Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Test av Smarta mobiler

Hur smart kan du bli?

Vi testar det allra senaste inom smarta telefoner. Här är också en genomgång av allt som kännetecknar de nyaste operativsystemen.

Av / 2011-01-14 - 00:00
Test av Smarta mobiler
Marius

Produkter i detta test

Det första man måste förstå när det gäller enheter av den här typen är att de egentligen är små datorer som också går att ringa med. Det är alltså inte längre telefondelen som är viktigast. Först och främst handlar det om sociala medier, samt allt som har med internet att göra. Sedan tillkommer mediehantering och saker som e-post, kalender och kontaktinformation. Allra sist kommer det vi rent traditionellt förknippar med telefoner, nämligen samtalen.
Det finns ingen anledning till att betrakta detta som en negativ utveckling, vi är bara tvungna att tänka lite annorlunda. Därmed inte sagt att sådana här mobiler passar alla. Om du främst vill prata och skicka SMS finns det bättre lösningar. I den här artikeln ska vi dock koncentrera oss på smarta telefoner och vad som får dem att fungera.

Vem sitter i förarsätet?
Som vi konstaterat tidigare är iPhones viktigaste bidrag till mobiltelefonin att den gav alla andra märken en rejäl spark i baken. Med det menar jag att Apple fick de andra stora tillverkarna att prioritera programvaran och göra den så lättanvänd som möjlig för användarna, samtidigt som den förblev ett avancerat och kraftfullt system. Denna utveckling har en stor vinnare: kunden. Vi ska titta närmare på vem som dominerar i dagsläget, ur ett nordiskt perspektiv.
I dag är de största rivalerna ungefär samma som de varit de senaste åren, men det har tillkommit ett par stycken och maktbalansen är förändrad. Här tar vi en närmare titt på följande: Apple iOS 4, Google Android 2.2, Symbian 3, Windows Phone 7. Vi börjar med en kort genomgång av dem.

Windows Phone 7
Detta är det allra hetaste just nu och de första modellerna kom så sent som i månadsskiftet oktober/november. Systemet ser ut att vara ett av de mest lovande på länge, och med tanke på att Microsoft står bakom så saknar det åtminstone inte marknadskraft. Microsoft, som tidigare varit inriktade mot företag i sina mobilsystem, har bytt infallsvinkel. Numera är användaren och integrationen av sociala medier i fokus. Men Microsoft har inte glömt företagskunderna.
Vad som främst skiljer systemet från de övriga är användargränssnittet. Det verkar som om Microsoft har lärt sig en del av Apple. Inte så att operativsystemen liknar varandra, men båda är extremt enkla att använda och framför allt väldigt överskådliga. På detta område är Microsoft och Apple bland de bättre. Microsoft har satsat på en form av ”mosaik”, kanske man skulle kunna säga. Startbilden är uppdelad i fyrkanter som är färdiga och ger en väldigt bra översikt. När man sedan öppnar en enskild applikation ändrar sig systemet. Då kan man manövrera fritt, både lodrätt och vågrätt. Det fungerar osedvanligt bra och Microsoft faller inte för frestelsen att visa så mycket information att du tappar översikten. Detta har Apple och Microsoft gemensamt. Android och Symbian har en tendens att visa för mycket information på en gång.

Problem
Det största problemet med Phone 7 är att det inte är komplett för svenska användare. Medan Apple lät bli att släppa sin iPhone på den svenska marknaden tills de centrala delarna fanns på plats, har Microsoft i samarbete med ett par tillverkare valt att börja sälja systemet. För det första är det en engelsk version som för närvarande inte finns på svenska. Det är olyckligt, men inte avgörande. Vad som är värre är att operativsystemet saknar centrala delar. Allt är klart för att du ska kunna köpa applikationer i en online-butik, men den är inte tillgänglig för svenska användare ännu. Microsoft avslöjar inte heller när det kan bli aktuellt.
Webbsökning har en egen knapp på telefonerna och är hårdkodad till Microsofts sökmotor Bing. Det är väl inte hela världen, om det inte hade varit för det faktum att det bara fungerar med den internationella webbsidan bing.com. Den är väldigt bra, men det hade varit en stor fördel om man hade kunnat använda svenska bing.se. Denna är dock inte riktigt färdig ännu, och i skrivande stund inte särskilt bra.
Musik är en central funktion i sådana här telefoner. Microsoft har valt att koppla upp sitt operativsystem mot sin egen tjänst Zune Marketplace. Problemet är att den inte är tillgänglig i Sverige. Microsoft säger som vanligt ingenting om när den kan tänkas bli det.
När man summerar dessa brister spelar det ingen roll hur bra själva systemet är. Svenska användare får ett system och en telefon som inte fungerar som den ska. Det är som att köpa en bil utan säten och som bara kan köra med ettans växel. Microsoft är bilhandlaren som varken kan garantera att bristerna ska rättas till eller när de i så fall görs det. Fall inte för frestelsen och köp en sådan här telefon förrän alla problem är lösta.

Apple iOS 4.2
Detta är en helt ny version av Apples operativsystem som används av iPhone, iPad och iPod Touch. Vi ska inte gå igenom alla funktioner i detalj, eftersom det redan gjorts otaliga gånger, utan titta närmare på vad som är nytt. Först och främst finns det nu en möjlighet att göra direktutskrifter. Det är en funktion vi har väntat länge på och som fungerar via trådlöst nätverk.
Airplay är en annan funktion som innebär att du kan streama video, musik och bilder till Apple TV och andra enheter.
Det kommer också en del funktioner som förbättrar enheterna för företag. Safari har också fått en del förbättringar.
Uppgraderingen av operativsystemet gör framför allt Apples enheter allt mer kompletta, och i synnerhet utskriftsmöjligheterna är ett stort steg i rätt riktning.
När detta skrivs finns det fortfarande ett par brister i Sverige, till exempel när det gäller att hyra video och köpa elektroniska böcker, men eftersom denna artikel är skriven före den officiella lanseringen kan det hända att Apple överraskar på det området.

Android 2.2
Android är ett system som ständigt förändras. Senaste versionen är 2.2 men det är viktigt att känna till att om du köper en Android-telefon så är det inte säkert att den kan köra den senaste versionen av operativsystemet. Det är upp till tillverkaren av telefonen att välja vad som ska implementeras. Kolla innan du köper.
En väsentlig förbättring för Android är att det nu går att köpa applikationer. Hittills har det bara gått att ladda ner gratisprogram, men nu kan vi alltså köpa appar precis som i resten av världen.
En väsentlig förbättring av Android-systemet är säkerheten, till exempel hantering av lösenord i samband med Exchange. Det går också att radera innehållet i telefoner som har blivit stulna. Exchange-kalendrar stöds numera av telefonens kalenderprogram. Det är också enklare att hantera Exchange-konton.
Dessutom går det nu att använda telefonen som en 3G-router för andra apparater. Tangentbordet har blivit bättre och operativsystemet har rent allmänt högre prestanda.
Detta är inte alla nyheter men några av de viktigaste. Det centrala är att Android mer och mer börjar likna ett modernt system som snart också är en helhetslösning för företagsanvändare, även om systemet fortfarande har en bit kvar.

Symbian
Nokia har verkat lite lamslagna den senaste tiden, egentligen ända sedan Apple dök upp med sin iPhone. En viss arrogans är säkert anledningen, och det är något som finländarna har fått betala dyrt för. Nu verkar det emellertid som om Nokia har fått upp farten. I och med lanseringen av Symbian 3 (som bland annat körs i N8-mobilen) har Nokia äntligen kommit ikapp konkurrenterna någorlunda. Vi får inte glömma att det fortfarande handlar om världens största mobilföretag, så vi kan aldrig räkna bort Nokia.
Utseendemässigt har senaste versionen av Symbian mer gemensamt med Android än de två övriga. Symbian har bra företagsfunktioner och säkerhet. Dessutom finns alla vanliga funktioner som vi är vana vid.
Mediefunktionerna är väldigt imponerande. Nokia har också givit operativsystemet multitouch-funktionalitet samt flera olika startsidor som kan anpassas efter behov. Grafiken är markant förbättrad och man kan göra flera saker samtidigt. Multitaskingen påminner en smula om Apples lösning, åtminstone rent användarmässigt. Allt är naturligtvis på svenska.
Det finns fortfarande ett par instabila element, men det fixar nog Nokia inom kort.
Nokia satsar friskt på programvaruutveckling med hjälp av sitt utvecklarsystem QT och applikationsbutiken OVI.
Sammantaget verkar Symbian 3 vara ett lovande operativsystem och om N8 är en fingervisning om vad vi kan förvänta oss från Nokia så verkar det som om vi har mycket att se fram emot från våra grannar i öster. Inte en dag för tidigt.

Produkter i detta test

LG Optimus 7

Windows i ny kostym

Bra gränssnitt. Bra skärm. Bra kamera.
Många viktiga funktioner saknas i Sverige.
Läs hela testet

HTC Desire Z

Proffstelefon

Bra skärm. Tangentbord.
Lite trögt att ta fram tangentbordet.
Läs hela testet

iPhone 4

Designen som försvann

Extremt bra skärm. Bra kamera.
Videosamtal endast till iPhone 4 och Mac.
Läs hela testet

Nokia N8

Multimediemobilen

Mycket bra kamera. HDMI. USB-värd. FM-sändare
Lite trög. Hänger sig ibland.
Läs hela testet

Home tycker

Mycket bra kamera. HDMI. USB-värd. FM-sändare Lite trög. Hänger sig ibland.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

En kapabel träningsklocka

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Ljud & Bild
Rulla till toppen