattform för smartklockor, Wear OS, och även om nya Galaxy Watch 4, som vi testar här, håller fast vid samma gränssnitt och de flesta Tizen-funktioner som vi sett i Galaxy Watch Active 2 och andra tidigare modeller, är det Wear OS och Googles ekosystem som är urverket på insidan.

På detta sätt hoppas Samsung göra sina smartklockor – som Galaxy Watch 4 – attraktiva för ännu fler användare, vilket är nödvändigt om det koreanska märket ska kunna sno marknadsandelar från den så dominerande Apple Watch.

Samsung Galaxy Watch 4 finns i två vanliga storlekar på 40 och 44 mm samt i fyra olika färger: Black, Gold, Green och Silver. (Foto: Samsung)

Google Wear OS gör Galaxy Watch 4 bättre

Det finns all anledning att välkomna det beslutet. Galaxy Watch Active 2, den senaste Samsung-klockan vi hade på testbänken, hade ett alltför begränsat urval av appar, och med Googles Wear OS har Galaxy Watch 4 inte bara fått tillgång till ett större antal appar i Google Play. Googles egna appar och tjänster – som Google Maps, Google Fit och Google Assistant – ingår nu också.

I kombination med de många träningsfunktionerna vi uppskattar och känner igen från föregångarna – till exempel stöds ett stort antal träningstyper som löpning, simning och styrketräning, men också mer ovanliga typer som bergsklättring, pilates, stretching och till och med yoga – och nya hälsofunktioner är Samsung Galaxy Watch 4 nästan en lika bra allround-smartklocka som Apple Watch. För Galaxy Watch 4 kan inte bara, precis som tidigare Samsung-modeller, övervaka din sömn. Numera har den bland annat EKG och blodtrycksmätning, som Apple Watch tidigare var ensam om att kunna erbjuda. Och sedan kan klockan tillsammans med en Galaxy-mobil övervaka – och spela in! – dina snarkningar. Vilket är avgörande för sömnkvaliteten.

Två steg fram och ett tillbaka

Men även om Samsung tar två steg framåt med sin nya smartklocka så tar de ett steg tillbaka också. För föregångarna kunde även fungera med Apples iPhone, medan Galaxy Watch 4 kräver att du använder en Android-mobil om du vill synkronisera med din telefon. Fullt stöd för alla nya hälsofunktioner kräver till och med att du har appen Samsung Health Monitor installerad, och det går bara på Samsungs egna mobiler. Alltså är Galaxy Watch 4 i själva verket en produkt som bara är vettig att använda som en del av ett större ekosystem med Samsung-produkter.

Samsung Galaxy Watch 4 wrist
Med Googles Wear OS har Galaxy Watch 4 inte bara fått tillgång till ett större antal appar i Google Play, inklusive Spotify. Googles egna appar och tjänster – som Google Maps, Google Fit och Google Assistant – är nu också en del av paketet. (Foto: Samsung)

Med andra ord måste du läsa detta test med olika glasögon beroende på om du har en Samsung Galaxy-mobil eller inte. Om svaret är Nej så kan du lika gärna sluta läsa nu. Slutsatsen är att Samsung Galaxy Watch 4 inte är något för dig.

Om du kan svara Ja på ovanstående fråga bör du läsa vidare. Det är nämligen ett par saker till som du bör veta om din (eventuellt) blivande smartklocka.

Flåsar Apple Watch i nacken

När Samsung Galaxy Watch Active 2 kom så kostade den 5 000 kronor.  Den billigaste Apple Watch Series 6 kostar 4 000 kronor. Galaxy Watch 4 finns från 2 800 kronor!

Och så är den till och med både tunnare och 10 gram lättare Galaxy Watch Active 2, på samma gång som den inbyggda lagringen har vuxit från 4 till 16 gigabyte.

Med andra ord får man riktigt mycket smartklocka för pengarna.

Den nya smartklockan finns precis som föregångaren i de två vanliga storlekarna 40 mm och 44 mm i diameter (vi testar ”herrversionen” här, som är 44 mm). Skärmen har också samma storlek (1,4 tum), men upplösningen har vuxit från 360 x 360 pixlar till 450 x 450. Eftersom den lilla S-AMOLED-skärmen också är exceptionellt ljusstark så får man en extremt skarp och kristallklar skärm, som vi faktiskt inte har sett maken till på någon annan smartklocka.

Vad betyder då detta för batteritiden, undrar du kanske? Ja, med ”alltid aktiv”-läget påslaget får man ungefär en dags batteritid ur en Samsung Galaxy Watch 4. Alltså i princip samma som med Apple Watch Series 6. Så på den punkten är de två smartklockorna nästan identiska.

Även på ett annat område är Samsung alldeles i hasorna på Apple. När vi testade Galaxy Watch Active 2 kritiserade vi nämligen den för att väckningsrörelsen man måste göra med handleden för att tända klockans skärm till stor irritation bara fungerade ungefär varannan gång. Men nu fungerar den felfritt, och Samsung har till och med ökat användbarheten genom att lägga till fler sätt att väcka skärmen.

Sist men inte minst finns Galaxy Watch 4 i två versioner, varav en stöder eSIM. Då kan man till exempel vara ute och springa och svara i telefon och ta emot SMS, samt ha tillgång till träningsdata i molnet och musik-streaming utan att behöva ha mobilen i fickan.

Screenshot_3_Samsung Health Screenshot_2_Samsung Health Screenshot_1_Samsung Health
<
>
Tillsammans med en Galaxy-mobil kan Galaxy Watch 4 övervaka – och spela in! – hur du snarkar. Vilket är avgörande för sömnkvaliteten. (Foto: Peter Gotschalk)

Lovar för mycket

Samsung lovar också att Galaxy Watch 4 kan användas för att ta blodtryck och för att mäta kroppssammansättning på samma sätt som smarta badrumsvågar gör (alltså benmassa, fettmassa, kroppsvätska, BMI, etc.).

Det förstnämnda är dock ett vågat löfte. Visst kan Galaxy Watch 4 mäta blodtryck, men bara efter den har kalibrerats med en vanlig blodtrycksmätare med manschett, som man måste gå till apoteket för att köpa.

Snarkningsmätningen fungerar också bara om man även har sin mobiltelefon liggande bredvid sängen, och man kan inte installera appar på klockan via appen Galaxy Wearable. Man kan ändra ordningen på dem och inställningarna för enskilda klock-appar, men själva installationen fungerar bara via Google Play på själva klockan, vilket milt sagt inte är särskilt praktiskt.

Slutsats

Trots mindre irritationsmoment är Galaxy Watch 4 den bästa smartklockan från Samsung hittills. Men som vi redan har konstaterat så bör man undvika den om man inte har en Galaxy-mobil, eftersom funktionaliteten alltså är en smula begränsad.

Karakter
Samsung Galaxy Watch 4
Premium

Home tycker

Både ser ut och känns som en riktig klocka. Snyggt och snabbt gränssnitt som utgår från den runda urtavlan. Har eSIM och massor av träningsfunktioner och hälsofunktioner som EKG och mätning av andelen kroppsfett. Blodtrycksmätning kräver kalibrering med hjälp av en riktig manschettblodtrycksmätare. Till skillnad från sin föregångare stöder den inte iPhone, och full funktionalitet får man bara om man har en Samsung Galaxy-mobil.

1 reaktion på ”Samsung Galaxy Watch 4”

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Ljud & Bild
Rulla till toppen